Tartışma:Hasan Sabbah

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Biyografi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kökeni üzerine[kaynağı değiştir]

Kuzeyden İran'a göç eden Türkmenler'in nüfuslarının artması ve bu sebeple İran'da oluşan kapasite sorunun çözülmesi için Anadolu yarımadasına göç ettirilmesi projesinin engellenmesi ve böylece İslam'ın batıya yayılışının engellenmesi amacıyla dönemin gizli ve ezoterik özellik taşıyan dinsiz Yahudi örgütleri tarafından özel olarak yetiştirildiği ve el altından finanse edildiği, babasının bu örgütler adına çalışan Avrupalı bir Hristiyan olup Müslüman gibi yaşadığı annesinin ise bir Yahudi olduğu şeklinde çok kuvvetli bir görüş bulunmaktadır. Zaten Hasan Sabbah'ın asıl amacı orduya ve eyaletlere hakim Türkler ile bürokraside görevli Farslılar arasında kalıcı bir etnik gerilim oluşturmak ve Türkmen aşiretlerinin batıya göçünü olabildiğince geciktirmek ve mümkünse engellemekti ki Melikşah ve Nizamülmülk döneminde esas olarak ele alınan bu kapasite sorunu Melikşah'ın ölümünden sonra (Tuğrul ve Çağrı beyler zamanında) ancak fiili olarak çözülmeye başlamıştır. Şemsi Tebrizi ve Hasan Sabbah - http://www.onaltiyildiz.com/artikel.php?artikel_id=153

Eğer burada yazılanlarla çelişen bilgilere sahipseniz ve bunları referans vererek buraya ekleyebilecekseniz lütfen mevcut madde içeriğine de saygı göstererek değişikliği yapalım. --~Tarkovsky~ 14:00, 16 Mayıs 2007 (UTC)

İmlâyı düzelttim.

Tarikatının Adı[kaynağı değiştir]

Tarikatın adı bütün kaynaklarda Haşhaşi olarak geçmemektedir. Örneğin Türkiye'de liselerde okutulan tarih kitaplarında bu tarikat genel olarak Batıni başlığı altında toplanmıştır. Ayrıca tarikatın gerçek adı İSMAİLİ TARİKATI'dır, tarikatın muhalifleri bu tarikatı tarif etmek için Haşhaşi kelimesini kullanmışlardır. Haşhaşi kelimesinin kullanılmasının nedeni de şudur: Fedailerine cenneti vaad ettiği söylenen Hassan Sabbah seçtiği özel fedailerine haşhaş hapları verip uyuşmalarını sağlarmış kurduğu asansör sistemiyle bu gençleri sözü geçen bahçelere taşırmış, gençler de bu hağların etkisiyle uçtuklarını, cennete ulaştıklarını sanırlarmış...

hasan sabbahın hiyayesini tarih kitaplarında bu sekilde bulmamıstım hashasi tarikatında bende aynı gorusteyim.

Alamut bir tarih kitabı değildir bir romandır orada okuduklarınıza göre yorum yapmayın asansör sistemi hiç bir tarihi kaynakta geçmemektedir.

  • Bence de romanlardaki bazı unsurların kurgu/fantezi olduğunu çok kişi gözden kaçırıyor. Bir de unutulmaması gereken bir durum bazı romanlar zaten bilinçli olarak belli bir misyon taşıyorlar: insanların kafasını bulandırmak ya da bir konuyu ilk kez romandan okuyanaı yanlış bilgilendirmek.

Tarikat(?)ının Adı Üzerine[kaynağı değiştir]

İsmaili Tarikatı diye bir şey yoktur. Asıl olan Şia'nın İsmailiye kolunun Nizari alt koludur.

Hashasi Orgut benimsemisi yanlisitir[kaynağı değiştir]

Hashasi Orgut benimsemesi Kesinlikle yanlistir Bu Sadece Karsit Dusuncenin Dusuncesidir ve Bu demketirki VIKIPEDI tek tarafli dusunuyor tek tarafli bilgi veriyor burdan biraz alinti yapmanizi tavsiye ederim...

(...)

Hasan Sabbah İran’da doğup yetişmiş, Yemen kökenli Küfeli bir Arap’tır. Devlet, İsmaililik öğretileri, inanç ve yaşam biçimi temelleri üzerine kurulmuştur kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Alamut_kalesi anlamadığım Kürtlüğü nerden ortaya atıyorsunuz geçmişte yaşayan herkese kürt demenize anlam veremiyorum o zamanlar kürt ismi bile ortalarda yok iken.mehmet tuna

  • Arap değildir. Babası Avrupalı bir tüccar olup gizli bir Masonik organizasyona hizmet ediyordu. Annesi ise Yahudi kökenlidir ve Arap diye bilinmesi de bu yüzdendir çünkü anne tarafı Araplar içerisinde yaşayan gizli Yahudiler'dendi. Hasan Sabbah bu gizli Masonik örgüt tarafından özel olarak yetiştirilmiş ve el altından sürekli olarak finanse edilmiştir. Esas amacı dış eyaletlere ve askeriyeye hakim Türkler ile bürokraside görevli ve genelde kentli olan Farslar arasında kalıcı bir etnik gerilim oluşturarak devleti yavaşlatmak ve böylece Büyük Selçuklu'nun Anadolu yarımadasına Türkmen aşiretlerinin göç ettirilmesi projesinin engellenmesi idi ve bunda önemli ölçüde başarı da sağlamıştır. Türkmen aşiretlerinin göç ettirilmesi meselesi iki kuşak geciktirilmiş ve ancak Melikşah döneminden sonra yeni yeni ele alınmaya başlamıştır. Hasan Sabbah Sunni/Şii/Alevi değildir, Türk/Fars değildir. Bu kodlar onun için sadece amacı doğrultusunda kullanılacak parametrelerdi.

Hasan Sabbah'ın mezhebi üzerine[kaynağı değiştir]

Hasan Sabbah 12 İmamcı(Caferi)Şii iken, daha sonra Fatımi İsmaililerin etkisiyle İsmaili Şii olmuştur. Mevcut yazılı olan, sanki daha önce şii değilmiş gibi bir yanılsama yaratabilir!.. Bu imzasız yazı 88.235.247.87 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bilgiler çok yetersiz. Daha açıklayıcı olmalıydı.94.54.250.12 08:31, 28 Eylül 2011 (UTC)mna

Vandalizm koruma talebi[kaynağı değiştir]

Hasan Sabbah ve Haşhaşin maddelerinin koruma altına alınmasını talep ediyorum....Çünkü bu konuda insanlar bilimsel gerçeklerden çok romanlardaki gerçek dışı olduğu sadece üst düzey tarihçiler tarafından bilinen efsanelere inanıyorlar...Oysa ki bu efsanelerin çoğunun asılsız olduğu ispatlanmıştır..

Saygılar.....Grammaton Cleric (mesaj) 23:20, 11 Ocak 2014 (UTC)