İçeriğe atla

Tartışma:Hasan bin Ali

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Zafer tarafından 1 ay önce Mıtlak başlığına


Arkadaşlar, fotograflarla sayfayı daha okunabilir kılalım. Yardımcı olursanız sevinirim.

--ongan 12:15, 10 Şubat 2007 (UTC)

Taraflı Şablonu

[kaynağı değiştir]

Açıklama yapılmadığı halde taraflı şablonu tekrar tekrar koyulursa bu söz konusu davranış bir tür vandalizm olarak tanımlanabilir. Davranış böyle tanımlanırsa, söz konusu kullanıcı uyarı alabilir. Eğer uyarılara rağmen yanlış bir şekilde taraflı şablonunu bilerek ve ısrarla eklemeye devam ederse, kullanıcı ceza alabilir.

  • Muaviye hakkında İslam dünyasının farklı kolları arasında farklı düşünceler bulunuyor. Bir taraf açısından yazıldığında doğal olarak taraflı oluyor. Şu hali ile de madde taraflı zaten.
  • Ehli Sünnet açısından Muaviye büyük ve değerli bir sahabedir, vahiy katibidir. Yezid'in yaptığı işler babasını bağlamaz, kişinin kendini bağlar.
  • Maddede Muaviye'nin kişilik özellikleri ile ilgili son derece taraflı ve bir anlamda tahrike açık ifadeler bulunuyor, bu yanlıştır.
  • Meselenin daha temelinde itiraz yalnız Muaviye'ye değil ilk üç halifeye de yapılmaktadır. Bu meseleler kendi uslubu ve karşılıklı saygı temelinde uzun uzun tartışılabilir. Burada Hz. Ali ile Muaviye arasındaki çekişmenin bir uzantısı şeklinde Muaviye'nin kişisel özellikleri olarak yeni tartışmalara yol açacak kelimelerin kaldırılması ve ansiklopedi diline yakışır bir şekilde içerik eklenmesi gerekir.
  • Şunu da belirtmek gerekiyor. Ehli sünnet Hz. Ali'nin gerek fazilet olarak gerek velayet olarak Muaviye'nin çok çok önünde olduğunu kabul eder. Tüm tarikatların bir şekilde 41 tarikata bağlandığına ve bu 41 kolun 40'ının pirinin Hz. Ali olduğuna inanılır. Yalnız Muaviye Ehli Sünnet açısından büyük ve değerli bir sahabedir.

Mıtlak

[kaynağı değiştir]

Makalede diyor ki, ” Hasan'ın çok sık evlenip çok sık boşandığı rivayet edilirdi. Bu yüzden Mıtlak yani boşayıcı lakabıyla da anılan Hasan'ın 100'e[1] yakın evlilik yaptığı rivayet edilir ve ayrıca Şii alim İbn Şehraşûb 250 veya 300 cariyesi olduğunu belirtmiştir.[2]”.

Araştırmalar aksini söylüyor. Şöyle ki, mesela burada da belirtildiği üzere ”Hz. Hasan (ra) konusunda müstakil bir araştırma yapan Bakır Şerif el- Kuraşi de, onun ancak “on üç kadınla evlendiğini" tespit etmiştir.(11) Evlilikleri gibi, Hz. Hasan (ra)’ın çocukları konusunda da birbirinden farklı rivayetler vardır… Hz. Hasan (ra)’ın adı belli çocuklarının sayısı on ikidir…(12)

11) Ethem Ruhi Fığlalı, “Hasan”, DİA, XVI, İstanbul 1997, s. 283. (Bakır Şerif el- Kuraşi, Hayatu’l- İmam el Hasan bin Ali, Beyrut 1983, II, 433- 460).

12) Fığlalı, “Hasan”, DİA, XVI, 283, A. Cevdet Paşa, Kısas-ı Enbiya, Bedir Yayınevi, İstanbul, 1981, I, 616.—samral mesaj 02.18, 2 Temmuz 2024 (UTC)Yanıtla

Sayfayı geri alırken de gösterdiğim kaynakta sayfada olduğu gibi bir bilgi yer almakta. Saygılarımla, Zafer (mesaj - e-posta) 17.00, 3 Temmuz 2024 (UTC)Yanıtla
@Zafer, o sayfada ne yazdığını dikkatla okumadınız galiba. Orada diyor ki, böyle bir şey söylenir. Yani bu bir söylenti. Sonra da diyor ki, “Ancak onun hakkında müstakil bir araştırma yapan Bâkır Şerîf el-Kureşî, bu rivayetlere karşı çıkarak kendisinin sadece on üç evlilik yaptığını söylemektedir”. Vikipedi müstakil araştırma gibi kaynaklar varken tarihi kaynaklara istinad etmez. Eğer başka hiç bir kaynak yoksa eder. samral mesaj 17.10, 3 Temmuz 2024 (UTC)Yanıtla
Sayın @Samral, tartışmalı bir bilgi varsa, bu da kaynağı ile yazılır, buna göre tartışmalıdır denir. Çünkü siz bugün o yazıyı komple kaldırırsınız, bir süre sonra aaa bu burada yazmıyor diye biri gelip yine ekler. İslam Ansiklopedisi gibi saygın bir kaynakta yazan tartışmalı bilgi, Vikipedi'de de geçmesi olası bir dueumdur. Saygılarımla, Zafer (mesaj - e-posta) 17.13, 3 Temmuz 2024 (UTC)Yanıtla