Tartışma:Diyabet

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Başlıksız[kaynağı değiştir]

bugunden (4 Ekim 2008) baslayarak bu madde uzerinde calismaya basliyorum. Bu maddeyi bastan yazacagim, onun icin maddede simdiye dek yazili olanlari "yorum" ayraclari arasina aliyorum... gerekirse, maddede daha onceden yazili olanlari da kullanabilirim. onun icin lutfen simdiye dek yazili olanlari yorum ayraclari arasina aldigim icin, geri almayin. sagolun kullanici --Nonewmail 23:39, 3 Ekim 2008 (UTC)

Maddenin uzadığının ayrımındayım; ve bu çok geniş bir konu olduğu için daha ekleyecek çok bilgi var. Şimdilik tüm bilgileri bu madde altında yazacağım; ilerde 1. ve 2. tür şeker hastalıklarını ayrı başlıklar altında oluşturabilirim. Ancak dediğim gibi bunu sonraya bırakıyorum; maddenin nasıl gelişeceğini şimdiden kestirmek kolay değil. Onun için lütfen maddeyi şimdilik bölmeyelim. --Nonewmail 15:35, 2 Kasım 2008 (UTC)

Şeker hastalığı sayfası hemen hemen baştan aşağı Cecil Medicine (Goldman: Cecil Medicine, 23rd ed. 2007 Saunders) adlı tıp kitabının elektronik sürümünün kelime kelime çevirisidir. Bu kitabın elektronik sürümüne benim erişimim var ama bu kitap tüm internete açık olmadığı için ona vereceğim bağlantıyı [1] muhtemelen açamayacaksınız. Sadece fikir vermesi için aşağıda iki paragraftan örnek veriyorum.

Bu yazıyı 10 gün bouyunca bekleteceğim, bu süre zarfında yazı toparlanabilirse ne âlâ, yoksa telifli kısımları silinecektir. Telifli kısımların maddenin geçmişinde yer alması da bir telif ihlali sayıldığı için bunlar da silinecektir. --19:53, 15 Kasım 2008 (UTC)

özgün kaynaktan (Cecil Medicine, Chapter 247 – TYPE 1 DIABETES MELLITUS, Silvio E. Inzucchi Robert S. Sherwin) giriş bölümü:

Diabetes mellitus is a chronic disorder characterized by the impaired metabolism of glucose and other energy-yielding fuels as well as by the late development of vascular and neuropathic complications. Diabetes comprises a group of disorders involving distinct pathogenic mechanisms, for which hyperglycemia is the common denominator. Regardless of its cause, the disease is associated with a common hormonal defect, namely, insulin deficiency, which may be absolute or relative in the context of coexisting insulin resistance. Insufficient insulin effect plays a primary role in the metabolic derangements linked to diabetes; hyperglycemia in turn plays an important role in disease-related complications.

maddenin giriş bölümü:

Şeker hastalığı ya da Diabetes Mellitus, şekerin ve başka enerji-verici yakıtların metabolizmasındaki bozukluklardan kaynaklanan, ve ilerlemesi durumunda damarlar ve sinirler olmak üzere birçok organda işlev bozukluklarına yol açabilen bir düzensizliktir. Şeker hastalığı, ortak paydası yüksek kan şekeri (hiperglisemi) olan, ve değişik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bir öbek düzensizliklerin tümüdür. Oluşma nedeni ne olursa olsun, hastalığın oluşması, ortak bir hormon düzensizliğine, insülin eksikliğine bağlıdır. Bu insülin eksikliği tam ya da göreceli olup, insülin direncini de yanında getirebilir. İnsülin yetersizliği şeker hastalığıyla bağlantısı olan metabolizma (özüştürme) bozukluklarında önem taşırken, kan şekerinin yüksekliği ise hastalığın karışıklıklarına yol açan asıl nedendir.

özgün kaynaktan ortalarından bir bölüm:

Short- and Rapid-Acting Insulin Preparations
After subcutaneous injection, regular (R) insulin begins to act in about 30 minutes and should therefore be administered 20 to 30 minutes before a meal. Because it acts quickly and has a relatively short duration of action (5 to 8 hours), it is effective for blunting postprandial glucose excursions and for facilitating rapid dose adjustments based on measured blood glucose values. The properties of regular insulin are especially helpful in managing glucose elevations that occur during illness or after the consumption of large meals. Given intravenously, regular insulin is also effective in the perioperative period and in the management of severely ill hospitalized patients and acute hyperglycemic complications.

maddeden alıntı:

Hızlı ile kısa etkili insülin
Düzenli (regüler) insülinin deri altına iğneyle verilmesinden sonra etkisinin başlaması yaklaşık 30 dakika aldığı için, yemeklerden 20-30 dakika önce yapılmalıdır. Çabuk etkidiği ve toplam etkisi göreceli olarak kısa sürdüğü için (5-8 saat), yemek sonrası kandaki glukoz oynamalarını iyi bir dengede tutabilir, ve ayrıca kandaki değişen glukoz derişimlerine göre de ölçüsü ayarlanabilir. Düzenli insülinin bu kısa süreli etkimesi özelliği özellikle hastalık sırasında yükselen glukozu denetlemekte ya da büyük oranda yemek sonrasında artan kan şekerini dengede tutmakta yardımcı olur. Ameliyat öncesinde ya da kan şekerinin aşırı yükseldiği durumlarda düzenli insülin toplar damardan verilir. Bu yolla biyoyararlanımı daha yüksek olduğu için daha hızlı etkir.

--İnfoCan 19:53, 15 Kasım 2008 (UTC)


  • Merhabalar,
  • Telif durumu bariz olduğu için (yani bariz telif hakkı saklı bir eserden kopyalandığı için) ilgili telifli içeriğin hemen çıkartılması daha yerinde olur. Ben de ilgili kaynağa göz attım (erişimim mevcut) ve kaynaktaki başlıklar dahi birebir alıntı... Telif hakkı ihlâli sabit. Aynı kaynağın kullanılmış olabileceği diğer maddelere de göz atalım derim; bu tip telif ihlâllerini yakalamak çok zor ama bulmamız çok önemli olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 20:06, 15 Kasım 2008 (UTC)