Tartışma:Pelekanon Muharebesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arkadaşlar kayıplar ve savaşa katılanların sayısı hakkında İngilizce wiki ile arasında uçurum var nerdeyse bu verilerin. Tam ve gerçek bilgye dayanmadığı açık ve net gibi. Tam sayıları bilen e düzeltebilecek var mı? ---- Bu imzasız yazı 88.254.241.180 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 16 Kasım 2009

Maddenin adı[kaynağı değiştir]

Takabeg ileti 01:10, 8 Ağustos 2010 (UTC)


Yukarıdaki Google aramasını tekrarladım, bazı inceliklere dikkat ederek:

1) Türkçe Web sayfalarında "savaş" teriminin "muharebe" yerine kullanılma eğilimi var.

2) "Palekanon", "Pelekanon", "Pelakanon", "Plekanon" ve "Pelekonon" eş anlamlı kullanılabiliyor. Bunları birlikte kullanmak için tırnak içine alıp aralarına "OR" (veya) yazmak lazım.

3) "Maltepe (Pelekanon) Savaşı" ifadesinin "Maltepe Savaşı" terimini tercih ettiğini buna karşın "Pelekanon (Maltepe) Savaşı" ifadesinin "Pelekanon Savaşı" terimini tercih ettiğini kabul etmemiz gerekir. Bu iki olasılığı ayirdetmek için "Palekanon Maltepe" (tırnak içinde) ve "Palekanon Maltepe" diye ayrı ayrı aramak lazım.

4) "Maltepe" diyen ama "Pelekanon" demiyen sitelere bakarken konuyla ilgili olduklarından emin olmak için "1329" "Bizans" "Osmanlı" terimlerini de eklemek gerek, yoksa Maltepe mahalesi hakkında yazılar çıkıyor.

5) Google araması yaparken Google'in bildirdiği sayfa sayısı içinde aynı sayfanın çeşitli sitelerdeki kopyaları da dahil oluyor. Ama sonuçlar listesinin sonuna kadar giderseniz "Size en alakalı sonuçları gösterebilmek için, zaten görüntülenmekte olan 198 sonuca çok fazla benzeyen bazı girişleri atladık" gibi bir açıklama çıkıyor, bu örnekteki 198 sayısı daha doğru bir sayı kabul edilmelidir.

Bu gözlemleri esas alarak aşağıdaki sorgu terimlerini kullandım:

Google
  • 1329 Bizans Osmanlı "Maltepe Pelekanon" OR "Maltepe Palekanon" OR "Maltepe Pelakanon" OR "Maltepe Plekanon" OR "Maltepe Pelekonon" =252 [1]
  • 1329 Bizans Osmanlı Maltepe -Palekanon -Pelekanon -Pelakanon -Plekanon -Pelekonon=315 [2]

toplam: 252+315=567

  • 1329 Bizans Osmanlı "Palekanon Maltepe" OR "Pelekanon Maltepe" OR "Pelakanon Maltepe" OR "Plekanon Maltepe" OR "Pelekonon Maltepe"=204 [3]
  • 1329 Bizans Osmanlı "Palekanon" OR "Pelekanon" OR "Pelakanon" OR "Plekanon" OR "Pelekonon" -Maltepe =211 [4]

toplam: 204+211=415

Google books
  • 1329 Bizans Osmanlı "Maltepe Pelekanon" OR "Maltepe Palekanon" OR "Maltepe Pelakanon" OR "Maltepe Plekanon" OR "Maltepe Pelekonon" = 2 [5]
  • 1329 Bizans Osmanlı Maltepe -Palekanon -Pelekanon -Pelakanon -Plekanon -Pelekonon= 11 [6]

toplam: 2+11= 13

  • 1329 Bizans Osmanlı "Pelekanon Maltepe " OR "Palekanon Maltepe " OR "Pelakanon Maltepe " OR "Plekanon Maltepe " OR "Pelekonon Maltepe" 3 [7]
  • 1329 Bizans Osmanlı "Palekanon" OR "Pelekanon" OR "Pelakanon" OR "Plekanon" OR "Pelekonon" -Maltepe =34 [8]

toplam: 3+34=37

Kısacası, popüler yazılarda (blog ve forumlar dahil) "Maltepe" biraz daha sık kullanılmakla beraber, bu ezici bir çoğunluk değil. Buna karşın tarih kitaplarında "Pelekanon" (veya çeşitlemeleri) kullanımı üç katı yaygın görünüyor.

Vikipedi:Adlandırma anlaşmazlığı sayfamızda "Tarihî bir yerden söz ederken her zaman güncel adını kullanmaya gerek yoktur" yazmaktadır, adların tarihî bağlamda kullanılması önerilmektedir. Sanırım tarihçiler de aynı kaygı ile yazdıkları için kitaplarda Pelekanon daha yaygın kulanılır. Bu değerlendirmenin ışığında bu maddenin adı "Pelekanon Muharebesi" olmalıdır. --İnfoCan 19:28, 3 Ekim 2010 (UTC)

Pelekanon = Eskihisar[kaynağı değiştir]

Pelekanon'un bugün Eskihisar olduğu biliniyor. (Eski kitaplarda yanlış olarak Maltepe Muharebesi deniliyor...) Kaynak: "Bithynia" (Bilge Umar, sf.90) Böri 09:53, 1 Kasım 2010 (UTC)

  • Katılıyorum kaynaklar artık bu muharebenin Gebze'nin Eskihisar köyünde gerçekleştiğini söylemektedir.--Kadirmesaj sayfam 22:24, 11 Kasım 2015 (UTC)