Tartışma:Hocalı Katliamı/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arkadaşlar... Yazıyı biraz genilettim. Ancak içerisindeki bazı ifadeleri düzenlemek gerekebilir. --Gul-benmehmet 17:37, 4 Mart 2007 (UTC)

Başlığın 'Hocalı Soykırımı' şeklinde değiştirilmesini teklif ediyorum. Ermeniler'in işgal sırasında yaptığı eylemler 'soykırım' tanımını harfi harfine karşılamaktadır. Gerekirse bu konuda bir oylama da yapabiliriz. Lütfen konuyla ilgilenilsin. Saygılar.nozulani 09:15, 17 Haziran 2006 (UTC)

Vikipedi'deki soykırım maddesinde tanım olarak şöyle diyor : Soykırım, ırk, canlı türü, siyasal görüş, din, sosyal durum ya da başka herhangi bir ayırıcı özellikleri ile diğerlerinden ayırt edilebilen bir topluluk veya toplulukların bireylerinin, yok edicilerin çıkarları doğrultusunda önemli sayıda ve düzenli biçimde yok edilmeleridir. Bu olay bir soykırımın parçası olabilir fakat tek bir olayı soykırım olarak adlandırmak, tanımı karşılamıyor. Bu tür olayları içerecek bir Azeri soykırımı maddesi açılıp bu ve benzeri olaylar orada soykırım tanımına uygun anlatılabilir. (Azeri soykırımı hakkında fazla bilgim yoktur, sadece biçimle ilgili örnek verdim.) Syg.--renegademsj 09:23, 17 Haziran 2006 (UTC)

Sayın Renegade, ortada bir yanlış anlaşılma var :) Ermenistan'ın Karabağ bölgesini işgali sırasında tüm yaptıkları, genel olarak Hocalı Soykırımı diye bilinir zaten. Yani bu terim yalnızca Hocalı'da öldürülen insanları kapsamaz. Hocalı'daki olaylar soykırımın bir simgesidir. Yani kısacası Hocalı Soykırımı=Azeri Soykırımı.
Bence şöyle olmalı: Hocalı Soykırımı şeklinde bir başlık açılıp bu başlığın altında hem Hocalı'da yapılan katliama özel olarak değinilmeli, hem de genel olarak Ermenistan'ın soykırım politikası enine boyuna anlatılmalıdır.
Saygılar.nozulani 10:08, 17 Haziran 2006 (UTC)

Renegade'e aynen katılıyorum. "Soykırım" teriminin çok dikkatli bir tarzda kullanılması taraftarıyım. Ancak, sayfayı ben açmış olmama rağmen, "Hocalı Katliamı" şeklinde, iki baş harf de büyük olacak halde, mi açılmış olması gerektiği konusunda tereddüde düştüm. Cretanforever

  • Diğer arkadaşlar gibi ben de soykırım sözcüğünün dikkatle kullanılması taraftarıyım. Her şeyden önce soykırım modern anlamda bir otoritenin büyük sayılardaki toplulukları ayrımcı bir sebebi bahane ederek veya ayrımcı bir sebepten dolayı sistematik biçimde katletmesi. Soykırım yerine katliam sözcüğünün tercih edilmesi daha iyi olur. Zira soykırım hukuki ve politik boyutu çok geniş olan bir terim. Aynı zamanda çoğu zaman göreceli olabiliyor; tarafsız ve iyi niyetli olmamıza rağmen soykırım sözcüğünün yanlış anlaşılması sonucu tarafgir olarak değerlendirilebiliriz. Bu nedenle dikkatli olalım. Katliam bence bu maddenin ismi için uygun. - Noumenon mesajkatkılar 10:14, 17 Haziran 2006 (UTC)
  • Azeri Soykırımı diye bir madde açılır orda Hocalı Katliamı'ndan da bahsedilir. Öldürülen kişi sayısına baktığımızda bunun soykırım olarak nitelendirilebilecek büyüklükte bir eylem olmadığı ortaya çıkıyor. Eğer bu maddeyi "soykırım" olarak nitelendirirsek PKK'nın yaptığı katliamları da soykırım olarak nitelendirmemiz gerekecek. --Ruzgarmesaj 16:32, 17 Haziran 2006 (UTC)

Noumenon ve Rüzgar, hassasiyetinizi anlıyorum ama bu tip hassas konularda yapılması gereken, önyargıları tamamen bir kenara bırakıp yalnızca kanıtlara ve belgelere bakarak karar vermek olmalı.

Birleşmiş Milletler'in 1948'de aldığı karara göre soykırım şu şekillerde gerçekleştirilir:

1) Toplulugun uyelerini oldurmek.

2) Ciddi maddi ve manevi hasar vermek.

3) Bilerek topluluk uyelerinin yasam sartlarini kotulestirmek.

4) Bilerek ve isteyerek zorla dogum kontrol yapmak.

5) Topluluk cocuklarini zorla topluluk disi ailelerin yanina vermek.

Azerbaycan'daki olaylara baktığımızda bunlardan ilk üçünün gerçekleştiğini görüyoruz. Gerçi sadece biri bile gerçekleşse yeter.

Şimdi gelelim bir toplu katliamın soykırım sayılabilmesi için gerekenlere:

1-Siyasi iktidarın bir ırkı yok etmek için temel aldığı bir ideolojisinin olması: Hay Tad diye birşey hiç duymadınız mı?

2-Yönetimin ırkçı olması: Bunu şimdilik geçelim...

3-Halkın ırkçı olması: İşte bunu geçmeyelim. Geçenlerde Ermenistan'a seçim gözlemcisi olarak giden Türk diplomatın başına neler geldiğini hepimiz biliyoruz.

4-Yoketme operasyonunun sistematik ve planlı olması: Şüphe yok. Gerekirse kanıtları ortaya dökeriz.

5-Yoketme operasyonunun o ırkın yaşadığı toprakların bütününde uygulanması: Bu madde sizi yanıltmasın. Yahudi Soykırımı'nda da Hitler sadece Almanya'da yaşayan Yahudiler'i hedef almıştır. Burada kastedilen Dünya üzerinde yaşadığı bütün topraklar değildir. Ermeniler, Azeriler'in yaşadığı bir bölge olan Karabağ'daki tüm Azerileri katletmiş yahut sürmüştür.

Evet sevgili arkadaşlar, gördüğünüz gibi sayılarla ilgili bir madde yok. Çünkü soykırımda sayıların hiçbir önemi yoktur. 10 kişi bile olsa fark etmez. Soykırım sınırları hukuki yollarla kesin olarak belirlenmiş bir kavramdır ve yukarıda açıkladığım gibi Karabağ'da olanlar bu tanıma tamamen uymaktadır.

Saygılar. nozulani 17:16, 17 Haziran 2006 (UTC)

Ben Azeri veya Karabağ soykırım diye bir şey yoktur demiyorum. Sadece Hocalı katliamının adının katilam olarak kalması taraftarıyım. Çünkü burda anlatılan sadece soykırımın bir kısmı, eğer bütün soykırımı anlatan bir madde olsa tabii ki adı Hocalı soykırımı olurdu. İstiyorsanız şimdi "Karabağ soykırımı" veya "Azeri soykırımı" diye bir madde açın ve içine bu maddeyi ekleyin benim için sorun yok. --Ruzgarmesaj 17:42, 17 Haziran 2006 (UTC)

Rüzgar afedersin, yanlış anlamışım. Yine de yukarıdaki izahı yapmam iyi oldu sanırım. Bu konuda bir görüş birliğine varılmadan 'soykırım' ifadesini kullanmak istemiyorum.nozulani 14:26, 18 Haziran 2006 (UTC)

Hatırladığım kadarıyla, bir süre önce PKK gibi maddelerde bulunan ölü çocuk resimleri tarafsız olduğu için çıkarılmıştı. Neden bu maddenin başında ölü çocuk resimi gösteriliyor?--Martianmister 12:48, 27 Şubat 2007 (UTC)

Şahsen ben de bu tür vahşet belgesi resimlerin Vikipedi sayfalarında yer almasından yana değilim. Tarafsız duruşu zedelemeleri ise ayrı bir konu. --Metal Militia 16:57, 24 Şubat 2007 (UTC)

Resmin hemen kaldırılmasını talep ediyorum. Bu haliyle diğer benzer maddeler için kötü örnek teşkil ediyor. Ya bu resim bu maddeden kaldırılmalı, yada PKK maddesindeki resimde derhal yerine konulmalı.--Martianmister 20:18, 3 Mart 2007 (UTC)

en:Armenian Genocide --Ruzgarmesaj 18:50, 4 Mart 2007 (UTC)

Gösterdiğiniz madde Wikipedia'nın en çok tartışılan ve en çok değişiklik savaşı yaşanan maddelerinden biri ve olması gerektiği gibi taraflı olarak etiketlenmiş. Ayrıca başkaları yapıyor diye bizim de aynı hatayı yapmamız gerekmez.--Martianmister 22:35, 11 Mart 2007 (UTC)

Toplu katliamla ilgili bir maddede ne tür fotoğraflar kullanılabilir! Bir gecede katledilen 613 kişinin 83'ü çocuk. Fotoğraf gerçek mi değil mi tartışılması gereken budur, yoksa taraf tutmakla alakası yok. Çok istiyorsanız Ermeni askeri gücünün fotoğraflarını da koyun. Maddede kullanılan olabilecek en masum ölüm anı fotoğrafı, kesinlikle çıkarılmamalı. --BIYIKLI 11:09, 13 Nisan 2007 (UTC)

Xocalı soyqırımının şekillerini niye çıkartdiniz? Şekilleri ben kendim qoymuşdum bu sayfaya, yaptığız hiç iyi deyil. Ermeniler Azerbaycanda, Qarabağda Azerbaycanlılara karşı soykırım yapıblar, bunu her kes bilmelidir. Ben kendim şekillerin çıkarılmasını istemezdim. Türk kardeşlerim bizim sayfadaki Xocali soykirimina bakin, orada biz şekilleri qoymuşuq. --Baki66 13:59, 15 Nisan 2007 (UTC)

Şekilleri yerine koymanizi talep ediyorum. --Baki66 14:12, 15 Nisan 2007 (UTC)

Resim, vikipedi'de vahset goruntulerinin barindirilmamasi politikasi uzerine cikarildi. Citrat 02:58, 23 Ağustos 2007 (UTC)

"SOYKIRIM" ifadesi[kaynağı değiştir]

Soykırım ifaedeleri tarafımca Katliam şeklinde değiştirilmiştir. Bu çok büyük bir trajik katliamdır fakat soykırım kelimesinini kullanırken biraz daha dikkatli davranmamaız gerektiği düşüncesindeyim TheTime 08:37, 4 Mayıs 2007 (UTC)

Ermeniler Xocalida Azerbaycanlilara karşı soykırım yapdilar. Azerbaycan milli meclisinde de Xocalini soykirim kimi kabul etdiler. --Baki66 22:21, 25 Haziran 2007 (UTC)

Uluslararası soykırım meddesi içeriği gereği Hocalıda yaşananlar bu o kapsama girmiyor dolayısıyla "Soykırım" sözcüğünü kullanamak yalnış olacağından "Katliam" kelimesini düzelterek ekliyorum --TheTime 13:56, 5 Ağustos 2007 (UTC)

Uluslararası soykırım maddesi Sözde ermeni soykırımına ne diyor acaba. ben hocalıda olanları soykırım olarak nitelendiriyorum ve bakı66 gibi düşünüyorum--A-4 14:03, 5 Ağustos 2007 (UTC)

SOYKIRIM olmasına karşıyım--PONY 14:56, 26 Ağustos 2007 (UTC)


Katliam kelime olarak doğrudur fakat Karabağ!da yapılan eyleme göre yanlıştır; çünkü Karabağ'da sadece Azeriler katledilip gidilmedi aynı zamanda işgal edilip yerleşim yeri olarak kullanılmaya basşlandı. Karabağ ne kadarda Azerbaycan'da gözüksede büyük bir bölümü hala Ermenistan sınırları içindedir yani işgal halindedir bu sepeplerden ötürü sadece katliam kelimesi orada azerilerin katledildiğini gösteriyor oysa soykırım vardır çünkü azerilerin yerleşim yeri olan Karabağ'ı Ermeniler kendi topraklarına katmışlardır.. Katliam ifadesinin SOYKIRIM ifadesiyle düzeltimesi vikipedia'nın tarafsızlığına uygun düşecektir..

Soykırımı kabul eden ülkeler: Azerbaycan Pakistan Meksika Çek Cumhuriyeti Kolombiya Endonezya, Türkiye? kabul etmemiş durumda mı?

MoonlanD 11:21, 21 Şubat 2012 (UTC)

Önemli not[kaynağı değiştir]

Kayda değerlik yönergelerimizde de belirtildiği gibi: önemli olan sizin için şöyle veya böyle olması değil, 3. parti, bağımsız, güvenilir, birçok kaynak tarafından nasıl işlendiği, nasıl aktarıldığıdır. Burada kişisel görüşlerimizi, savlarımızı, inançlarımızı anlatmıyor - ancak doğrulanabilir kaynakları kullanarak, doğrulanabilir ve tarafsız ifadeleri tercih ederek bir ansiklopedi yazıyoruz. Hocalı meselesini katliam olarak gören çevreler olduğu gibi soykırım olarak gören çevreler de vardır. Soykırım kavramsal olarak katliam kavramının daha özelleşmiş bir biçimidir, özellikle de bir devletin belirli bir etnik veya dinî gruba sistematik şiddet uygulaması ve imha etmesi olarak sıklıkla tabir edilmiştir. Her şeyden önce hukukî bir kavramdır. Bir ülkenin bir soykırımı kabul etmesi o ülkenin kendi yasal organlarının (veya belki de siyasî organlarının) bunu soykırım olarak kabul etmesinden öte bir şey değildir. Vikipedi'de farklı ülkelerin farklı olaylara bakış açılarına yer verilir. Yani bu maddede şu tip ifadeler geçecektir: "Hocalı kentinde yaşananlar Azerbaycan başta olmak üzere ... ülkeler tarafından soykırım olarak nitelendirilmiştir. Ermenistan ve ... gibi ülkeler ise bunu soykırım olarak adlandırmaktan kaçınmışlardır. ... gibi uluslararası örgütler ... sonuçlarına varmış, ... gibi tarihçiler soykırım olduğu yönünde eserler kaleme almışlarsa da ... gibi tarihçiler bunu ...ları öne sürerek reddetmişlerdir." Tabii bu tip ifadelerin kaynaklandırılması yani doğrulanabilir olması çok önemli. Herkese eşit söz hakkı verilmeli; Vikipedi kimin doğru kimin yanlış, neyin soykırım neyin soykırım olduğuna karar verebilecek bir makam olmadığı gibi bunun tartışmasının yapılabileceği bir ortam da değildir. Burada farklı ülke, organizasyon ve bilim adamlarının farklı fikirlerine yer verilerek denge sağlanır. Lütfen kimse bu tip konulara duygusal yaklaşmasın. Zira eğer duygusal yaklaşıp işi "soykırımdı-değildi" tartışmasına dönüştürürsek, Vikipedi'nin ansiklopediliği kalmaz. Vikipedi'nin tarafsız, doğrulanabilir bir ansiklopedi olduğunu unutmayalım, çok sesliliğe özen gösterelim, başlık seçerken hiçbir tarafın yanında yer almayacak tarafsız başlıklar seçmeye özen gösterelim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 03:44, 27 Ağustos 2007 (UTC)


İngilizce sayfalarda "Assryian genocide" "greek genocide" sayfaları var bunlar doğrulanabilir mi? Hangi kaynak bu olayları soykırım olarak tanıyor? Öyle görünüyor ki birtek Naziler ve Türkler soykırım yapmaya yetkili.Ne tarafsız ansiklopediymiş bu vikipedi --Turkuaz88 00:35, 29 Nisan 2009 (UTC)

Vikipedi:Tarafsız bakış açısı[kaynağı değiştir]

Sorry but the link added that says Armenian terror and all these other things is not neutral. --Yegoyan 14:29, 26 Ağustos 2007 (UTC)

Hangi kısmın tarafsız bakış açısına uygun olmadığını tartışamaya açarak değişmek yerine her bölüme teker teker şablon konulması doğru değil. --74.210.33.14 03:11, 27 Ağustos 2007 (UTC)