Tartışma:Safiye Sultan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.

Doğum yılı[kaynağı değiştir]

Bu maddede bir maddi hata var.

Safiye Sultan'ın doğum yılı 1550 olarak verilmiş. Ama daha sonra metnin içinde Safiye Sultan'ın 1530 ların sonunda doğduğu ileri sürülüyor. Hangisi doğru ? Bence doğru olan 1550. Zaten Murat III te 1546 doğumlu. Bu sorunun önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü tarihimizde bir Venedikli Baffo vardır. Ama Baffo'nun Safiye mi, kayın validesi Nurbanu mu olduğu belli değildir. Bizim kaynakların çoğu Baffo'nun Safiye olduğunu belirtir. Ama İtalyanlar gerçek Baffo'nun Nurbanu olduğu görüşündeler.

                                                                 Nedim Ardoğa

Nurbanu Sultan'ın Venedik yanlısı siyaseti  ??[kaynağı değiştir]

Bu konuda yazıda geçen soldukça sorunlu bir yoruma değinmek istiyorum. Safiye Sultan'ın Venedik kökenli olduğu kabul edilir. Yazıda Safiye Sultan'ın kayınvalidesinin Venedik yanlısı politikasını devam ettirdiği yazıyor. Bahsedilen Nurbanu II. Selim'in eşidir. İkinci Selim 1566-1574 yılları arasında hüküm sürmüştür ve bu dönemin siyasi bir sonuç getiren en önemli olayı 1571 yılında Kıbrıs'ın Venediklilerin elinden alınmasıdır. Hatta, devrin Sadrazamı Sokollu'nun bu fetih işine sıcak bakmadığı, ancak Selim,eşi ve bazı devlet adamlarının buna taraftar olduğu rivayet edilir. Yani Nurbanu Sultan'ın etkin olduğu bir zamanda Venediklilerin elinden çok önenmli bir toprak alınıyor. Bu da yazıda geçen yorumu geçersiz kılmak için yeterlidir.

Sarper Yılmaz

Sayın Nedim Ardoğa, tahmininizde haklısınız; çünkü Nurbanu Sultan da 1925 doğumludur, yani Safiye Sultan'ın ondan beş yaş küçük olması düşünülemez. Nurbanu Sultan'ın kökenine gelince... Bu konuda henüz kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır. Safiye Sultan'ın gerçek Baffo olduğu aşikardır. Çünkü imzasını bu şekilde atıyor. Nurbanu Sultan da Venedikli olabilir; fakat Baffo kendisi değildir. Nurbanu Sultan'ın siyaseti Yahudilerden yana olmuştur, bu da durumu açıklıyor.

Sayın Sarper Yılmaz, ben de Nurbanu Sultan'ın sayfasını tarihî gerçeklerle düzeltmeye çalıştım; fakat bir grup tarafından vandal olmakla suçlanıp kendileri kaynak vermediği hâlde yazılarımı çıkararak Nurbanu Sultan'ın yine Venedikli olduğunu yazdılar. Ben sayfayı değiştirirken Venedikli olduğu bölümü silmedim; Venedikli olduğu da Yahudi olduğu gibi bir teori. Yani sayfaya yalnızca Venedikli yazarlarsa bu benim değil onların ırkçılık yaptıkları anlamına gelir. ---Kullanıcı:Gerçek_tarih

Bunu da mı yaptınız![kaynağı değiştir]

Safiye Sultan sayfasına kabak gibi Hürrem Sultan resmi mi eklediniz! Kuzum sizin tek amacınız kadın sultanların kimliklerini mi karıştırmaktır? Safiye Sultan ne yapmıştır ki onu tarihten çıkarmaya çalışıyorsunuz! Madem Safiye Sultan Osmanlı'yı bitiren sultanlardandır, bilakis onu hatırlayıp hatırlatacaksınız ki onun gibilerinin devleti yönetmesine bir daha izin verilmesin! Kaldı ki ben kadın sultanlarımızın hayırsever kişiler olduklarını da düşünmekteyim. Tarihi roman yazarlarının dediği gibi "bilmem kaç çocuk öldürttü, ülkeye rüşveti soktu" şeklinde bu tarihi şahısları itham ederseniz büyük bir yanılgıya düşmüş olursunuz! Hiçbir tarihi kişilik, böylesine acımasız ve asılsızca zedelenmemelidir. Türk toplumuna mal olmuş bu kişilere iftira edenler dönüp önce bir kendi hayırsever(!) geçmişlerine bakmalı ve sütten çıkmış ak kaşık olduklarını tasdik etmelidirler! Bunun adı Hollywood filmi değil, tarihtir! Tarihi sevdiğini sanan, gerçekte onu bir oyun gibi algılayan çoluk çocuğun sultanlar arasında tercih yapması, onları idolü haline getirmeleri ve birini yüceltip (hatta yaptığı işlere fazlasını ekleyip) diğerini aşağılamaları ve yerin dibine batırmaları olacak iş değildir! Bunun gözden geçirilmesini, o resmin kaldırılmasını ve bu sayfaların koruma altına alınmasını talep ediyorum. Son iki üç yıldır, özellikle Muhteşem Yüzyıl dizisi çıktığından beri Mahidevran Sultan, Selimiye Sultan ve son olarak (ne alakaysa?) Safiye Sultan sayfalarına saldırılar olduğunu gördüm. Bu şahıslar nedense Hürrem ve Mihrimah Sultanlara dokunmuyorlar! Kanuni veya Sarı Selim'le de işleri yok, varsa yoksa yok etmeye çalıştıkları kadın sultanlar! 85.96.106.9 21:41, 8 Ocak 2013 (UTC)

Sokullu'nun Ölümü & Kaynakça[kaynağı değiştir]

Sokullu'nun ölümünü direk Safiye Sultan yaptırmış gibi göstermek günahtır. Bu sadece dedikodudan ibarettir. Kesinliği tartışılır ve özgür ansiklopedi olan Vikipedi'ye direk Safiye Sultan'ı aşağılayıcı sözler olarak eklemek yanlıştır. 500 yıl önce yaşamış padişahlara, dizilerden etkilenilip davalar açıldığı günümüzde, Safiye Sultan'ın da bu tarz iddialar altında bırakılmasının sebebi , kendisiyle ilgili en bilinen üçleme kitaptır. Bu kitabın en az Moskof Cariye Hürrem kadar kurgu olduğu ve BİR YABANCI KADIN YAZAR tarafından yazıldığı unutulmaktadır. Ayrıca, kaynakça olarak gazetelerde yer alan gerçekliği kesin olmayan bilgiler verileceğine, TARİHÇİLER esas alınmalıdır. Dilenirse, bir tarihsever olarak tarafımca SÖZLERİNE GÜVENİLİR TARİHÇİLERİN kitabından alıntılar yapılarak Safiye Sultan daha objektif bir şekilde okurlara tanıtılabilir. Fakat sayfayı kaydederken engellendiğim için bunu yapamıyorum. Saygılarımla...

Aynen KATILIYORUM.


Tarihi kişileri karalama kampanyasına bir son verilmesi dileğiyle. 78.182.130.159 10:50, 6 Mart 2014 (UTC)

Safiye Sultan Arnavut yok, bu Muhtesem yüzyil nassil bir yanlis tarihi gösterdi.

Safiye sultan gercek venedikli Baffo Ailesi.

Nurbanu da yahud degildir.

Nurbanu ile Safiye'nin Anneeler beraber Baffo Ailesi soyundan...

Bu ikinize cok Pro Venedikli Poilitikasi yaptilar.

Safiye nin Annesi ile Nurbanu'nun Annesi kuzendir, yani ikinize Baffo soyundan geliyor...safiye sultan o yüzden Nurbanu'nun Akrabasi...

Lutfen belge ver, ama yalanlar için belge yok. Sen bu sultanlar politika yapti nerde gördün, dizilerde? Shej51999 (mesaj) 12:38, 17 Ekim 2015 (UTC)

Katılıyorum.[kaynağı değiştir]

Muhteşem Yüzyıl'ın senaristi feci bir tarihsel hata yaptı ve Safiye'ye Arnavut dedi! Bunu da sanırım Leslie P. Peirce denilen ne idüğü belirsiz bir tarihçiye dayanarak yaptı!

Açıkçası Nurbanu Baffo muydu değil miydi emin değilim, ama Safiye'nin öyle olduğu kesin! Nedir bu kadını karalama çalışmaları! Leslie denen o kadın inanılmaz derecede övüyor Nurbanu'yu, sanki annesi! Safiye'ye olan nefretiyse yaptığı tarihi(!) çalışmayı etkilemiş ve milleti Safiye'nin Arnavut olduğu yönünde kandırmış!

Lütfen Safiye'nin Venedikli olduğunu açıklayan kanıtları sunun da rahatlayalım. Bu kızcağızın adı Sofia Baffo'ydu. Babası da Leonardo. Allah peygamber aşkına, kabullenin şu gerçeği artık. 85.101.164.145 20:49, 1 Kasım 2014 (UTC)

Sokullunun ölümü[kaynağı değiştir]

Bu madde de Sokullunu Safiye Sultan öldürttü gibi geçiyor. Hem de öyle bir geçiyor ki sanki gözleriyle görmüşler. Bu sadece bir rivayet hiç bir kaynakda geçmiyor. - OkanfanEvet benim? 08:32, 8 Ekim 2015 (UTC)

Baffo olan Nurbanudur.[kaynağı değiştir]

Ünlü Safiye üçlemesi Safiye'ye Baffo dediği için yıllardır Venedikli olan Nurbanu değil de Safiye zannedilir. Oysa Baffo olan Nurbanu'dur hatta adı da Agripina olması lazim. Safiye Arnavut'tur. Doğruları bilmek ama yine de kitapları seviyorsak okumalıyız. Ben açıkçası tarih-i kitapları çok seviyorum özellikle de Safiye üçlemesi en iyisi bence. Ama nasıl ki yazar Safiye'ye Baffo soyadını vermiş ve bu yanlış, Safiye'nın Sokullu yu öldürttügüde yanlış. Ne kadar ayıp kadının günahını almak.....Yok Sokollu'yu öldürtmüş de Nurbanu'yu zehirlet miste.. Kiralık katıl mi bu kadın ? Neyse sakinim. Ruhuna fatiha Safiye Valide Sultan. AcemiBalık (mesaj) 12.43, 14 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Neden en başta yer alan kutucuk vandalizme uğramış?[kaynağı değiştir]

O kutucuğun şu anki kadar kötü görünmesinin müsebbibi olarak bir kişiden şüpheleniyorum fakat şüphem bana kalsın.Kod yazmayı bilen lütfen ilgili kodları ekleyerek o kutucuğun eski, düzenli haline dönmesini sağlasın . Köşeli parantez mi kullanmak lazım, tırnak işaretimi, kesme işaretimi, ne, ben bilmiyorum.Kod yazmayı bilmiyorum.Lütfen biri o kutucuğu geri getirsin ve Safiye Sultanın sayfası düzgün görünsün.....88.238.3.124 12.56, 19 Kasım 2022 (UTC)[yanıtla]