Tartışma:Musul taarruzu (2016)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Orta Doğu (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Orta Doğu maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Orta Doğu kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Irak (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Irak maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Irak kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Maddedeki üslup sorunu[kaynağı değiştir]

Maddedeki "Irak Türkiye'yi istemiyor" tarzı ifadelerde üslup sorunu olduğundan ilgili kısma "üslup düzeltilmeli" diye şablon eklemiştim; ancak tartışma sayfasında açıklanması istemiyle geri alınmış. Özellikle savaş, terör olayları gibi maddelerde bu "Irak Türkiye'yi istemiyor", "Türkiye ısrarcı davranıyor ve katılmak istiyor" gibi ifadeler kullanmak yerine "Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım 'şunu şunu şunu' dedi" veya "Irak Devlet Başkanı konuşmasında, şu şu konudan bahsetti" gibi daha ansiklopedik dile hitap eden ifadeler kullanılması daha faydalı olacaktır. Yine sorunlu olan ilk ifade, olayı oldukça genellemekte ve tek cümleye indirgemekte. Halbuki başbakanın falanca tarihte, cumhurbaşkanının filanca tarihte verdiği demeçlere kronolojik olarak yer verilse bu kısımlar daha uygun üslupla aktarılmış olacaktır. Burada elbette ki alıntı enflasyonu da yapmamaya dikkat etmek lazım. Öte yandan "Irak Türkiye'yi istemiyor" başlı başına sorunlu bir ifade. Irak ile kastedilen nedir? Halkı mı hükûmet mi ordusu mu? İlgili makamların söylemlerini vermek bu gibi karmaşalardan da kurtaracaktır okurları.--RapsarEfendim? 20:56, 18 Ekim 2016 (UTC)

Teşekkürler rapsar, karşı çıktığın şeyi şimdi anladım ve haklısın. Bahsedilen Türkiye hükümeti ve Irak hükümeti idi ama gazete ve televizyonlardaki dille Irak ve Türkiye denince yanlış anlamalar olabilir. Yarın maddede bu çerçevede bir düzenleme yapacağım. Mukaddimeileti 08:37, 19 Ekim 2016 (UTC)
Ayrıca maddenin başındaki "Musul şehir merkezini ve civarındaki köyleri IŞİD'den temizlemek" ifadesi de ansiklopedik açıdan sorunlu. Gazetelerimizin dili böyle diye ansiklopedide de bu dili kullanmamak gerek. Mukaddimeileti 08:41, 19 Ekim 2016 (UTC)
Ben teşekkür ederim anlayışın için. İkinci dediğin hususta da hemfikirim.--RapsarEfendim? 09:20, 19 Ekim 2016 (UTC)
Şu maddenin de bize lazım olduğunu ve iki maddenin konusunu birbiriyle karıştırmamak gerektiğini de not düşelim.--RapsarEfendim? 09:23, 19 Ekim 2016 (UTC)

Grafik işinden anlayan bir arkadaş aşağıdaki grafikten yararlanarak özgür lisanslı ya da maddede kullanabileceğimiz bir grafik hazırlayabilir mi acaba? Maddeye çok katkısı olacağını düşünüyorum. http://www.aljazeera.com.tr/sites/default/files/2016/10/18/Musul%20-17-ekim-01.jpg

Başlangıç tarihi çok saçma değil mi ya? Ertelendi filan demek çok saçma. İngilizce Vikipedide böyle yazıyor diye illa bunu alıp buraya kopyalamaya gerek yok. Hazırlık sürecine yazılabilir yapılan hazırlıklar ertelemeler vs. İlla başkalarını örnek almak zorunda değiliz. Başkaları bizden alabilir. Başlangıcı 17 Ekim 2016. Hatta bunu bile başlangıç sayamayız, daha Musul'un içine giremediler bile. Yine de hadi sayalım desek, resmi açıklanış tarihi de 17 Ekim 2016. Neden bu kadar erkene alındı, düşündürücü. Maddenin üslubu hakkında filan eleştiriler olmuş, aslında maddeyi elime alsam tarafsız bir şekilde net kaynaklar ile çok bilgi aktarımı yaparım ama özellikle peşmergelerin nasıl savaştığı gözler önüne çıkınca burada çetin tartışmalar olacak. O yüzden hiç gerek yok. Ne heves var ne başka bir şey. Zaten operasyonun başlama tarihi her şeyi açıklıyor. Başka dillerde Cumhuriyet 3 Kasım 2002'de ilan edildi yazsalar korkuyorum buraya da yazacak kullanıcılarımız var diye. Böyle bir konu Fırat Kalkanı Harekatında olmuştu. Haritanın Halep'e ait olduğunu, bizle ilgisi olmadığını ısrarla belirttim. İngilizce sayfasında maddenin o harita konuldu diye kopyala yapıştır yapılmış. Tartışma sayfasına yazdım, ne zaman ki İngilizce sayfasında durumu anlayıp değiştirdiler o zaman değiştirildi o operasyon haritası da. Şaşırmıyorum. Başlangıç tarihi de bir şey ifade etmiyor. Boş ve yanlış bir bilgiden ötesi değil. Kayıpların eklenmemiş olmasının nedeni de sanırım peşmergenin sadece 21 günde 4 bin asker bırakması arkasında. Irak ordusunu konuşmaya gerek yok. Bir öldüler mi en az yüz kişi ölüyorlar. Onlar peşmergeyi de geçti. Her neyse, bu taraflılığın üst kademesi madde iflah olmaz şahsi görüşüme göre. Yine de tarihi bir araştırılsın. Ya şöyle tam bitiricem imzayı attım. Maddenin ismine bakınca yine gülesim geliyor. Taarruzu... Tabii ya, taarruzu... --Locos Turcos (mesaj) 17:21, 7 Kasım 2016 (UTC)

Şuradan başlayarak, kaynaklı bir şekilde okuyabilirsiniz isterseniz.--RapsarEfendim? 17:25, 7 Kasım 2016 (UTC)
Hatta ben de bir kaynak bırakayım, The Guardian haberi. "Iraqi army launches offensive to push Isis out of Mosul" haberin başlığı, Türkçesini de yazayım: "Irak ordusu, IŞİD'i Musul'dan çıkarmak için taarruza başladı". Bir de Türkçe kaynak vereyim, Hürriyet haberi. "Çok saçma" değilmiş, doğru mudur?--RapsarEfendim? 17:27, 7 Kasım 2016 (UTC)
@Rapsar sen haklısın. @Vikiçizer bundan sonra görüş bildirmiyorum. Doğru bile olsa suçlu olan ben oluyorum. Saldırıya uğrayan ben oluyorum. Burada düşünce özgürlüğü de yok. Her neyse işte. Umarım vediğiniz süre dolmadan önce gerekli açıklamayı yapmışımdır. --Locos Turcos (mesaj) 15:03, 8 Kasım 2016 (UTC)
Locos Turcos, Rapsar'ın dikkatimi çekmesi üzerine buraya yazdıklarınızı okudum. Daha önceden aynı konuda uyarılmıştınız. Henüz 3 aylık kullanıcı değil de daha eski bir kullanıcı olsaydınız daha anlayışlı olamazdım. Vikipedi bir ansiklopedidir. Bir forum sitesi değildir. Bu üslubu bırakmanızı tavsiye ediyorum, bu üslupla bu iletişim tarzıyla hiçbir yere varamazsınız. Ne Rapsar'ın dediğini anladığınız anlaşılıyor ne de sizin ne anlatmak istediğiniz, sadece açık bir kişisel saldırı yapmaya çalıştığınız görülüyor. Tekrar gördüğümde veya bildirildiğinde uyarı yapılmasına artık gerek olmayan bir kullanıcı olduğunuzu hatırlamak durumundayım. Yukardaki kişisel saldırı dolu yazıyı ya düzeltir fikrinizi düzgünce anlatırsınız ya da kaldırmak zorundayız, bunu sizin yapmanız için makul bir süre bekleyeceğim. Vikiçizer (mesaj) 18:44, 7 Kasım 2016 (UTC)