Tartışma:MEB 100 temel eser listesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Anlam ayrımı (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Anlam ayrımı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Anlam ayrımı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

* hangi tarihte, hangi hükümetin bakanı ne için açıklamış gibi bilgiler girilirse anlamlı olur. o zaman, bu liste üzerine yapılmış tartışmalar da burada yer bulabilir kendisine. bu haliyle günübirlik bir haber gibi duruyor. --kibele 14:24, 8 Eylül 2006 (UTC)

  • bana da taraflı geldi. Ansiklopedik bilgi içermiyor. --Zeynepmsj 14:26, 8 Eylül 2006 (UTC)
  • Maddeyi açan kullanıcı olarak buraya yazıyorum, taraflılığı bakanlığın seçtiği kitaplar mı yoksa başka bir şey mi? Ansiklopedik bilgi ise bakanlığın, öğretmenlerin öğrencilerine okutması beklenen kitaplar. Bu kitap isimlerine girenler ne tür kitapların önerildiğini veya bağımsız olarak kitabın tanıtımını okuyabilir. Kibele adlı kullanıcının dediği gibi bilgiler girilirse belki daha 'ansiklopedik' bir maddeye dönüşebilir ama madde silinirse de alınmam. Teşekkürler,--Bahar 14:44, 8 Eylül 2006 (UTC)
  • Birincisi belli bir hükümet tarafından tavsiye edilen kitaplar bunlar. Daha önceki hükümetlerin kitap sıralamaları farklı. Bundan sonraki hükümetler de başka kitaplar tavsiye edecekler. İkincisi başlık taraflı. Kime göre, hangi ülkeye göre "temel eser"? Maddenin içinde bunun açıklaması yapılsa da başlık tamamen subjektif. (Türkiye'deki 59. Hükümet rafaından 100 temel eser kabul edilen kitapların listesi olabilir belki) üçüncüsü madde yönlendirme yapıyor. Milli eğitim bakanı da tavsiye etmiş olsa bu tavsiyelere aldırmayacak bir çok insan çıkacaktır. (tartışmalı yani). Dördüncüsü (şahsen ama tamamn şahsen) bende ansiklopedi maddesi izlenimi uyandırmadı. --Zeynepmsj 14:52, 8 Eylül 2006 (UTC)
  • Dediklerinizde haklısınız. Listedeki kitapların tümünü bir kitap kurdu olarak okumadım hatta seçilen listede çok daha güzel kitaplar olabilir. Ama Türkiye'deki 59. Hükümet'in...Listesi adında bir madde açılırsa da çok uzun olur zaten bir kimse de öyle aramaz. Madde kalırsa MEB'in önerdiği kitaplar diye yazılır ve yönlendirme koyulur maddeye. Maddedeki kitaplara 59. Hükümet'in önerdiği bir kitap gibi yazılabilir ama sırf biri bu hükümeti beğenmediği için o kitabı alıp okumayabilir de. Eğer herkes hemfikirse silinsin. Ne diyeyim? O maddeyi Vikipedi'ye daha yeniyken açmıştım (hala yeni sayılır mıyım bilemiyorum. =)) --Bahar 15:09, 8 Eylül 2006 (UTC)
  • Bence hiçbir sakıncası yok. Bir ansiklopedi güncel bilgileri de içermelidir. Diğer hükümet değiştirirse elbette değiştirilecektir. Şunu da kabul etmeliyiz bu yüz temel insanların aradığı bir madde. MEB'in yayınladığı listeyi açıkçası heryerde bulmak mümkün. Bu noktada bir Vikipedi farkı olur diye düşünüyorum. Sonuçta biz kişilere göre hareket etmiyoruz ki seçilen kitaplar tartışmalı olsun. O açıdan düşünürsek herhangi bir madde de başkasının ilgisini çekmeyebilir. Bence Kibele'nin dediği bilgiler eklenirse sorun kalmayacaktır.Başlık değiştirilebilir ve 100 Temel Eser sayfası bu sayfaya yönlendirilebilir. Çünkü herkes bu 100 kitabı 100 temel eser adı altında biliyor. Kaçıncı hükümetin Milli Eğitim Bakanı'nın önermiş olduğu kitaplar olarak değil. Silinmesini gerekli bulmuyorum. İyi çalışmalar.. --hafakan 19:38, 8 Eylül 2006 (UTC)
  • Adı Değiştirilsin, derim çünkü 100 Temel Eser MEB'e göre belirlenmiştir. Sorunun temeli "100 Temel Eser" adlı üç sözcükten kaynaklanıyor. Bu maddenin ismi "MEB'e Göre 100 Temel Eser" olursa "ansiklopedik (değil)" tartışmaları sona erer. Ben böyle yorumluyorum.

Vikice kalın.

KIZILSUNGURiletikatkılar 14:26, 12 Eylül 2006 (UTC)


  • Bu eserlerin 70 kadarı 12 Mart 1971 öncesi Başbakan olan Süleyman Demirel'in bilgisi dahilinde (Yeni eve taşındığım ve kütüphanem henüz yanımda olmadığı için Milli Eğitim bakanının adını yazamıyorum) "Bin Temel Eser" adı altında ve takriben 150'yi bulan seride, fiyatı da 5 TL. den Milli Eğitim Bakanlığı yayınevlerinde satışa sunuldu.. Bazıları 2000 bazıları da 5000 adet basılmıştı.. O tarihlerde de Sayın Demirel'in siyasi görüşlerine karşı olmama rağmen o eserlerin çoğunu okudum ve çok istifade ettim.. Devlet, Sokrates'in Savunması, Memleketimden İnsan Manzaraları, Çile, Gülüstan, Vadideki Zambak, Faust, Suç ve Ceza... gibi eserler o seride yoktu.. Bu eserleri başka yayınevlerinden ve 10-12 TL.'ye alıp okumak zorunda kalmıştım..Daha doğrusu, Bin temel eser serisinde batıdan hiçbir eser yoktu.. Buna rağmen ben gençliğimde hem bilgi hem de ekonomik yönden bu eserlerden fazlasıyla istifade ettim.
  • Ansiklopedik madde neticede insanların şu veya bu yoldan istifade edebilecekleri bilgileri ihtiva etmelidir.. Elbette ki ansiklopedik olmalıdır ve itirazlar, maddenin yeterli olup olmadığı ve ansiklopedik bir biçimde kaleme alınıp alınmadığı (Bu arada reklâmı hedeflemediği) noktasında değerlendirilmelidir.. Dürüst ve açıklıkla belirteyim ki bu bilinen konuların dışında sadece ideolojik yönden "Silip atalım" mantığı ile hareket edersem her şeyden önce kendi "Hür irademe ve özgüvenliğime saygısızlık etmiş olurum" diye düşünürüm.. Kaldı ki son birbuçuk yıl içerisinde Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere bu 100 temel eseri yayınlayan hükümetin aleyhinde en az 50 siyasi yazı yazmış ve yazmakta olan bir insanım.. Yani temel zihniyetim bu hükümetle terstir. Ama, bir şiirini bile yazamayacağım "Kendi Gök Kubbemiz"i, Serenat'ın, Otuzbeşyaşın, Çile'nin, Han Duvarları'nın, İstiklâl Marşı'nın... şairlerinin yer aldığı eserleri, Eflatun'u, Geothe'yi, hala içimde heyecanını duyduğum Vadideki Zambak'ın yazarını, Harp ve Sulh (savaş ve barış)'un mimarını, Kemal Tahir'i, Tarık Buğra'yı.. Bunları sırf "Hepsi benim kafamdam değil, silelim gitsin" mantığı ile bir kalemde çizmek.. Benim insaf terazim bu kadar sıkleti çekmez! Kaldı ki, çoğunluğu "sağ" tandanslı olmasına rağmen "sol"dan da bir çok eser yer almış bu seride..

12 mart geçeli 35 yıl oldu.. Bakınız o zaman ki Milli Eğitim Bakanı'nın adını bile hatırlamıyorum ama çoğunu okuduğum o eserlerin hatırası, heyecanı ve sunduğu bilgiler hâlâ hafızamda.. Şimdiki bakan, bu iktidar düştükten bir hafta sonra unutulur ama bu eserlerin hemen hepsi yıllarca okunur!

  • Bu tartışmada kimse muhatabım değil.. Kimse hasmım veya hısmım değil.. Okuyan, kalem tutan her insana sonsuz saygı duyarım. Kimseyi incitmek niyetim olamaz.. Ama el insaf.. derim. İnsafın o yerde namı yok mu? diye Baki'yi konuştururum..
  • Netice; Madde Ansiklopedik değil.. Bu konuda Kızılsungur'la ayni düşünüyorum:"MEB'e Göre 100 Temel Eser" olursa "ansiklopedik (değil)" tartışmaları sona erer.Ansiklopedik olmalı.. İdeolojik düşünceler, ilim labaratuvarının, objektifliğin kapısından içeri girmemeli.. İnsanlar objektif ve dürüst olacak cesarette olmalılar.. Bu madde silinmemeli.. Niyetim üzüm yemek olmalı. Bağcı döğmeyi kendime yakıştıramam..Bu yaşta bu maddeyi girecek cesarette olduğu için de Bahar'ı kutluyorum..

--Hasan Sami 15:26, 12 Eylül 2006 (UTC)

  • Bence de bu makale ansiklopedik sayılması için adı "MEB'e Göre 100 Temel Eser" olarak değiştirilmelidir. Gokhan85 18:06, 12 Eylül 2006 (UTC)

Sevgili Bahar isim değiştirilirse sorun hallolur gibi. Çünkü bu eserlerin hepsi elbetteki çok değerli olmalarına rağmen, birileri şunu sorabilir, kime göre ve neye göre 100 Temel Eser.

Benim naçizane önerilerim aşağıdaki gibidir:

100 Temel Eser (MEB 2006)

Sağlıcakla kal.--Erdemsenol 17:22, 12 Eylül 2006 (UTC)

anlam ayrım gerekliliği...[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/100 Temel Eser'de belirtmeye çalıştım ama oradaki yoğun oylama ve tartışmada gözden kaçabilir diye buraya bir kere daha yazayım:
  • İki tane 100 Temel Eser listesi var:
  • İlk önce kamuya duyurulan ve esasen ortaöğretimi ilgilendirecek şekilde hazırlanmış olan (a) (b).
  • Yaklaşık 1 yıl sonra, 2005'te kamuya duyurulan ve esasen ilköğretimi ilgilendirecek şekilde hazırlanmış olan (a) (b).

Bakabildiğim kadarıyla etrafta bu ikisinden başka bir 100 Temel Eser listesinin görünmediği durumda bu maddenin adı 100 Temel Eser diye kalabilir ama bir anlam ayrım sayfası haline getirilmesi ve ilk ve ortaöğretim listelerine ayrıca değinen maddelere bağlantı vermesi gerekir. Bu da ortaöğretim listesinin o kadar olmasa da ilköğretim listesinin kamuda ciddi tartışma yaratmış olması nedeniyle iyi olur, bence.

Ben bir 100 Temel Eser (ilköğretim) maddesi düzenledim (haberden bilgi derlemek berbat yorucu ve sıkıcı bir işmiş !). En azından bir çıkış noktası olarak idare edebileceğini düşünüyorum. 100 Temel Eser üzerine ortamımızda süregiden tartışmaların sonunda daha uygun olduğu kararına varılan bir ad da alabilir tabii.

--Doruk Salancıileti 12:35, 13 Eylül 2006 (UTC)

İşim değişikliği[kaynağı değiştir]

Birçok kullanıcı oylamada madde isminin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Önerilen başlıkları alta yazdım:

  • 100 Temel Eser (şimdiki hâli)
  • MEB 100 Temel Eser Listesi
  • 100 Temel Eser (MEB'in Listesi)
  • MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser
  • MEB'e Göre 100 Temel Eser
  • 100 Temel Eser (59. T.C. Hükümetine Göre)
  • T.C. 59. Hükümetin 100 Temel Eser Listesi
  • 100 Temel Eser (MEB)
  • 100 Temel Eser (MEB 2006)

--Bahar 12:42, 13 Eylül 2006 (UTC)


Başlıklar şu şekilde yazıldığı takdirde MEB yazmaya gerek kalmayabilir: (zaten okullarda okutulacak eserlere MEB karar verdiği için)

  • İlköğretim Okullarında Okutulacak 100 Temel Eser
  • Ortaöğretim Okullarında Okutulacak 100 Temel Eser

--spAs 14:39, 15 Eylül 2006 (UTC)

  • MEB'e Göre 100 Temel Eser yaptım çünkü kime göre olduğu belli olmuyordu. Gene değişir gerekirse. Ama bu haliyle diğer listelere de yer verilmesi lazım.bu haliyle kalacaksa T.C. 59. Hükümetin 100 Temel Eser Listesi, 100 Temel Eser (59. T.C. Hükümetine Göre) veya 100 Temel Eser (MEB 2006) olsun derim.--Zeynepmsj 14:44, 15 Eylül 2006 (UTC)
  • MEB sayfası içerisinde makale biçiminde yer alsın bu madde...Kültür Bakanlığına göre gezilmesi gereken 100 yer,sağlık bakanlığına göre filan falan...--Nihan 05:39, 25 Eylül 2006 (UTC)