Tartışma:De facto

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hukuk (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Başlıksız[kaynağı değiştir]

de facto fiili anlamında kullanılır — Bu imzasız görüş 85.105.182.69 (mesajkatkılar) tarafından 20.24, 16 Nisan 2007 (UTC) tarihinde eklenmiştir.[yanıtla]

devletler hukukuna göre bir devletin de facto veya de jure durumu üzerinde doktrinde otoritelerin anlaştığı belli kriterler yok mudur ? varsa nelerdir ? tanınmayan devletlerin de facto ve de jure durumlarının bunlara göre düzenlenmesi doğru olmaz mı çünkü konu oldukça karışık--Mavilalanmesaj 21:54, 24 Ekim 2008 (UTC)

Bilimde de facto[kaynağı değiştir]

"Uygulamalı bilimlerde, bir çeşit aksiyom tanımlamasıdır. Mesela fizikte Einstein'ın, Schrödinger'in, Dirac'ın ve bunlar gibi önde gelen bilim insanlarının yazılarında kullandıkları görülür. "de facto", a priori gibi yaygın bir deyiştir ve a priori'yle zıt anlamlıdır."

Bu bilgiyi kaynaksız ve yanlış olduğu için çıkarttım. aksiyom'a karşılık gelen kavram "ansantz"dır, a priori'nin karşıtı "a posteriori"dir. Bir fizikçi olarak da bu kullanımları hiç görmediğimi belirteyim. ataka 22:25, 23 Temmuz 2013 (UTC)