Tartışma:Osmanlı İmparatorluğu'nda kölelik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Değer yargısı[kaynağı değiştir]

"Bunun yanı sıra, o dönemde dünya sahnesinde küresel bir aktör olarak yer alan Osmanlı İmparatorluğu'nun idarecilerinin çok çeşitli milletlerden eşlerinin olması son derece tabii karşılanmalıdır." bu cümle ampirik veriden daha çok değer yargısı içermiyor mu? Bir ansiklopedide, bir durumun nasıl karşılanması gerektiği yazmamalı. Homo juridicus (mesaj) 07:11, 6 Haziran 2014 (UTC)

araştırın osmanlıda evlere baskın diye bir şey yopktu bunların hepsi osmanlıyı karalamk için hazırlanmış saçma sapan internet uydurmaları*Ansiklopedik olmayan içerik -> Silinsin. - Noumenon 11:54, 23 Şubat 2006 (UTC) Silinmesin.Eğer Osmanlı'da Kölelik ile ilgili ayrıntılı bir çalışma yapılabilirse , o zaman alt maddeye dönüşebilir. Bu haliyle bir sire kalmalı.--Erkan İnce 00:09, 25 Şubat 2006 (UTC)

Ansiklopedik içerik' in tanımı yapılmalı. Ğlkemizde en yaygın satılan ansiklopedi Hayat Ansiklopedisi dir. 1960 larda yayınlanan 6 ciltten oluşan bu ansiklopedi , cildi 40 liradan satılıyordu. Ben ilkokul 4. sınıftayken çok şanslı bir çocok olarak sahiboldum. Ansiklopedideki , 70 yıl yaşayan bir insanın nsaçarının nekadar uzayacağı , ne kadar su içeçeği gibi veya 2000 li yıllarda hayatımıza girecek buluşlar gibi maddeler vardı.Ansiklopediyi çekici kılan zaten bu tarafıydı. Şimdi , şablonu batıdan alınan ansiklopediler var. Bir yığın batı ile ilgili bilgi. Azıcık ta bizden.

Belki bazı maddeler ile ilgili " MADDE İLE İLGİLİ İLGİNÇ BİLGİLER" ALT BAŞLIĞI OLABİLİR.--Erkan İnce 00:17, 25 Şubat 2006 (UTC)

arkadaş objektiflikten bahsediyor ancak kendisi ideolojik yaklaşıyor.hiçbir bilimsel mdayanağı yok tamamen kendi yorumlarını aktarmış.


Bilgiler güzel fakat doğruluk derecesi nedir bilemiyorum, şayet yazı silinirse umuyorumki bu konuda kaynaklı ve güzel bir çalışma eklenir. M. Mustafa EYVAZ

Çok ilginç[kaynağı değiştir]

Maddenin SAM oylamasında silinmesin düzenlensin diyerek kalmasını sağladıktan sonra oylamaya katılanların hiç bir düzenleme çabası göstermemesi çok ilginç. Gökten zembille düzenlenmeyen bu tür maddeler sonrasında uzun süre bu şekliyle kalıyor. Belki okuyan vardır diye buraya yazıyorum--Atacameñoileti 07:31, 25 Ocak 2007 (UTC)

Merhabalar. Bu madde baştan sona sohbet havasında yazılmış, kaynaksız ve yer yer karalamaya varan ifadelerle dolu. Örneğin, "Osmanlı'da komutanlar güzel oğlanları ve kızları padişaha, vezirlere sunarlardı", "Doğu Anadolu'da evlere baskın yapılıp ele geçirilen şahıslar "Yezidi" diye satılırdı ya da "Özellikle Çerkezler, Tatarlar ve Gürcüler çocuklarını satarlardı" gibi tarihsel doğruluğu olabilir ya da olmayabilir ancak üsluben yanlış ve kaynaksız ifadelerle dolu. Maddenin büyük oranda silinmesi ya da ciddi anlamda elden geçirilmesi lazım. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların dikkatine. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 01:25, 19 Şubat 2008 (UTC)

Selam. Yurt Yayınlarından mıdyı bi tane kitap vardı. Evimde de olması lazım. İnşallah kaynaklar ve dorğu bilgileri bulabiliriz. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 01:33, 19 Şubat 2008 (UTC)

İngilizce sayfaya baktım. Bakış açısı oldukça farklı. Bütün devşirmelerden köle olarak bahsedilmiş. Mesela "specially training slaves as officials in palace schools such as Enderun." Bu bakış açısı bizdeki maddeden daha mı uygun bilemiyorum. Pargalı'yı köle sınıfına sokmak açıkçası mantıklı gelmiyor keza yeniçerileri de. --Moustachee 22:16, 25 Kasım 2014 (UTC)--Moustachee (mesaj) 20:17, 25 Kasım 2014 (UTC)


Osmanlı Devletindeki Kölelik Hakkında[kaynağı değiştir]

Osmanlı Devleti'nde ne kölelik ne de cariyelik gibi şeyler hiç bir zaman varolmamıştır. Lütfen İslam Dini hakkında güzelce araştırmalar yapıp doğru bilgileri yazalım. Emin Börekci (mesaj) 02.13, 23 Nisan 2022 (UTC)[yanıtla]