Tartışma:Güneş Sistemi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski seçkin maddeGüneş Sistemi, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 18. Hafta 2009 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 6. Hafta 2012 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 27. Hafta 2016 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 44. Hafta 2020 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.

SM yıldızı[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Madde İngilizce Vikipedi'de (soldaki diğer diller sütununda) seçkin madde olarak görünmüyor. --Abuk SABUK 23:38, 23 Şubat 2008 (UTC)

Bunun için her wikiye ayrı ayrı gidip interwiki bölümüne {{Link FA|tr}} yazmak gerekiyor. Birine yazsak, diğerlerini bot halleder mi diye sorarsanız eğer bir ara bende sordum ama cevap alamadım :)--Machiavelli' msj 23:40, 23 Şubat 2008 (UTC)

En azından ingilizcesini hallettim. Teşekkürler. --Abuk SABUK 00:08, 24 Şubat 2008 (UTC)

güneş sistemi sayfası elbette iyi kotarılmış, ancak sanıyorum gözden kaçan teknik bir ayrıntı var: ingilizcedeki AU (astronomical unit) türkçeye GB (gök birim) diye çevrilmiş ama "GB" nin üstüne tıkladığınızda bilgisayar ile ilgili bir açıklama olan "gigabyte" çıkıyor ki, bu oldukça garip ve yanıltıcı bir yönlendirme oluyor. Söz konusu olan,yaklaşık 150.000.000 km. ,yani dünya ile güneş arası ortalama mesafedir. "GB" metnin bir çok yerinde referans olarak kullanıldığından algılama zorluğu doğuruyor.--85.107.22.22 01:29, 21 Mart 2008 (UTC)

Sanırım hepsi düzeldi, uyarı için teşekkürler. Khutuckmsj 10:49, 21 Mart 2008 (UTC)

Seçkin? Madde[kaynağı değiştir]

Bu madde ne zaman seçkin madde olarak işaretlendi bilmiyorum ancak, bu karar verilirken acaba bilginin doğruluğuna yeteri kadar dikkat edildi mi? Zira sayfa bazı yanlış ve/veya eksik bilgilerle dolu. Elimden geldiği kadarıyla hızlı bir şekilde maddenin yanlış olan kısımlarını toparlamaya çalışacağım. --H. Aziz Kayıhan 00:09, 12 Ekim 2008 (UTC)

Gezegenlerin Türkçe Adları[kaynağı değiştir]

Gezegenler Ellence/Latince/İngilizce adlarıyla sayılmış. Ancak Türkçe adları belirtilmemiş bile.

Türkçe Vikipedi'de gezegenlerin Türkçe adları olmalı. Türkçe dediğimiz dil, tanrılarına "Gök Tanrı" illerine "Göktürk" bayraklarına "Gök Bayrak" diyen kişilerin dilidir. Bu dili konuşan kişiler gökyüzünü yüzyıllardır incelemiş ve çoğu dilde olmadığı ölçüde söz üretmiştir.

Bu dili "kullanan" bir kaynaktai, Türkçe Wikipedia'da, gök nesnelerinin adlarını Türkçe belirtmemek ayıptır Ayıp...

Gezegenlerin adları şöyledir:

Gezegenin Adı Diğer Adları Yabancı
Erdenay Tilek Merkür
Sevindiz Çolpan, Sevit Venüs
Yerindiz Dünya
Kızıldız Sakıt, Bakırsokum, Kızındız, Kürüd Mars
Erendiz Ongay, Karakuş Jüpiter
Sekendiz Satürn
Sağındız Uranüs
Esendiz Suvduz, Sıvıldız Neptün

Sözcükler KB, DLT ve diğer kaynaklarda bulunabilir. Çizim olarak da şu vardır: ImageShack'da. Ayrıca Güneş'in bir adı da DLT'de Kuyaş olarak geçer. Ancak bu kullanımdan düşmüştür.

Son olarak, Türkçe adların Türkçe Wikipedia'daki Güneş Dizgesi (Güneş Sistemi) metninin tanım bölümüne eklenmesini öneriyorum. --129.7.147.112 21:26, 19 Mart 2012 (UTC)

  • Tanım bölümüne eklenmesine gerek yok. Etimoloji kısmında kısaca değinilebilir ancak kayda değer kaynak gerekli.--Abuk SABUK msj 21:33, 19 Mart 2012 (UTC)

Vikipedi'nin herhangi bir misyonu veya bu adları belirtme yükümlülüğü olmadığı için ayıp diye bir şey yoktur. Öncelikle adlara ilişkin güvenilir bir kaynak (akademik bir metin olur, TDK'nın bir yazısı olur vs., bkz. ilgili yönergeye) sunabilir misiniz? Çıplak gözle kesinlikle görülmeyen Neptün'ü Göktürkler nasıl gözlemleyebilmiş mesela? Güvenilir kaynaklarla doğrulukları yönündeki endişeler giderilmeli. Bu adlar günümüzün bilimsel literatüründe yaygın olarak kullanılmadıkları için burada, özellikle de tanım bölümünde belirtilmemeleri gerekir bence; ama gezegen sayfalarında - eğer doğruysalar - belirtilebilir (Mars maddesinde "sakıt" adı var mesela). --seksen 21:36, 19 Mart 2012 (UTC)

Cüce gezegen saysı[kaynağı değiştir]

Gezegenler ve Cüce gezegenler altındaki şablon İngilizce wikiden alınmış ancak yanlış başlığın altına konduğu için Sedna da cüce gezegenmiş gibi bir algı oluşmuş. Cüce gezegen sayısı halen 5 ve Sedna cüce gezegen değil. Sayfayı bu bağlamda değiştirecek arkadaşların bunlara dikkat etmesi gerekir, özellikle maddenin seçkin madde olduğu göz önüne alınırsa, kesinlikle ve kesinlikle gerekli kaynaklar kontrol edilip bilgi teyit edilmeden değişiklik yapılmamalı. Gerekli yere ilgili kaynağı da ekliyorum. --H. Aziz Kayıhanmesaj 16:50, 2 Mart 2015 (UTC)

Bazı gezegenlerin kaynakçaları yok.Uranüsisimli gezegeni ben ekledim ama diğerlerine de güvenilir kaynaklar bulmakta zorlanıyorum zaten sayfayı ilk yazan ben değilim.Kaynak olarak http://www.gezegenler.gen.tr/ kullanıla blir.Saygılarımla iyi wikiler.--Wikizeki Zeki Mert Kuku (mesaj) 00:36, 8 Eylül 2016 (UTC)