Tartışma:Dört Halife

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Makedon tarafından 5 yıl önce Ad başlığına
Vikiproje Biyografi (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İslam (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Suudi Arabistan (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Suudi Arabistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Suudi Arabistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

[kaynağı değiştir]

Raşidi Hilafet 4 halife demek değildir. Tam tersi Hasanın (a.s) da raşidi halife olarak kabul edildiğini varsayarsak 5 halife ediyor. Zaten daha kaynaklı olan ingilizcesinde de öyle.--samral mesaj 21:01, 5 Kasım 2014 (UTC)

Merhaba samral, haklısınız Hz. Hasan da bazı kaynaklara göre Raşidi sayılır. Biz de öyle biliriz. Ancak çoğunluğun görüşü dört Raşidi de sabittir. Biz de Ehli Sünnet vel Cemaat (çoğunluk) olarak geçmiş alimler tarafından tartışmalar neticesinde bunun böyle sayıldığını bilerek, fitneye sebep olmadan, ki 5. Raşidin başkaları olduğuna dair görüşler de vardır, böyle kabul ederiz. --Yozer1 (mesaj) 07:58, 7 Kasım 2014 (UTC)
Yozer1 Burası Vikipedi ne Ehli-Sünnet ensiklopedisi ne de demokrasi ki, çounluğun fikri sağlansın. Doğru faktlar kaynak gösterilmekle yazılır. Hz. Ali (a.s) şehid edildikden sonra şura Hz. Hasanı (a.s) seçti. Eğer Hz. Hasan (a.s) halife olmasaydı zaten Muaviye unvanı mukaveleyle falan ondan almazdı. Hz. Hasan (a.s) Hz. Aliden (a.s) sonrakı halifedir. Kendisine bir çok sahabe ve insanlar tarafından biat edilmişdir. Sadece o dönem Hilafetde 2 halife dönemidir. Ta ki, Hz. Hasan (a.s) Muaviyeye mukaveleyle halifeliyi devr edene kadar.--samral mesaj 21:42, 9 Kasım 2014 (UTC)
Merhaba samral, Vikipedi'deki yazıları kim yazıyor? Sosyoloji öğrenmeni tavsiye ederim. Hangi bilgiler doğru sayılır? Kiminin doğrusu kiminin yanlışıdır.
"Fakt" mı? Ne zaman "fact" kelimsi Türkçeye girdi? Dilimizde gerçek, hakikat veya olgu denilir.
Diğer dediklerinde doğruluk payı da var, hata payı da. Kolay gelsin. -Yozer1 (mesaj) 07:44, 10 Kasım 2014 (UTC)

Ya ismi değiştirilmeli ve "Hulefa-i Raşidin" yapılmalı (İngilizce, Arapça başta olmak üzere bi çok vikide öyle). Çünkü Hulefa-i Raşidin 4 tane değildir. Bi çok tarihi ve akademik kaynaklarda Hasan bin Ali de ora eklenir ve Hulefa-i Raşidin hesap edilir. Ya da madde silinmelidir. Zaten maddede hiç bir kaynak yok ve taraflı cümlelerle dolu.--samral mesaj 08:41, 25 Ağustos 2017 (UTC)

  • Diğer dillerdeki adlandırma bizim için örnek teşkil edemez, Türkçe yaygın adı bu.[1][2] Onun dışında beşinci bir halifenin de olduğunun kabul edilmesi bir sorun değil, üç silahşörler de aslında dört kişi :P. Şaka bir yana bunun gibi sayı ile niteliğinin birbirini tutmadığı örnekler mevcut. --Cobija (mesaj) 08:57, 25 Ağustos 2017 (UTC)
  • Ülkede çoğu insan bunu "Dört Halife" olarak biliyor. İlk ve orta okullarda da bu şekilde öğretiliyor. Durum böyleyken silinmemeli. "Hulefa-i Raşidin" sayfasına taşınıp yönlendirme verilebilir. -SunSoldiers (mesaj) 12:05, 25 Ağustos 2017 (UTC)
Maddede anlatılan, İslam tarihinde bir dönem. Madde adının bunu ifade eder şekilde yapılması gerek. Sonradan gördüm, bir de Râşidîn Halifeliği maddemiz var. Birleştirmek mi gerek ? --Makedon (mesaj) 21.02, 9 Ağustos 2018 (UTC)Yanıtla