Tartışma:Ressamlar listesi (alfabetik)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Bu listeyi tutmak (hem de el ile) anlamsız. Bunun yerine ressam maddelerine Ressamlar kategorisi eklenmelidir. Böylece zaten Ressamlar kategorisinde otomatik olarak listelenecekledir.
    • Bu Liste Gayet Anlamli ve Faydali

Eger sadece "Kategori"'ye gore ressamlar listesi tutulursa ancak Turkce Vikipedi'de maddesi olan ressamlarin isimleri listede bulunur. Halbuki bu ozel hazirlanan listelerde Turkce Vikipedi'de maddesi bulunmayan ressam isimleri de bulunmaktadir. Boylece bu listeler hem Turkce Vikipedi'nin eksik bilgileri hakkinda bir ekstra bilgi saglamakta ve diger taraftan da Vikipedi'ye katki yapmak ieteyenlere bit kilavuz olabilecegi dusunulmektedir. noyder (mesaj) 00:52, 18 Şubat 2014 (UTC)

    • Maddenin anlamlı/anlamsız karşılaştırmasına maruz kalmasını anlamsız buluyorum. Çünkü bu kategori altındaki bütün listeleri de anlamsızlaştırmış oluruz. Listelerin pratik yararları konusunda noyder'e katılıyorum. Hazır yeri gelmişken belirteyim, anlamsız bulduğum bir başka konu da Türk ressamları listesi'nin onca liste burada varlığını sürdürürken "gereksiz ve vandalizme açık" diye 2009'da silinmiş olmasıdır. Gereksizse bütün benzer listeler gereksiz; vandalizme açıksa, sorarım açık olmayan madde var mı? --sRALpileti 18:49, 20 Şubat 2014 (UTC)

Bu maddenin soyadlarina gore hazirlanmasi gerekiyor[kaynağı değiştir]

Bu maddenin daha onceki verziyonu soyadlarina gore siralanmaktaydi ve gayet mantiki idi. Ben kendimden ornek vereyim. Benim ilk adim Ismail olmakla beraber bu adi 73 yildir hic kullanmadim; kimse bunu bilmez ve hep ikinci ismimi kullanirim. Ilk isimle siniflandirma onun icin uygunsuz ve gayet kullanissiz. Bir baska ornek de hazirlamakta oldugum "Tintoretto" maddesinden vereyim. Bu unlu 17. yy Venedik ressami sadece "Tinteretto" olarak bilinir ve kimse "Jacobo Tinteretto"'yu kullanmaz. Bu arada bu ressamin oglu da ressam olup "Dominico Tinteretto" olarak bilinir; ilk isimlere gore siralama yapilinca iki ressm aradaki iliski kaybolmakta. (Fakat nedense Dominico Tinteretto bu listelerde yok!)
Bunun icin bir tartisma yapmaya hazirim. Fakat mantiki bir liste olarak "Ressamlar Listesi (soyadlara göre alfabetik)" soyadlarina gore siniflandirma listesini yaptim ve bunu Vikpediye koydum. Bana bu liste mantiki geliyor ve bena hak verenler y listeyi kullansinlar. Eger bana cok acayip gelen ilk isimlere gore siralanmma istenirse, bu ayri bir liste, ornegin "Ressamlar listesi (ilk adlara göre alfabetik)" olarak ismi degistirilen bir liste olur ve her iki liste de Vikipedi'de bulunur !! noyder (mesaj) 00:52, 18 Şubat 2014 (UTC)

    • İBP sayfasında "yapılması gereken iş" olarak tanımlandığı için ada göre sıralandı. Vikipedi'de madde yazmaya başladığımda listeler hakkındaki görüşüm, yaşamdaki uygulamaya paralel olarak ilk ada göre sıralanması gerektiği yolundaydı. Verdiğiniz örneğe benzer bir örnek de ben vermek istiyorum. "Nazım Hikmet Ran", "Cevat Şakir Kabaağaçlı", "Leonardo da Vinci" olarak yazarız, ararken bildiğimiz adlarıyla "Nazım Hikmet", "Cevat Şakir" "Leonardo da Vinci" olarak ararız, "Ran", "Kabaağaçlı" "Vinci" olarak kullanmayı bilmeyiz. Her iki açıdan da örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu nedenle Ansiklopedik açıdan yanlış olduğunu bilsem de emin değilim diyorum, listede aradığını bulamayanın arama motoruna ad, soyad nasıl isterse öyle yazarak aradığına ulaşağını düşünüyorum :) --sRALpileti 18:49, 20 Şubat 2014 (UTC)