Tartışma:Ermeniler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ermenistan (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ermenistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ermenistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Kafkasya (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kafkasya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kafkasya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Nüfus sayıları[kaynağı değiştir]

Türkiye Ermenilerinin nüfusu İstanbul Patrikhanesinin kilise kayıtlarına göre 56.546 civarındadır. Kiliseye kayıtlı olmayanlarla birlikte gerçek sayının 70.000 olması muhtemeldir. ABD dışişlerine göre sayı 50.000'dir. Konu ile ilgili en ayrıntılı makale için karş. Tessa Hofmann, Armenians in Turkey Today, 2002.

"The national office for statistics of the Republic of Turkey estimates that, out of a total number of 82,000 Armenian citizens in Turkey, eight to ten thousand live abroad, predominantly in Germany, the Netherlands and Belgium. Of the 72,000 who remain in the country, only five percent live outside of Istanbul. Even the Annual Report on International Religious Freedom, published by the U.S. Department of State for 2001, estimates the number of members of the Armenian Apostolic church in Turkey at only about 50,000. In the 1990’s, the number of Armenian Catholics (Armenian Uniates) in Turkey shrank from about 5,000 to less than 2,000 (in 1999); the number of Armenian Protestants is estimated at 500. The Armenian community in Turkey estimates its own numbers at about 60,000 to 65,000. Strikingly, the official census in Turkey shows virtually no increase of the Armenian minority since 1935: the official record for 1935 gives a figure of 57,000, compared to 58,000 for 1965."


Nüfustaki azalma 1990 dolayında durmuştur. Halen az da olsa tedrici bir artış sözkonusudur.

Bu nedenle ikinci paragraftaki ısrarlı "düzeltmeleri" düzeltme gereğini duydum.

Zenci Fil

"Dini Kimlik" bölümünün sonuna 212.127.96.230 tarafından eklenen paragraf[kaynağı değiştir]

Fazlaca sübjektif görüşler ve yanlış bilgiler içeren bu paragrafın silinmesini öneriyorum.

A- "Armen" sözcüğünün "yüksek ülke" anlamına geldiği tezi Fahrettin Kirzioğlu tarafından ortaya atılmış ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bir tezdir. Bilinen herhangi bir dilde "Armen" sözcüğünün böyle bir anlamı yoktur. Nitekim Kirzioğlu bu kelimenin hangi dilde "yüksek yer" anlamına geldiğini belirtmemiştir.

B- "Yeryüzünde yaşadıkları bölgenin adıyla millet olagelmiş başka bir ulus yoktur." tezi saçmadır. Karş. Amerika, Avustralya, Meksika, Arjantin, Peru, Avustralya, Hindistan, Sri Lanka, Mısır, Suriye, Sudan vb.

C- Paragrafın her cümlesi sentaks ve yazım hatalarıyla doludur.

Zenci Fil

Armenian population in Azerbaijan[kaynağı değiştir]

They "do" consider them in Azerbaijan. Here is the exact statement in the CIA site:

"Azeri 90.6%, Dagestani 2.2%, Russian 1.8%, Armenian 1.5%, other 3.9% (1999 census) note: almost all Armenians live in the separatist Nagorno-Karabakh region"

Source: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/aj.html --Abuk SABUK 01:13, 7 Ekim 2007 (UTC)

1914'lü yıllarda tehcirden kurtulmak büyük bir kısmı bir anda din değiştirip ihtida etmiştir.den Ermeni sayısı 400.000 civarındadır. Kripto Ermeni olarak nitelendirilebilecek, bodrumlarında Şapel bulunduran gizli Hristiyan Ermeni nüfusunun 250.000 civarında olduğu değerlendirilmektedir.

Ermeniler sayfasında çok kategori var.[kaynağı değiştir]

Ermeniler sayfasında çok kategori var. "Etnik" ve "Tarih" bölümleri iç içe olmamalı. İki ayrı sayfada olmalı. Bu sayfa Ermeniler'in etnik kökeni ile sınırlanmalı. Ermeniler'in Tarihi ayrı ve yeni bir sayfada olmalı. Tıpkı Ermenice Dili ayrı bir sayfada olduğu gibi.

Türkiye'de Ermenilerin sayısı tahminlere göre 45000 ile 60000 civarındadır, ve hemen hemen hepsi İstanbul ilinde yaşamaktadır. Çünkü Anadolu'da hemen hemen hiç Ermeni kalmadı! 1915 yılından sonra Ermeni Soykırımı'ı yüzünden Anadolu'da sadece bir Ermeni köyü (Vakıflı köyü) dışında Ermeni varlığı hiç kalmadı - Ahtamar kilisesi, Ani harabeleri ve Kayseri Ermeni kilisesi dışında!

Kevork Avakiyan

Türkiye Ermenilerin nüfusu hızla azalıyor. Artık bu demografik olarak geri dönülemez bir sürece döndü. Ortalama (Hrant Dink'in tahminine göre) 45000 ile 50000 olan Ermenilerin sayısı hızla azalıyor. Özellikle Hrant Dink'in suikastından sonra 3000 Ermeni, çoğu genç ve orta yaşlı ayrıldı. Yani tam bir beyin göçü. Ermeni nüfusunun büyük çoğunluğu yaşlı ve orta yaşlı olmasından dolayı tam bir erime ve bu nüfus azalmasının geri dönüşü telafi edilemez bir sürece döndü. Ermeni cemaati artık yok olma sürecine girmiş oldu.

Burda ermenileri anlatırken kışkırtıcı bir dil takınmak olmaz kevork avakiyan,Bahsettiğiniz soykırım tarihi bir olgu olmayıp siyasi kesimlerin kullandığı bir menfaat aracına dönüşmüştür ve sözdedir.Türklerde büyük katliamlara maruz kalmıştır.1 dünya savaşı döneminde doğu illerinin nüfusu kimi yerlerde % 70 lere varan oranlarda azalmıştır.Bizde Türk soykırımı diyebiliriz siz böyle yaklaşırsanız olaya....

tarafsız kaynak gerekli.armeniandiaspora.com gibi sitelerden bilgi aktarılıyor.düzeltilene kadar TARAFLI şablonu kalacak.--Qarapapaq 16:51, 11 Nisan 2009 (UTC)

İngilizce Viki'nin Armenian (people) maddesinden aktarılmıştır. Açıkçası ben de merak ettim. Ermeni milliyetçiliği mi yapılıyor acaba diye. Fakat abartma yok. Dolayısıyla taraflılık söz konusu olmuyor. Takabeg ileti 17:06, 11 Nisan 2009 (UTC)

hangi kaynaklarla kıyaslayıp abartılmadığını söylüyorsun?onlar sağlam ve tarafsızsa direkt ordan aktar bilgileri o zaman.ayrıca siteyi okuduysan hiçbir bilimsel yanı yok.tabii ki taraflı olarak kalacak.--Qarapapaq 17:14, 11 Nisan 2009 (UTC)

James B Minahan, Miniature Empires: A Historical Dictionary of the Newly Independent States 'e göre toplam nüfusu 8 - 10 milyon. Ve bölgelerdeki nüfuslardan hesapladığımızda abartmanın olmadığı anlaşılıyor. Takabeg ileti 17:21, 11 Nisan 2009 (UTC)

tamam hepsini o kaynaktan aktar o zmn.toplam olarak 8-10 milyon olduğu yazıla bilir ama tek tek yazılanlar birşey ifade etmez.yanılmıyorsam laz maddesinde laz kaynaklarının tercih edilmediğini de söylemiştin.farklı kaynaklar lazım.--Qarapapaq 17:27, 11 Nisan 2009 (UTC)

Kaynaksız İstatistikler[kaynağı değiştir]

Kişisel görüşlere dayanan bilgiler eklenmemeli.ideolojik davranmayalım.tamam ben de severim ermenileri ama kaynak yok:)--Qarapapaq 16:51, 14 Nisan 2009 (UTC)

About Çuhacıyan[kaynağı değiştir]

Can anyone translate this into english ?

«Bu dönemde Rus Çarı II.Aleksandr tarafından “San Stanislas” nişanına layık görüldü. Daha sonra imzalanan Ayastefanos Antlaşması’nın şerefine İstanbul’da düzenlenen törenin ardından gerçekleşen konserde kendi eserlerini yönetmiş ve Padişah II.Abdülhamid tarafından da ödüllendirildi.» --195.250.85.104 19:34, 30 Haziran 2009 (UTC)

In that period he was considered worthy of the "San Stanislas" national award by the Russian Tsar Alexander II. In honour of the Treaty of San Stefano he conducted his works in the concert that took place after the meeting in İstanbul and was also awarded by Sultan Abdülhamid II. Hope I was of assistance . Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 19:54, 30 Haziran 2009 (UTC)

I very ask you, dear friends from turkish Wikipedia, to help translate this little text. I want to develop an article about Tchouhadjian good in russian Wikipedia [1], but unfortunately I don’t know the turkish language. This will be your’s enormous assistance.

«1868'de ilk operası olan "İkinci Arşak" Beyoğlu'ndaki Naum Tiyatrosu'nda, ertesi yıl da bazı bölümleri çıkarılarak "Olympia" adıyla aynı tiyatroda sahnelendi. 1870'te Naum Tiyatrosu'nun yanması üzerine Beyazıt'taki askeri misafirhaneyi kiraladı. Bu süreçte, Karakin Melikyan adlı varlıklı bir Ermeninin maddi desteği girişimlerini finanse ediyordu. İstanbul'da ilk operet ve komik-opera ürünleri böylece sahnelenmeye başladı.»

and

«Temmuz 1874’te Beyoğlu Haçopulo Geçidi’nde Adam’ın Konser Salonu’nda 30 kişilik bir opera topluluğu kurmuştur.

öğrenimine Manzoni’den aldığı piyano dersleri ile başlamış ve 22 yaşında Hasköy Mahalle Tiyatrosu’nun müzik işlerinden sorumlusu olmuştur.»

I will be very thankful.--195.250.79.108 21:09, 13 Temmuz 2009 (UTC)

== Ermeni Kırımı başlığı? == Böyle birşey yoktur varsa bunu geçerli kaynaklarıyla açıklayın. Bununla ilgili güvenilir bir kaynak kesinlikle bulunmamaktadır. Ve bu bir millete ve devlete atılan bir iftiradır. Bu bölümün acilen kaldırılması lazım. Ermeni Kırımı başlığı altında yazan bilgiler başlığın içeriğini yansıtmıyor. Osmanlı Devleti ve cumhuriyetin ilk dönemlerindeki gayr-i müslim nüfus dağılımı ve de nüfus hareketleri ile ilgili bilgi var. O yüzden başlığın adını Nüfus Hareketleri olarak değiştiriyorum. Bilginize. Saygılar. Cbalkan 01:37, 2 Ekim 2009 (UTC)

Bölüm sırf Ermeni Kırımı ile yoğunlaştırıldı. O yüzden alt başlığı olarak Ermeni Kırımı olabilir. Yine de daha kapsamlı nüfus hareketi de ele alınırsa iyi olur. Takabeg ileti 01:46, 2 Ekim 2009 (UTC)
Ermeni Kırımı başlığında Ermeniler ile doğrudan alakalı olmayan bilgiler mevcuttur. Temizlenmesi veya özetlenmesi lazım. Takabeg ileti 23:54, 8 Kasım 2009 (UTC)

Böyle bir başlık olmamalıdır.Sonuçta hiçbir resmi kaynakta geçmeyen öğeler öne sürülmüştür. Bu imzasız yazı NOWARGİN (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 17 Haziran 2010

Ermeni kırımı veya soykırım ifadesi siyasi bir ifadedir.Tarihi kaynaklara bakabilirsiniz ve arşivlere ermenileri ermeni diasporasından anlatılması taraflı kılar.Nüfus hareketleri ifadesi doğru olabailir sebebi ise Osmanlı devleti doğu anadolu bölgesindeki şiddetli savaşlarla çok büyük nüfus kaybı yaşamış,ruslara destek veren ermenileri doğu anadoluyu kaybetmemek için bazı bölgelere göçetmesini sağlamıştır.bu göçle bugün suriyede 500-600 bin ermeni,lübnanda 100-200 bin,Ürdün ve israilde 100 bin civarında ermeni yaşamaktadır.Göç edenler bu ülkelerde yaşamlarına devam etmektedirler...

Fact şablonlar[kaynağı değiştir]

Geçmiş kayıtlarına bakıldığında anlaşılıyor ki, her cümlenin sonuna fact şablon eklenmiştir. Daha önce Cumhuriyet (gazete) v.s. diğer maddelerde de aynı factlama yapıldı. Bu madde ne yazık ki kayanksızdır fakat bu derecede factlamanın da anlamı yok. Hele Batı Ermenice ve Doğu Ermenice'nin varlığı gibi "1 + 1 = 2" seviyesinde aşikar olan bilgilere bile factlanmak bence vandalizm sayılabilir. Demin temizledim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 23:53, 8 Kasım 2009 (UTC)

  • Madde üzerinde çok sayıda yorumsal ve kaynaksız ifade var. {{Özgün araştırma}} şablonunda şu hali nedeniyle eklenmesi doğru olur.--muratsahinileti 12:05, 9 Kasım 2009 (UTC)
Olur. Ama "özgün" kısımları doğrudan kaldırsak ? Takabeg ileti 12:08, 9 Kasım 2009 (UTC)
  • Tamam kaldıralım. Başladım bile. :)--muratsahinileti 18:07, 9 Kasım 2009 (UTC)

Ermenistan'daki Ermenilerin Türkiye'den 1915'te gittiği iddiası.[kaynağı değiştir]

1828 Türkmençay Antlaşması ile İran Ermenilerinin bir kısmı Ermenistan'a yerleşmiştir. 1877-1878 Rus Türk Savaşı'ndan sonra da Erzurum'lu Ermenilerin Gümrü'ye göç ettiği bilinmektedir. Ondan önce de Kafkasya Ermenileri mevcuttu. Keza Karabağlı ve modern Ermenistan bölgesindeki Ermenilerin o bölgede eskiden beri var olduğu tarihi kaynaklardan tespit edilebilir. Yani makaledeki Ermeniler Ermenistan'a 1915'te Anadolu'dan göç etti iddiası ("20. yüzyılın başlarına dek Anadolu'da yaşayan halk") asılsız ve temelsizdir. Tartışmaya girme amacında değilim sadece hatırlatmak istedim. İstenirse çokça kaynak bulunabilir. Kolay gelsin. Bu şekliyle çok amatörce yazılmış bir makale gibi gözüküyor. 78.169.245.229 02:14, 12 Mayıs 2016 (UTC)

Can adındaki kullanıcı yanlış bilgiler ekliyor[kaynağı değiştir]

Yukarıda dediğim gibi FurkG (mesaj) 16.38, 24 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla

Bu bilgiler var olan bilgilerdir. Daha önceden eklenmiştir. Nedensiz yere içerik çıkartıp VP:TBA ihlali yapıyorsunuz. Hangi sebeple o içeriği çıkarıyorsanız bunun gerekçelerini yazmalısınız değişiklik yaparken. Kolay gelsin.--CanQui es-tu? 16.47, 24 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla

Azınlık Diller bölümüne Kürtçe Dili'de eklenmelidir. Ermeniler İle Kürtler aynı coğrafyada binlerce yıldır beraber yaşadıkları için birbirinin dilinden etkilendiler.Bazı bir çok Ermeniler çok iyi Kürtçe bilir(Elimde kanıtlar mevcuttur)[kaynağı değiştir]

Merhaba Ben Ermenistanda yaşayan bir Kürdüm. Ermenistanda yaklaşık 100 bin Kürt yaşadığını biliyorum. Ermenistanda yaşayan hem kürt kökenli ermeniler hemde ermeni kökenli Kürtler Kürtçe'yi çok iyi biliyor ben buna bizza şahit oldum.Bu yüzden Azınlık Diller bölümüne Kürtçe dili'de eklenmelidir. Ermeniler İle Kürtler aynı coğrafyada binlerce yıldır beraber yaşadıkları için birbirlerin dilinden çok fazla etkilendiler .Bazı bir çok Ermeniler çok iyi kürtçe bilir ve konuşur (ermeniler Kürtçeyi arapçadan daha çok biliyorlar(Elimde kanıtlar mevcuttur)eğer eklerseniz doğru bir bilgi değişimi olur ) Welatparezkurdish (mesaj) 03.09, 22 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla