İçeriğe atla

Tartışma:Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Selamlar. Kendisinin tam adı Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet'tir. Hüsnü diye hitap eden sadece eşi ve eski arkadaşları idi. Mesela İsmet:)) Genelde soyadıyla Erkilet Paşa olarak hitap ederlerdi. Ve kendisi adının uzunluğuyla da ünlüydü. Dolayısıyla başlık olarak tam adı kullanılmasını istiyorum. İyi çalışmalar. Takabeg 19:41, 9 Şubat 2008 (UTC)

P.S: Tatar kökenli midir gerçekten? 3 Mayıs 1944 olayından sonra tutuklandı mı gerçekten? Yazan arkadaşı tekrar iyi inceleyin lütfen. Biraz beklerim de sonuçlar belli olduğu için bir kaç gün içerisinde ben bizaat düzenleme yapacağım. Takabeg 19:41, 9 Şubat 2008 (UTC)

Bu maddeye, isteğiniz üzerine bazı bildiklerimi ekledim. Almanlar tarafından cepheye çağırılmasının bir sebebi İsmet ve Fevzi Paşaları etkilemek ise, diğeri de muhtemelen Hüsnü Paşa'nın Kırım Türklerini Almanlarla birlikte Bolşeviklere karşı çarpışmaya teşvik etmesini sağlamaktı.

Mamafih, her ne kadar Von Bock ve Von Rundstedt, Ruslar dahil tüm etnik halkları bolşeviklere karşı savaşta silahlandırmak istedilerse de, Hitler, bilhasa Rusların silahlandırılmasına kesinlikle karşıydı. Rus Cephesindeki yenilginin bilinen iki sebebinden biri de bu olmuştur. Diğeri de bilindiği üzere, Hitler'in askerlerin işine karışıp, Orta Cephedeki Alman Ordularının ilk planlandığı gibi süratle Moskova'ya gitmelerini engelleyip, kuzeydeki Rus Ordusunu esir almak maksadıyla yollarını değiştirtip vakit kaybettirmesi ve bu arada da Zhukov'un Moskovaya taze birlikler getirerek savunmasını tahkim etmesiydi.


  • Ali Fuat Erden'in doğu cephesi ziyareti için dediğiniz gibi İnönü'nün emri vardı. Ancak bundan önce Cumhuriyet gazetesinde sürekli savaşın durumunu yazan Erkilet'e doğrudan Adolf Hitler imzalı davetiye gelmişti. İnönü, Erkilet'in tek başına oraya gitmesini istememişti. Önce Erkilet'in yurtdışı çıkışına izin verilmedi. Almanya'nın Erden'in de katlımasını kabul edince ancak izin verildi.
  • Erkilet'in Kırım kökenli olduğuna dair rivayetin kaynağı Franz von Papen'in Türkçülük ile ilgili raporudur. Resmi belge olduğu için öyle inanılmış ve hala da inananlar vardır. Ancak hatalı bilgidir. Papen sadece Erkilet'i değil, Seyid Ahmet Kırımal ile Ahmet Caferoğlu'yu da karıştırmıştı:)) Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 23:17, 10 Şubat 2008 (UTC)