Tartışma:Kaynarca, Pendik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Höyük'ün Adı[kaynağı değiştir]

  • Höyük, Temenye Burnu'nda ve Koyu'nda bulunmaktadır. Kaynarca ile Pendik'i Kaynarca (Botaş) Parkı ayırmaktadır. Temenye Burnu ve Koyu, Botaş parkının doğusunda kaldığından Höyük'ün adının Kaynarca Höyük'ü olarak kullanılmalıdır. Pendik sayfasında, yanlışlık yapılırsa, düzeltilmesi gerekmektedir.



Kaynarca, İstanbul ----- Kaynarca, Pendik ?[kaynağı değiştir]

  • Kaynarca'lar bilindiği üzere 2 tanedir. Biri Sakarya'da bir ilçeyken, diğeri İstanbul'da bir yerleşim birimidir.

Kaynarca maddesinin Disambiguation sayfasında, Kaynarca'ların bulunduğu iller belirtilerek bu yerleşim birimleri ayrılmıştır. Yani, Sakarya'nın Kaynarca'sı için "Kaynarca, Sakarya", İstanbul'un Kaynarca'sı için "Kaynarca, Istanbul" girilmiştir. Ayrıca, Pendik İstanbul'a göre haliyle daha az bilinmektedir. Dolayısıyla, İstanbul'un Kaynarca'sı ve Pendik'in Kaynarca'sı arasında bir karar verilmesi gerekmiştir. Discussion sayfasında Kaynarca için "Kaynarca, Istanbul" 'da mutabık kalınmıştır. Gercekkaynarca 14:39, 21 Mart 2009 (UTC)

  • anlam ayrım sayfalarında kararlar her maddeye göre ayrı ayrı ve söylediğiniz akıl yürütmelerle yapılmıyor. yerleşim yerleri, köy (ya da semt), ilçe, il sıralamasına göre adlandırılıyor. tartışma sayfasında böyle bir konu göremedim. kaldı ki, böyle yanlış bir karar verildiyse bile geri alınır. kaynarca pendik'e bağlı bir ilçedir, dolayısıyla ismi de bu şekilde olacaktır. lütfen değişikliği geri almakta ısrarcı olmayın. bir de değişiklik özetlerinde pendikliler alıyor gibi bir ibareye rastladım. bu tür kişisel yorumlar yapmaktan kaçınıyoruz. --ki bl 14:46, 21 Mart 2009 (UTC)
  • Dediğiniz şekildeki, yerleşim yerleri'nin 1. köy (ya da semt), 2. ilçe, 3. il sıralamasına göre adlandırılması, bağlamda bir karışıklığa sahip olmayan yerleşim yerleri içindir. Eğer Kaynarca'lar 2 tane olmasaydı, dediğiniz şekilde adlandırılacaktı. Ama, Kaynarca maddesi için çifte anlamlılık (Disambiguation durumu oluşmatadır) vardır. Wikipedia'nın İngilizce olan en.wikipedia.org/wiki/"madde" türündeki yığıtında bahsettiğim metot izlenmektedir. tr.wiki... ise en.wiki...'nin sadece bir projeksiyonudur. Yine de hassasiyetiniz için teşekkürler. Öncekinde Avustralya'da yaşayan bir Pendikli wiki-user'ın değiştirmesi var. Ama yine de dediğiniz gibi, eleştiriyi semt belirtmeden yapmalıydım. Gercekkaynarca 14:55, 21 Mart 2009 (UTC)
  • türkçe vikipedi ingilizcesinin bir projeksiyonu değildir. burada yerleşim yerleri ile ilgili böyle bir karar alındı uygulanıyor. bırakın ikiyi onlarca farklı yerleşim yerinden oluşan anlam ayrım sayfalarımız var. eğer buna ilişkin bir eleştiriniz varsa genel olarak belirtebilirsiniz. bu karar değişmediği sürece madde isimlerini dilediğiniz biçimde yorumlayamazsınız. Avustralya'da yaşayan bir Pendikli wiki-user'ın değiştirmesi var. derken kastettiğiniz Kullanıcı:Pinar sanırım. kendisi buranın en eski kullanıcılarından ve eski hizmetlilerinden ve de benim gördüğüm en tarafsız yaklaşan kullanıcılardandır. eleştirilerinizi böyle varsayımlarla, ya da kişisel bilgilerle yapamazsınız. --ki bl 15:04, 21 Mart 2009 (UTC)
  • İngilizce sayfasında da "en.wikipedia.org/wiki/Kaynarca, Istanbul" olarak geçmektedir. Projeksiyon ile ilgili olarak, dosyalar daha çok yakın bir zamana kadar Wiki-Commons'a yükleniyordu. Siz Türkiye için ayrı bir standart oluşturmaya çalışıyorsunuz. Ama genel standart Wikipedia'da böyle. Başka dillerde de böyle. Türkçe için ayrı bir standart oluşması, ileride Wikipedia BOT kodları yazarken bizim için sorun olur. Onun için Genel Wikipedia'daki kurallara sadık kalmamız bizim avantajımıza. Gercekkaynarca 15:09, 21 Mart 2009 (UTC) Wikipedia'nın ingilizce kısmında; "As a convinience in Wikipedia, the order is 1. Town 2. County 3. City 4. Country. This order is changed when there is a disambiguation" durumu var. Gercekkaynarca 15:09, 21 Mart 2009 (UTC)
  • bunu tartışmanın yeri mesaj sayfaları değil. isterseniz köy çeşmesine yazabilirsiniz. --ki bl 15:15, 21 Mart 2009 (UTC)
  • Kaynarca Tersanesi'nin adı, Pendik ilçe olduktan sonra Pendik Tersanesi olarak değiştirildi. Pendik Marinası'nın adı, Kaynarca il olursa, Kaynarca Marinası olarak mı değiştirilmelidir?! Elbette Hayır. Pendik Marinası, Pendik'tedir, Kaynarca Tersanesi'nin (Pendik dense de) Kaynarca'da olduğu gibi. Hem Kaynarca hem de Pendik, Kartal'a bağlıyken tarihi arkeolojik alan, (7000 yıllıktır) Kaynarca Höyüğü olarak geçiyordu. Onun da adını Pendik Höyüğü olarak değiştirmeye çalıştılar, ama başaramadılar. Bir yerleşim yerinin kasaba/ilçe/il olma kararı alınırken, o yerleşim birimine (sonradan) dahil ettirilen tüm yerleşim birimlerindeki tesislerin tabelaları sökülüp ilgili şekilde mi düzeltilmeli?!! Pendik denince, Pendik'in Merkezi, İstanbul denince İstanbul'un merkezi anlaşılır: Arabanızla Pendik'teyken Kadıköy'e doğru giderken, sağdaki

"İstanbul 45 km" tabelasını gördüğünüzde bu sizin başka bir ilde olduğunuzu mu gösteriyor! Elbette Pendik İstanbul'da. Ama, her şeyin bir adabı var di mi. Gercekkaynarca 15:35, 21 Mart 2009 (UTC)

Anlam Ayrışımının Zorunlu Kıldığı Durum[kaynağı değiştir]

  • Anlam ayrışımında şu nokta korunmalı: (örnek vererek açıklıyorum) Kaynarca için anlam ayrımı sayfası var. Şimdi, bir kullanıcı, anlam ayrımı sayfasında, Kaynarca, Pendik'e yönlenirse, Pendik'i Türkiye'de kaç kişi biliyor ki anlam ayrışımını aklına oturtsun! Kaynarca, Istanbul'a yöneltilirse, "Hımm, demekki Sakarya'nın olduğu gibi, İstanbul'un da Kaynarca'sı var" diye düşünür. Şöyle düşünmez: "Hımm, demekki Pendik'in de Kaynarca'sı var". Zira, zaten Pendik'i İstanbul'luların dışında pek kimse bilmiyor (Fenerbahçeliler hariç :) ). Yani, demek istediğim, anlam ayrışımında, diğer maddenin bağlı olduğu madde (Sakarya) ildir. Dolayısıyla, anlam ayrışımının öbür tarafındaki de aynı entite cinsinden yapılmalıdır ki, anlam cidden ayrışmış olur (X, İl A Y, İl B). Yoksa, dediğiniz gibi yapıldığında, ayrıştırılmaya çalışılan entitenin bağlandığı yerin biri ilçeye (Pendik) diğeri ile (Sakarya) bağlanırsa, anlam ayrışımında, referans alınan entiteler her bir kavram için (ilçe - il) şeklinde belirmiş olur. Anlamın doğru biçimde ayrışımında sorun olur. A İl'inin yerleşim birimi, B il'inin yerleşim birimi olarak anlam doğru biçimde ayrışır. Dolayısıyla, bu tarz anlam ayrışımına konu olan yerleşim birimlerinin adlandırılmasında, kasaba - ilçe - il sırasından sapma, anlamın ayrışımının yapıldığı referans alınan entite ye göre yapılmalıdır. Kaynarca ilçesi için Sakarya (bir il) referans alınıyorsa, diğer anlam ayrışımındaki madde için de bir il referans alınmalıdır. Yani, doğrusu Kaynarca, Istanbuldur, Kaynarca, Pendik değil!

Aslında anlatılmak istenen çok açık ama, bir Wiki admin bu şekilde düzeltilmesine karşı çıkıyor. Gercekkaynarca 16:26, 21 Mart 2009 (UTC)

  • Ayrıca, her yerleşim yeri maddesi için (anlam ayrışımına ihtiyaç duyulmayanlar için) "Kasaba, İlçe" veya "İlçe, İl" formatlarının zorunlu olarak kullanılması doğru değildir. Mesela, Sadece Heybeliada maddesi vardır, doğrusu da budur. Heybeliada, Adalar şeklinde değiştirmeye kalkmak, internet explorer'ırın adres satırına ilgili bağlılığın gereksiz biçimde eklenmesine yol açmaktadır. Bağlılığın ekleneceği yer, Browser'ın adres satırı değil, maddenin içindeki ilgili yerdir. Gercekkaynarca 16:26, 21 Mart 2009 (UTC)
  • Pendik Belediyesi'nin web sitesine göre Kaynarca Mahallesi, Pendik ilçe sınırları içinde yer alıyor [1]. — Pınar [m] 06:49, 22 Mart 2009 (UTC)
  • Tesisler, Hastaneler, Tersaneler vb. bulundukları Merkez yerleşim birimine göre adlandırılıyor. Bir yerleşim biriminin statüsü değiştirilip, buna bazı yerleşim birimleri bağlandığında, doğal olarak Tesisler, Hastaneler, Tersaneler vb.nin adı ve tabelası değiştirilmiyor, zira yapılan sadece idari değişikliktir. Pendik'in Merkezi ise Batı Mah. ve Doğu Mah. oluşmakta olup, Doğu Mah. ile Kaynarca Mah.ni Botaş (Kaynarca) Parkı ayırmaktadır. Pendik Belediyesi'nin web sitesinde de bu kolaylıkla görülmektedir. Pınar Hn., bazı wiki-kullanıcıları bu Merkez'e göre adlandırmayı içselleştirmekte zorlanıyorlar. Pendik'ten Boğaz yönüne doğru yola çıkıldığında İstanbul 45 km tabelasını gördüklerinde demek istediğim aşikar olacak. İstanbul 45, derken de haliyle İstanbul'un Merkezi kastediliyor. Yoksa, Pendik'in İstanbul'da olduğu, cümle alemin malumu. Gercekkaynarca 11:19, 22 Mart 2009 (UTC)