Tartışma:Kuşsarayı, Baskil

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Manco Capac tarafından 2 yıl önce Sözlü tarih başlığına
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

VP:ÖAY ya göre sorunları bulunmaktadır.--Etrüskileti 08:25, 17 Nisan 2007 (UTC)

Özgün madde içeriği[kaynağı değiştir]

VP:ÖM deki açıklamalar göz önüne alındığında:

Ne dahil değildir? Fikir veya görüş öneren bir madde, özgün araştırma sayılır. Eğer madde;

  • bir teori veya çözüm metodu öne sürüyorsa,
Bu madde de böyle bir durum yok
  • özgün fikirler öne sürüyorsa,
Böyle bir fikir de yok. Eğer bahsi geçen durum sözlü tarihse. Sözlü tarih kavramı bilimsel bir gerçektir ve bunu kullkanmanın tek yöntemi de bu tip durumlarda köy gibi yerlerde köyün yaşlılarıyla konuşmaktır.Bu konuda detaylı biligi için bknz.
  • yeni terimler tanımlıyorsa,
Bu maddede böyle bir durum yok.
  • mevcut terimlere yeni tanımlar getiriyorsa,
Böyel bir durum yok
  • saygın bir kaynağa atıfta bulunmaksızın, bir başka fikri, teoriyi, görüşü, veya pozisyonu destekleme veya çürütme imasında olan bir görüş getiriyorsa,
Böyle bir durum yok
  • kabul edilmiş olgular, fikirler, düşünceler veya görüşlerin, saygın bir kaynağa atıfta bulunmaksızın, değişikliği yapan kişinin yeğlediği tarzda bir analizini veya sentezini getiriyorsa,
Böyle bir durum yok
  • saygın bir kaynağa atıfta bulunmaksızın yeni sözcükler kullanıyor veya öne sürüyorsa

özgün madde sayılır.

Böyle bir durum yok.

Gördüğünüz gibi madde VP:ÖM ye aykırı değildir. Ama eğer sorun Sözlü tarih söyleşisini yapan kişinin adının burda geçmesi ise. Bu konu ayrıca tartışılabilir ve buradan akldırılabilir. O şlekilde yapıyorum ve etiketi kaldırıyorum. --Erkan 09:08, 17 Nisan 2007 (UTC)

|lat_deg =38|lat_min = 27|lat_hem = N |lon_deg = 38 |lon_min = 41 |lon_hem = E > elazığda
|lat_deg =40|lat_min = 06|lat_hem = N |lon_deg = 35 |lon_min = 12 |lon_hem = E > yozgatta
fallingrain'de koordinat

teknik olarak bir yerde sorun olduğu kesin ama koordinat yanlış olmamalı...

Bu isme iki adet farklı koordinat var wikipedianın yönlendiği özel sitede. Eğer uydu foto şablonunda yer alan enlem ve boylam doğru ise konuyu bir infocan arkadaşa iletmekte yarar var. --Etrüskileti 14:29, 20 Nisan 2007 (UTC)

Erkan, sorunu ben anladım ama önce şu google linke bakarsan burada yaşanan ve diğer yerleşimlerde yaşanacak olası sorunu da önlemiş oluruz. uydu görüntüsü bu doğru mu . Bizim hizmet aldığımız site wikipedia sitesi değil ve infocan arkadışımızın geliştirdiği DM şablonu derece ve dakika içeriyor oysa biz saniye değerleri de verdik tam nokta için... Ben infocan'e ileti yazacağım şimdi.--Etrüskileti 14:40, 20 Nisan 2007 (UTC)
  • Sorun düzelmiş. şimdi doğru yer görünüyor. İnfocan hallaetti sanirim. İlgi ve çaba için teşekkürler--Erkan 11:59, 21 Nisan 2007 (UTC)

Sözlü tarih[kaynağı değiştir]

Yazılı kaynaklarda Kuşsarayı'nın eski adları olarak; İzolu ve Bekirhüseyin geçmektedir. Yöre halkı tarafından Bekirhüseyin adının Bekirsenan olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Yöre ile ilgili Osmanlı Devlet Arşivlerinde yer alan Osmanlı Tahrir Defterleri, tapu kayıtları, vakfiyenameler daha incelenmemiş olduğu için Kuşsarayı'nın daha eski isimleri varsa da hakkında yazılı bilgi yoktur. Urartu Kralı Sarduri II nin buradaki izoli anıtıyla tarihte önemli bir merkez olduğuna işarettir. izol aşiretinin eskiden beri merkezlerinden biridir. Köyün belli bir yazılı tarihi olmamasına rağmen köyün yaşlıları ve yine bu köyü ilk kuran Bekir ve oğlu Hüseyinin soyundan olan Fazlı oğlu Osman Erbey ve kardeşi Fahri Erbey tarafından köyün kuruluş öyküsü aşağıdaki gibi anlatılmaktadır:

Köyün ilk yerleşimcileri 1600'lü yılların başında Cizre Botan Aşiretinden ayrılıp gelmiştir. İlk olarak geldiklerinde göçebe olmalarının da etkisiyle Fırat Nehri kenarına değil de daha yukarıya köyün şimdi günümüzde (2006) sırtını dayadığı dağın yüksek noktalarına "Harebe" denilen bölgeye yerleşmişlerdir. İlk yerleşimciler göcebe olduklarından koyun ve keçi sürüleri beslerlermiş.

Daha sonra göçebe yaşam tarzından yerleşik yaşam tarzına geçtiklerinde köyün günümüzdeki (2006) yerine yerleşmişler. Oraya geldiklerinde, Fırat Nehri kenarında günümüzdeki adıyla Kadıköy'de yerleşik olan ve bölgenin aşiret ağası bu yeni yerleşimcileri görüp 40 atlı savaşçıyı niyetlerini anlamak için bu yeni yerleşimcilerin yanına göndermiş. Ancak köyün orijinal Bekirhüseyin ismine de adını vermiş olan Bekir dede, gelen bu 40 atlı savaşçıya çok çok iyi ve güler yüzlü davranarak onları öğle yemeğine davet etmiş ve her bir atlı için birer adet olmak üzere tam 40 kuzuyu kesip çevirip önlerine sunmuş. Bölgenin 1600'lü yıllardaki ağasının adamları olan bu atlı savaşçılar, kendi ağalarından bile görmedikleri bu ilgili ve onurlu yaklaşımı çok beğenmişler ve hayran kalarak Bekir dedenin yanından ayrılıp Ağanın yanına varmışlar.

Gelen yeni yerleşimcilerin niyetinin kötü olmadığını anlayan bölgenin aşiret ağası ertesi gün kendisi Bekir dedeyi ziyaret etmeye gemiş ve buraya yerleşebileceklerini söylemiş hatta bir rivayete göre "Ben ağayım ama sen benden de ağasın!" demiştir.

Böylece köye ilk yerleşim 1600'lü yıllarda olmuştur. Köy eski adı olan Bekirhüseyin'i ise köye ilk gelen yerleşimcilerin önderi olan Bekir ve onun oğlu Hüseyin'den almıştır.

Süryani tarihçi ve din adamı Ebu’l-Ferec 1226 yılında bu köyde doğmuştur. Batı kaynaklarında doğduğu köye izafeten Bar Hebraeus (`Hebro oğlu`) adıyla anılır. Vekâyinamesi Ortaçağ Arap ve Ortadoğu tarihine ilişkin en önemli kaynaklardan biridir. [1]

  1. ^ "Nişanyan Yer Adları". NişanyanYerAdları. Erişim tarihi: 14 Aralık 2021.