Tartışma:Northel Enerji

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ekonomi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Şablon:Ambox/category

ansiklopedik olmayan reklam içeriği[kaynağı değiştir]

bu içerik çıkartıldı, yeniden eklendi. kullanıcıların dikkatine. --kibele 21:01, 2 Mart 2016 (UTC)

Reklam Değil Türkiye'nin Gerçeği[kaynağı değiştir]

Northel Enerji, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide öncü firmasıdır. Lisanssız elektrik sınıfında (1 MW altı üretime lisanssız denir) şebekeye elektrik satan tek yerli türbin üreticisidir. Haberlerde ve TV programlarında şirketin mevzuatın ilerlemesi yönündeki çabaları pek çok kez dile getirilmiştir. (TEDAŞ Haberi) Devlet dahi pazarın önünü açmak için şirkete destek olduğunu duyurmuştur. Ve yapılan çalışmaları "Önemli" olarak nitelendirmiştir.Aynamahruti (mesaj) 23:40, 2 Mart 2016 (UTC)

TEDAŞ, LİSANSSIZ RES PAZARININ ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN KOLLARI SIVADI haberin adı. Türkiye'de İLK!

TEDAŞ'tan alıntı: Northel Enerji, lisans gerektirmeyen yenilenebilir enerji pazarında 330 kW'a kadar olan yerli rüzgar türbini uygulamalarıyla önemli ve yenilikçi bir rol üstleniyor. — Bu imzasız görüş Aynamahruti (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Şu ve türevleri cümleler ansiklopedik bir maddede yer alamaz;
  • Northel Elektromekanik şirketinden gelen temel birikim ile
  • şebekeye Türkiye’de en yüksek yerli üretim teşvik rakamı olan 11 USD Cent/kWh'tan elektrik satma hakkını kazanmıştır
  • Northel Enerji, teknoloji üreten bir firma olarak Türkiye’nin mevcut konjonktürünü analiz etmiş....

Firma hakkında genel bilgiler zaten verilmiş, kurucusu, yaptığı işler, örnek çalışmalar zaten yazmakta. "Türkiye’nin mevcut konjonktürünü analiz etmiş" gibi Özgün araştırma kapsamında değerlendirilecek sıfat tamlamaları, "xx hakkı kazanmıştır" gibi göreceli kavramlar, hemen göze batmakta. Bunlar olmadan da madde gayet güzel duruyor. Bu sebeple bu değişikliği gerçekleştirdim. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:14, 3 Mart 2016 (UTC)

  • Burada hak kazanmıştır kelimesi görevli değil eğer bürokrasi hakkında bilgi sahibi iseniz bunu görürsünüz. Haber kaynaklarında , devlet kaynaklarında geçen bir bilgidir, övgü değildir, reklam değildir.
  • Northel Enerji firmasının kökleri Northel Elektromekanik firmasına dayanır. Gene haber kaynaklarına bakabilirsiniz. Ayrıca sirket kurucusu ile yapılan roportajlarda bu bilgi veriliyor. Teknolojik birikim oradan geliyor bu başka hangi dille ifade edilir?
  • Konjonktür analiz edilmeden nasıl mevzuat çıkarılmasına katkıda bulunulur?

Lütfen bu konularla ilgili tam bilgi sahibi olunuz.Aynamahruti (mesaj) 14:07, 3 Mart 2016 (UTC)

Merak ettiğim birkaç konu hakkında bilgi almak istiyorum;
  • Söz konusu firma ile ilgili "bütün bilgilerin" yazılması özet ve ham bilginin olması gereken ansiklopedimize ne gibi bir katkı sağlayacak? Tüm bilgilerin aktarılması demek firmanın tanıtımı demek. Tanıtım da dolaylı reklam demek. Şahsınız, firma ile ilgili yeterli bilgi ile donanımlı olabilir veya firma ile organik/inorganik bir yakınlık içerisinde bulunabilirsiniz, fakat bu tüm her şeyin buraya aktarılacağı anlamına gelmez.
  • Konjonktürün analiz edilmezi ansiklopedik bilgiyi ilgilendirmez. Biz sonuçla ilgileniriz. Örneğin bir bina hakkındaki bilgi verirken, o bina yapılırken ki ihaleyi anlatmayız mesela, yapılan bina ile ya da onun sonuçları ile ilgileniriz. Dolayısıyla bir firmanın bir konuyu analiz etmesi bizi ilgilendirmez, ortaya çıkardığı olay bizi ilgilendirir ve bunu okuyuculara aktarırız. Tanım bilgisi ulaştırmayı hedef bilen Viki kültürü bu tür göreceli övgü cümleleri barındırmaz. Zira zaten okurken bile göze hoş gelmemekte, hemen göze batmakta.
  • Hak kazanma mevzu şöyle: Eğer dediğiniz gibi devlet aygıtları yerli üretim yapan rüzgar türbini firmalarına teşvik veriyorsa, bu aynen bu şekilde yazılmalı. Neye göre hak kazanmak? Bir yarışma oluyor ve altın madalya almaya mı hak kazanılıyor? Böyle olsa bile, Vikipedi ne yarışmayı düzenleyenlerden yana bir taraftır, ne de ödülü alan/alacak kişilerden yana bir taraftır. Dolayısıyla devlet kanadından bakp "hak kazandı" açısından konuyu ele alamayız. "Ödülü aldı" deriz. Devlet aygıtının teşvik veren ilgili yönetmeliği uyarınca firma teşvik aldı. deriz. almaya hak kazandı demek öznel yoruma girer. Örneğin "İlgili firma xxx sayılı kanunda belirtilen teşvik kanunu uyarınca teşvik almıştır." gibi bir cümle uygundur.
Not: Ayrıca içerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil. "Lütfen bu konularla ilgili tam bilgi sahibi olunuz" , "eğer bürokrasi hakkında bilgi sahibi iseniz bunu görürsünüz" gibi kişilere öneri/eksiklik/fazlalık/yorum vb. cümleleri lütfen kullanmayınız. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:27, 3 Mart 2016 (UTC)
içerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil Bahsettiginiz yazı sizin üzerinize değildir madde ile ilgili şüphesi olan tüm kullanıcılar için geçerlidir. Aynamahruti (mesaj) 14:52, 3 Mart 2016 (UTC)
Hukukta 'Kazanılmış Haklar' tabiri vardır. Gerekçeniz gerçeklerden uzak. Aynamahruti (mesaj) 14:53, 3 Mart 2016 (UTC)

Bu arada kişisel yorum diyorsunuz da biz sonuçla ilgileniriz demişsiniz burada siz kim acaba? Biz Vikipedist değil miyiz? Ansiklopediler sonuçla ilgilenir diye bir kaide yok, süreçlede ilgilenebilir. Burada dikkatle analiz yerine analiz denildi. Kaynaklı bir bilgidir buda. Burada süreç dışında sadece cümleyi değerlendiriyorsak başka bir kullanım bulunabilir ancak bu değerin anlatılması gerekir, çünkü işin yasal süreci ile ilgilidir.Aynamahruti (mesaj) 15:01, 3 Mart 2016 (UTC)

Teşvik alınıp bitmiyor, dediğim gibi bu 'kazanılmış hak' hukuksal bir laf. Burada firma şebekeye bağlanan her türbini teşvikli bedelden elektrik satıyor.Aynamahruti (mesaj) 18:45, 3 Mart 2016 (UTC)
Gerekli düzenlemeler yapıldı, 2 hafta süresince başka görüş bildirilmediği ve şüphe sahibi kullanıcı ile konuya açıklık getirildiği için şablonu kaldırıyorum.Aynamahruti (mesaj) 19:31, 20 Mart 2016 (UTC)
  • Benim kişisel olarak tartışmalı bulduğum ifadeler şuradaki değişiklik özetinde yer alan ifadelerdir. Dolayısıyla {{Özgün araştırma}} şablonu kalmalıdır. Gereksiz ifadeler ve reklam olarak algılanabilecek ayrıntılı tanıtım cümleleri şunlar;

- "Northel Elektromekanik şirketinden gelen temel birikim ile 2011 yılında sadece enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere kurulmuş": firma tanıtımı kapsamında eski birikimin yenileştiği bilgisi. Önerim "2011 yılında kurulan" ifadesi.

- "tamamen yerli sermaye ve yerli teknoloji" : Tamamen yerli sıfatıyla bir övünç bilgisi. Önerim "yerli sermaye ve teknoloji kullanarak" şeklinde sade bir tanım.

- "şebekeye Türkiye’de en yüksek yerli üretim teşvik rakamı olan 11 USD Cent/kWh'tan elektrik satma hakkını kazanmıştır.": Bir şeye hak kazanmak, diğer firmalardan üstün olduğunu vurgulamak. Önerim bunun kaldırılması.

Bununla birlikte maddedeki "IEC 61400 rüzgar türbin proje sertifikasyonu kapsamında, 3 yıllık bir çalışma sonunda, 600 kriterden geçerek 2015 yılında sertifikasını almıştır." ifadesi de tanıtım amaçlı reklam olarak da algılanabilir. Çünkü sıfat 3 yıllık zorlu bir uğraş sonunda, 600 kriterden geçerek yani çok zor işi başararak ifadesi var, bu tanımlamalar bir firma için rekabet koşullarını bize hatırlatıyor. Cümlenin sonuna bunu yapan başka birisi yoktur gibi bir devam cümlesi bekleniyor sanki. Önerim "Firma, IEC 61400 kapsamında (bunun Türkçe maddesi açılsa çok daha güzel olur) bir sertifika almıştır." --Ahmet Turhan (mesaj) 20:00, 20 Mart 2016 (UTC)

Sektör Hakkındaki Yanlışlar[kaynağı değiştir]

  • Firma ile ilgili Hürriyet'te yayınlanan haberde firmanın başlangıcının nereden geldiği anlatılıyor. Ayrıca youtube sayfasındaki röportajlarda da açıklamalar var. Gerekli referanslar fazlasıyla verilmiş.
  • Yerlilik oranları: Tamamen yerli olmayabilir, yerlilik oranları vardır. Halbuki firmanın Yerli Malı belgesi vardır. Yurt dışından bir lisans alınarak üretim yapılabilir halbuki firma tamamen özgün bir teknoloji üretmiştir. Referanslar kısmındaki haberlerde bunların hepsi var bunların okunması konu hakkında tamamen bilgi sahibi olunması için yeterlidir.
  • Sektörde yerli üreten firmalara devlet türbinin ürettiği elektriği kullanıcıdan teşvikli rakamdan satın alıyor. Yani 2005'ten beri yürürlükte olan YEK (Yenilenebilir Enerji Kanunu) na göre herkes belirli kurumlardan izin almak kaydıyla elektrik üretip devlete satabilir. Yerli türbin satın alan bir kullanıcı elektriği ithal türbinlerden daha fazla bir fiyata satar. Burada bu olayın Türkiye'de ilk olması sebebiyle bahsediliyor.
  • Türkiye'de ilk ve tek olarak bir Rüzgar Türbini firması IEC 61400 sertifikasını almıştır. Bununla ilgili ayrı bir sayfa pek hala oluşturulabilir. Yani evet "Türkiye'de bunu yapan başka birisi yoktur".


Son olarak, keşke bu şüpheler bir sürü geri almadan önce yapılsaydı. Sektör ile ilgili gerekli bilgileri bu kimselere açıklayabilirdim.Aynamahruti (mesaj) 20:20, 20 Mart 2016 (UTC)

Fazladan kullanılan bir yerli kelimesi çıkartıldı. 2 defa olduğu için gerek yok. Bu düzenleme pek hala şablon koyulmadan yapılabilirdi. Aynamahruti (mesaj) 07:07, 21 Mart 2016 (UTC)

Yorum Yorum Yukarıdaki gerekçelerim halen geçerliliğini koruyor, söylenenleri veya kaynaklarda geçen alıntıları Viki süzgecinden geçirip aktarmak gerekir. Ticari bir firmaya ait bir madde olduğu için tanıtım/reklam kapsamında çekincelerim var. Daha kapsamlı bir tartışma olması için diğer kullanıcıların da görüşleri gerekli. Bunun için de şüphe gerektiren şablonların maddede görülmesi gerekli. Sanki bir şüphe yok muş gibi davranılmakta.

Not olarak, maddede tartışma sayfasındaki cümlelerle ilgisi olmayan ufak değişiklikler yaparak hemen şablon kaldırmaya girişmek, bunu 5-6 defa tekrarlamak, diğer kullanıcıların konuyla görüşlerini aktarmasını bile beklememek, bir şablonun maddeye olumlu katkı sağlayacağını öngörememek veyahut bunu bir eksiymiş gibi algılamak, hatta bir firma maddesine konulan şu reklam alabilir şablonunu bile kaldırmaya çalışmak, bende ciddi reklam şüpheleri doğurdu.

Dediğim gibi halen diğer kullanıcıların görüşlerine ihtiyaç var.--Ahmet Turhan (mesaj) 12:49, 22 Mart 2016 (UTC)

Cevap Cevap Sayın @Ahmet Turhan, kos koca madde de iki kelimeye takılıp daha önce benim düzelttiğim gibi bu kelimeleri düzeltmeden ve tartışma sayfasına açıklama yapmadan ısrarla şablon koymanızdan ötürü şablonu kaldırdım. Bu şekilde burada fikirlerinizi açıkça belirttikten ve şablonu kaldırma gerekçelerimi size ve tartışma sayfasına düzgünce açıklamama rağmen vandalizmle filan suçlamadıktan sonra sorun yok. Sayfayı topluluktan farklı kullanıcılar defalarca kontrol etti. "Defalarca" kelimesini kullanılmaktan eskidi. Burada sizinle şüphelerinizi gidermek için defalarca konuştuktan sonra halen reklam alma şüphesinden bahsetmeniz garip. Bu şablona gelince , o zamanlar ne olduğunu iyi bilirsiniz. Engellenmek üzereydim ve bir takım çatışma hakimdi ortamda. Şu anda o şablon duruyor mesele nedir? "Sanki bir şüphe yok muş gibi davranılmakta." mesaj sayfanıza ve buraya sırf siz şüphelerinizden iyice arının diye sayfa sayfa açıklama yazdım, bu açıklama dizisinin son açıklaması olarak umarım artık meseleyi kişisel almazsınız. Şüphesi olan olmayan herkese iyi vikiler.Aynamahruti (mesaj) 14:58, 22 Mart 2016 (UTC)

Ve son olarakta bahsettiğiniz değişiklikte gerekçe kısmında konuyla ilgili kocaman bir açıklama yapılmış böyle katakulli olur mu? İsteyen "Rüzgar Gücü" şablonunu bırakıp tekrar öbür şablonu koyabilir. Koca bir şablon hazırlanmış bu küçük değişiklik midir? Tekrar iyi vikiler.Aynamahruti (mesaj) 15:01, 22 Mart 2016 (UTC)
Selamlar,
Bence de özgün araştırma şablonuna ihtiyaç kalmamış durumda. Hem diğer elektrik şirketi maddeleri gibi reklam amacı taşıyabilecek bir madde de değil. Zira ürettiğini yalnız devlete iletiyor. Devletin stratejisi zaten teşvik etmek, şirket daha fazla üretse, devlet memnuniyetle satın alacak. Bu arada diğer elektrik ve enerji şirketi maddelerine de göz attım, hiçbirinde özgün araştırma şablonu olmadığı gibi, bu madde onlardan daha kaynaklı hazırlanmış durumda şu an.
İyi çalışmalar. iazak (mesaj) 13:00, 23 Mart 2016 (UTC)
Selamlar,
Burada şöyle bir yanlış anlaşılma var ve sektör içinden ya da konuya doğrudan meraklı olmayanlar için doğal. Northel Enerji bir santral yatırım firması değil. Northel Enerji, AR-GE yapan ve ürettiği teknolojik ürünü satan bir firma ve sadece rüzgâr türbini üretmiyor, güneş enerjisi sistemleri de üretiyor. Her sektörde farklı teşvikler olmakla beraber rüzgâr türbini sanayi için durum şöyle. Rüzgâr türbininin belirli parçalarının ne kadarını yerli ürettiğinize bağlı olarak orana göre her yerli parça için belirli bir fiyattan teşvikli elektrik satma hakkını veriyor. Yani ben kuleyi yerli üretiyorsam 0,6 cent ürettiğim kilowatt başına daha fazla para alıyorum. İthal türbinler için şebekeye elektrik satma fiyatı 7 cent/kwh siz kulesi yerli olan bir türbin ürettiyseniz bunu şebekeye bağladığınızda 7,6 cent/kwh tan satıyorsunuz. Eğer tüm parçalar yerli ise 11 cent/kwh ten satıyorsunuz. Sözün özü Northel elektrik satmıyor Northel tıpkı Vestas, Enercon, GE, Nordex, Siemens gibi rüzgâr türbini satıyor. Ancak Türkiye'nin ilk yerli türbinin ürettiği ve bu teşvikten ilk yararlanan olduğu için Türkiye'de Yenilenebilir Enerji tarihi için ciddi önem arz ediyor. Burada bu devletin verdiği bu hakkı ilk defa kullanan olarak duyurulmalı. YEK (Yenilenebilir Enerji Kanunu) 2005 yılında çıktı bu kanuna göre uygun şartları taşıyan her vatandaş kendi elektriğini üretip satabiliyordu. Burada bunu diğer kurulan RES (Rüzgâr Enerji Santralleri) ile karıştırmayalım onlar tıpkı bir baraj gibi elektrik santralleridir ve kurulması lisans gerektirir yani devlet benim şu kadar ihtiyacım var şu kadar Megawattlık lisans dağıtıyorum demesse kuramazsınız çok büyük yatırımlardır. Ama birde lisanssız sektör vardır yani isteyen gidip bir türbin alıp bahçesine kurabilir ve ürettiği elektriği şebekeye dağıtım şirketine geri satabilir, rüzgâr da kurulum sınırı 1 Megawatt tır ancak lisanslı santaller en az 10 Megawatt olur bu yaklaşık 4 tane 80 metre kulesi olan türbin demektir. Lisanssız sektörü oluşturan bu kanunun çıkmasından sonra ilk defa 10 sene sonra bir türbin şebekeye bağlanır ve elektrik satar. Üstelik bu türbin yerlidir, daha önce Türkiye'de hiçbir firmanın almadığı 61400 standart belgesini alır ki bu uluslararası bir standarttır ve bu standarta sahip olmayan türbinler kurulamaz. Umarım bilgilendirici olmuştur herkese iyi vikiler. Aynamahruti (mesaj) 15:08, 23 Mart 2016 (UTC)