Tartışma:Protestanlık

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Söylediginiz seyi ilk yapan sizsiniz, baskasinin makalesini silip, kendinize gore degistiren sonra da yaziniz eski sürümüne geri döndürüldü diye elestiren sizsiniz.

Lütfen vikipedia nasil bir yer, degisiklikler nasil yapilir, vikipedianin dogasi nedir okuyunuz.

Saygilar.

.......................

Siddetle bu yaziya karsi cikiyorum. Boyle ansiklopedi makalesi mi olur? Protestan protesto edene filan denmez. Lutfen birileri bu makaleye goz kulak olsun, vikipediyi dini propoganda araci haline gelmekten koruyalim.

Ha niye sen yazmiyorsun diye soracak olaniniz varsa bastan diyeyim, gordugunuz propoganda parcasinin yazari benim yazdigim makalecigi silip kendininkini geri koymus da o yuzden. Lutfen ...
Hristiyannet,
Burasi bir ansiklopedi, ve makalelerin tarafsiz bir dille yazilmasi gerekiyor. vikipedianin dogasi nedir okuyunuz demeden once lutfen siz dogasinin ne oldugunu anlayiniz. Burasi bir propaganda meydani degildir. -engin

== Birleştirme Çevremizde cereyan eden oluşlar, yani kâinat ya da kevnler, varlıklar alemi sürekli bir şeyler anlatma çabası içinde. Şimşeğin çakışında, yağmurun sağnak sağnak inişinde, rüzgârın uğultusunda, dağların görüntüsünde, kısacası varlık aleminde ne var ve hangi işleyiş varsa hepsinde pek çok anlamlar yüklü ve her haliyle bir şeyler anlatmak istediklerini ifade ediyorlar.

İnsanın yeryüzüne gönderilmesinde ve varlık aleminin yaratılmasında gözetilen temel maksadın sonsuz bir güzelliğin varlıklar şeklinde ifade edilmesi ve şuur boyutumda yansıtılması sırrı olduğu yine varlık ve şuur arası iletişimden anlaşılmaktadır. Bu anlamda ferdin ve ferdin de bir parçası olarak içinde var olduğunu algıladığı varlığın anlamlandırılması ve yine bu ikili bağlantının temel meyvesi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu cümleden olarak tarihin farklı dönemlerinde farklı varlık algıları ve kimlik tanımları ortaya çıkmıştır.

Tarihi boyunca insanlık, varlık alemini ve kendi benliğini anlamak ve anlamlandırmak konumunda ve çevresindeki işleyişlerle iletişim halindedir. Varlık alemi ile ilgili farklı zamanlarda ortaya konan farklı yaklaşımlar insan hayatı ile ilgi her şeyi ve tabiî olarak kendi canlılığı, hayatı ve sağlığı ile ilgili problemleri çok yakından etkilemektedir. Kendini algılama şekli varlığı algılama şeklini ve varlığı algılama şekli bedeni ile ilgili problemleri algılama şeklini etkileyecektir.

On dokuzuncu yüzyılın ön planda tutulan felsefi yaklaşımları pozitivizm, determinizm, sekülerleşme gibi kavramların etrafında şekillenmiştir. Bu çerçevede algılan bir varlık aleminde bilim mutlak hükümranlığını kurmuş ve her şeyin şekillenmesindeki temel güç olarak algılanmıştır.

Kuzey ülkelerinden görülür genellikle, Amerika kıtasında ABD ve Kanada'da protestanlık yaygın iken, güney amerika koyu katoliktir. Yine avrupada İskandinav ülkeleri, İngiltere, Almanya ve fransa gibi ülkelerde protestanlık sözkonusuyken, italya ispanya ve portekiz gibi güney ülkelerinde hep katoliklik vardır.78.170.49.151 20:56, 18 Kasım 2011 (UTC)

Milyon kişi[kaynağı değiştir]

Milyon kişi olacaktı milyar değil 78.172.211.58 20.04, 15 Ekim 2023 (UTC)[yanıtla]