Tartışma:Depresif duygudurumu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Maddenin adının "Depresyon" olarak değiştirilmesi gerekmez mi? Depression (mood) isimli İngilizce maddeye baktığımızda bahsedilen şey depresyon. Umutsuzluk bu manayı tam karşılamıyor gibi. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 12:32, 29 Ocak 2017 (UTC)

  • Her şeyi İngilizcedeki gibi olduğu gibi almak zorunda mıyız? Türkçe zengin bir dil bu durumu umutsuzluk olarak tanımlamak varken İng. kökenli kelimeyi Türkçe Vikipedi'de kullanmak hoş olmaz. --31.192.111.216 13:03, 29 Ocak 2017 (UTC)
    31.192.111.216, ben de her şeyi İngilizce'den almamızdan hoşlanmıyorum. Ama "umutsuzluk" deyince benim aklıma gelen şey ile "depresyon" denince aklıma gelen şeyler çok farklı. Umutsuzluk, yapacak bir şey bulamama çaresizlik anıdır. Depresyon ise yaşanan bir olaydan dolayı girilen hiçbir şey yapmama ve kimseyle muhattap olmama isteği. Aralarında bir yakınlık bile göremiyorum. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 14:34, 29 Ocak 2017 (UTC)
    • Merhaba HastaLaVi2, sorunuza olan cevabımı buraya taşıyayım istedim:" maalesef bir hekim ya da bir uzman değilim. Ama, şahsi kanaatim Umutsuzluk teriminin İngilizce Viki'deki Depression (mood) teriminin aktardığı özelliklere kesinlikle karşılık olmadığı yönünde. Örneğin, İngilizce maddede, "depression mood" özellikleri şu şekilde sıralanmış: "...depressed mood can feel sad, anxious, empty, hopeless, helpless, worthless, guilty, irritable, angry,[3] ashamed, or restless...". Görüleceği üzere "umutsuzluk", "umutsuz hissetmek" vd. "depressed mood" eylemini oluşturan kısımlardan sadece bir tanesi. Umarım, gerekli değişiklik, müzakereyi gündeme getirmeniz sayesinde yapılır. Dikkatiniz için tebrikler! :]" Bu maddenin yeniden adlandırılması yapılacak ise şahsen "depresif olma" ya da "depresif olmak" terimini önermek istiyorum. Zira İngilizce maddede, tıbbi bir hastalıktan ziyade bir duygudurum betimlemesi yapılmış. 17 kutalmis bercin (mesaj) 17:10, 29 Ocak 2017 (UTC)
Aslında Depresyon anlam ayrımı sayfası yapılmış. Depresyondan da majör depresif bozukluğa bağlantı atılmış. Bu bağlantı düzeltilmeli, zaten İngilizcede majör depresif bozukluk var. Türk Dil Kurumu, depresyona "bunalım" diyor. Bence de umutsuzluk ile depresyon aynı kavram değildir, umutsuzluk depresyonun/bunalımın içinde olan bir kavramdır, tam anlamıyla karşılamaz. Türkçe vikipedide "depresyon" maddesi açılmamış/yok durumu var. Kısa da olsa en azından mevcut karışıklığı durdurmak üzere bir taslak açılabilir.Vikiçizer (mesaj) 15:36, 29 Ocak 2017 (UTC)
+1
Vito Genovese 02:59, 30 Ocak 2017 (UTC)