Tartışma:Hasan bin Ali

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Arkadaşlar, fotograflarla sayfayı daha okunabilir kılalım. Yardımcı olursanız sevinirim.

--ongan 12:15, 10 Şubat 2007 (UTC)

Taraflı Şablonu[kaynağı değiştir]

Açıklama yapılmadığı halde taraflı şablonu tekrar tekrar koyulursa bu söz konusu davranış bir tür vandalizm olarak tanımlanabilir. Davranış böyle tanımlanırsa, söz konusu kullanıcı uyarı alabilir. Eğer uyarılara rağmen yanlış bir şekilde taraflı şablonunu bilerek ve ısrarla eklemeye devam ederse, kullanıcı ceza alabilir.

  • Muaviye hakkında İslam dünyasının farklı kolları arasında farklı düşünceler bulunuyor. Bir taraf açısından yazıldığında doğal olarak taraflı oluyor. Şu hali ile de madde taraflı zaten.
  • Ehli Sünnet açısından Muaviye büyük ve değerli bir sahabedir, vahiy katibidir. Yezid'in yaptığı işler babasını bağlamaz, kişinin kendini bağlar.
  • Maddede Muaviye'nin kişilik özellikleri ile ilgili son derece taraflı ve bir anlamda tahrike açık ifadeler bulunuyor, bu yanlıştır.
  • Meselenin daha temelinde itiraz yalnız Muaviye'ye değil ilk üç halifeye de yapılmaktadır. Bu meseleler kendi uslubu ve karşılıklı saygı temelinde uzun uzun tartışılabilir. Burada Hz. Ali ile Muaviye arasındaki çekişmenin bir uzantısı şeklinde Muaviye'nin kişisel özellikleri olarak yeni tartışmalara yol açacak kelimelerin kaldırılması ve ansiklopedi diline yakışır bir şekilde içerik eklenmesi gerekir.
  • Şunu da belirtmek gerekiyor. Ehli sünnet Hz. Ali'nin gerek fazilet olarak gerek velayet olarak Muaviye'nin çok çok önünde olduğunu kabul eder. Tüm tarikatların bir şekilde 41 tarikata bağlandığına ve bu 41 kolun 40'ının pirinin Hz. Ali olduğuna inanılır. Yalnız Muaviye Ehli Sünnet açısından büyük ve değerli bir sahabedir.
  • Ehl-i Sünnet olarak bizler Muaviye'nin halifeliğini ve büyüklüğünü kabul ediyoruz. Hz. Hasan'ın yaptığı 6 aylık halifeliği de kabul ediyoruz. Yezid'in yaptığı işler kendisini bağlar, onun yaptıklarından dolayı babası sorumlu tutulamaz.
  • Maddede Muaviye ile ilgili subjektif yorum içeren ifadeler eklenmiş. Bu meseleler bir kesime taraf olmadan yazılmalıdır. Bu hali ile hiçbir fayda sağlamayacak bir madde konumundadır.