Tartışma:Rika

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Basak tarafından 3 yıl önce
Vikiproje Ekonomi (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu makalenin rıḳʿa hattıyla mı ilgili olduğu, riḳāʿ hattıyla mı ilgili olduğu belli değil. Bilgilerin bazıları rıḳʿa ile, bazıları riḳāʿ ile ilgili, resimdeki hat rıḳʿa (sanırım Mehmed İzzet Efendi ya da ekolü), fakat başlığın imlası (rıḳʿa hattı nerdeyse hiçbir zaman 'ı' ile yazılmaz, riḳāʿ hattının ise hem 'rika' hem de 'rıka' varyantlarıyla karşılaşmak mümkün) riḳāʿ kastedilmiş gibi. Bilindiği üzere riḳāʿ hattı, aḳlām-ı sitte'den, yani kanonik altı hattan biridir (diğerleri s̱ülüs̱, nesiḫ, muḥaḳḳaḳ, reyḥānī ve tevḳīʿ), murakka ve levhalarda ekseriyetle tevḳīʿ ile beraber kullanılır. Bundan çok farklı rıḳʿa hattı ise, II. Abdülhamid döneminde Galatasaray Mekteb-i Sultanisi hüsnühat muallimi Mehmed İzzet Efendi'nin (1841-1903) geliştirdiği, sonrasında hemen bütün günlük el yazılarında kullanılan ve bugün hâlâ Ortadoğu ülkelerinde okulda öğretilen, resimde görülen yazıya, ya da Mümtaz Efendi'nin (ö. 1871) Babıâli rık'ası denilen yazısına denir. Türkçe imlada nasıl bir yol izleneceğine karar verilip, sayfanın taşınmasını ve bir anlam ayrıştırma sayfası açılmasını öneriyorum. Ben rıḳʿa için rık'a (iki kısa hece, -i hâli rık'ayı), riḳāʿ için rika (ikinci hece uzun ama k kalın olduğu için şapka koyamıyoruz, -i hâli rika'ı) imlasını öneriyorum. --Ekindedeoglu (mesaj) 17:54, 21 Şubat 2016 (UTC)

Ben de burada iki yazı türü ile ilgili bilgiler birbirine karışmış demek için Tartışma sayfasına geldim ve yukarıdaki mesajı gördüm. Yukarıdaki mesaja katılıyorum, iki ayrı madde gerek. Biri rık'a, diğeri rika olabilir. Değişikliği yapmak ister misiniz @Ekindedeoglu ? — --Başak (mesaj) 16.35, 2 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla