Tartışma:Birlik, Sürmene

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye yerleşim birimleri maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye yerleşim birimleri kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 

örfsüz köy olmaz her köyün örfü yazilmalidir.[kaynağı değiştir]

Eski alfabenin yasagindan sonra simdi yeni nesil mezar taslarini okuyamadigini söylüyor, wikipedia türkcedede bir kesim wikipedist hangi grupla istisare yapilarak aldiklari karar ile sistematik olarak trakya, anadolu, ermenistan ve kürdistan köylerinin eski isimlerini, köyün asiret, anane örf ve adetlerine dair ne varsa silmekte. bunun yanlis oldugunu defalarca söyledim. wikipediada meydana getirdikleri klik ile ansiklopedicilige yakismiyan adeta türk tarih kurumu tarzi bi yaklasimla, türkiyede bütün köylerin örfü adeti aynidir diye bir cümle kurabiliyolar. kendilerine Hülagü'nün son izahatlarina bakmalarini tavsiye ederim. ansiklopedicilik yapmak istemiyenler wikipediayi derhal terk edebilirler. son kertede, bahis konusu bu köyün, asagidaki niteliklerinin hangisinin luzumsuz oldugunu söyliyebilirsiniz?

Köyün kültürel özellikleri tipik Karadeniz köy yaşamını yansıtmakla beraber suni generis özellikler gösterir. Karadeniz'in özellikle coğrafi koşullarının sonucunda köyden köye ulaşımın tarih boyunca zor olması dolasıyla köyden köye kültürel farklılıklar ve konuşulan dilin ağızlarında farklılıklar vardır. Eski adıyla Ğorğor (Küçükdere, Birlik, Fındıcak ve Armutlu) köyü bu anlamda Karadenizin diğer köylerine göre farklı bir ağız yapısıyla Türkçeyi kullanır. Köy kültürel yaşamında yaylacılık önemli bir yer tutar. Köy yaşamının şehre entegrasyonun tamamlanmadığı dönemlerde (1980'li yılların sonuna kadar) köyden yaylayaa göç ve yayladan köye göç çok önemli sosyolojik bir gerçeklikti. Birlik köyünde yaşayanlar başta Madur dağının kuzeyin de yer alan Lişit (Paşadüzleri) yaylası ile Oylum (Vunit) köyüne yakın Büyük Yaylada yerleşiktirler. Yaylalarda yapılan "yayla şenliklerine" köy halkı katılmaktadır. Sosyal Yaşam Birlik Köyü köy halkının ortaklaşa kullanabilecekleri sosyal alanlardan yoksundur. Köy de köy halkının sosyalleşme alanları olarak köyde bulunan bakkalar önemli rol oynar. Ancak bu sosyalleşme özellikle erkekler için geçerli olup kadınlar arsında ki sosyalleşme alanı olarak köyün belli noktalarında bulunan ve çay üreticilerinin yaş çay yapraklarını fabrikalara sattıkları çay alım yerleridir. Yaş üretiminin başladığı mayıs aylarında açılmaya başlayan yaş çay alım yerleri eylül ayına kadar açık kalmakta ve köy halkı arasında iletişim kurulan, sosyalleşilen yerler olmaktadır. Köyün yola kavuşması ile beraber köy kültürü önemli değişimler göstermiştir. Bunların başında yayla yollarında yük taşımaya gidiş önemli bir köy kültürü olarak yer etmişken artık ulaşımın araçlarla yapılaması bu kültürü yok etmiştir. Yine köy halkından çok az bir kısmının yaylacılığı hayvanlarıyla beraber yapması ve yaylada hayvancılık yapmanın gözden düşmesiyle köy halkının toplanıp kamyonlarla hep beraber yaylaya çıkması gibi sosyal kültürel yaşama ait etkinlikler oldukça azalmıştır. Üretim biçimindeki ve ekonomik faaliyet alanındaki değişme köy kültüründe ve sosyal yaşamında önemli değişikler doğurmuştur.

Madem tartisma sayfasi tartisalim. Fikrinizle gelin a.nailov (mesaj) 10:29, 23 Mayıs 2015 (UTC)

  • Öncelikle hala wikipedia'da başka kişilere hitap şekliniz yanlış. Kişileri suçlamadan ve küçük görmeden kendi fikirlerinizi söylemeniz daha yararlı olacaktır. Bende Sürmeneli birisi olarak yerleşimlerin eski isimlerini biliyorum. Ğorğor ismi belli yaşta insanlarca bilmekte ancak günümüzde genç nesilce kullanılmamaktadır.Eski köy isimleri siliniyor iddianız pek gerçeği yansıtmamaktadır.Siz yerleşimlerin eski isimlerini "Tarih" başlığı altına yazmalısınız. Gördüğünüz üzere bu sayfada da köyün adının eskiden Ğorğor olarak bilindiği yazılmaktadır. Şunu unutmayın ki wikipedia'da vandalizm meraklıları, kişilere hakaret edenler, aşağılayanlar, üslubu bozuk olanlar, sayfa yapısını bozmak isteyenler,kendisinin görüşlerini doğru görüp kulaktan duyma ifadeleri maddelere yazmak isteyenler, aile reklamı, iş yeri reklamı vb bir sürü durum söz konusu. Benimde dahil olduğum devriyeler ile yönetici sıfatında insanlar yüzlerce maddeyi kontrol etmek zorunda. Biliniz ki Wikipedia dün kurulmadı, burada bir sürü insanın emeği var ve buradaki yöneticiler ve devriyeler doğruluğu kabul edilebilir bilgileri kabul etmektedir. Bunun için maddelerin kontrol edilmesi şart ve kaynaksız ya da kabul edilebilir kaynağı olmayan maddeler silinebilmektedir. "Kültür" ve "Sosyal Yaşam" olmalı diyorsunuz bunları neye göre kontrol edeceğiz? eğer kaynak bularak düzenleme yaparsanız bunlar devriyeler tarafından kabul edilecektir. Sonuç olarak Tartışma sayfasının üst bölümündeki "Tartışma:Birlik, Sürmene" uyarı bölümüne bakmalısınız. "Vikipedi tartışma:VikiProje Türkiye yerleşim birimleri" sayfasında da görüşlerinizi yazarsanız görüş ve öneriler olacaktır. Saygılar...--Muratero 11:47, 23 Mayıs 2015 (UTC)
cevap icin tesekkurler, herkesin bi hitabi vardir kimse kimseninkini beyenmek mecburiyetinde deyil herkes de tek dil tek uslup ile yazamaz, hislerin yaziya yansimamasi robotlarda gorulebilir ancak. uslup yerine neticeye bakilmali kanaatindeyim. belli yas dedigin hangi yas araligi oluyor, 30-40 mi, 50-60 mi? 70-80 mi Ğorğor yazinca ne kadar çok bahsi geciyor bu ismin, ihtiyarlar iyi internet kullaniyolar mi yoksa bilemedim. cok rahatca Genç Nesil tarafindan kullanilmamaktadir iddianiz hakikati yansitmiyo diyebiliriz sanirim. Tarihte bahsedilmeli sizin bi öneriniz olabilir, ancak dogrusu tarihte kalmis seyler tarih kisminda bahsedilmesi, ismin hemen ilk cumlede verilmesi zaten rastlanmamis gorulmemis duyulmamis bi sey deyil. dolayli da olsa misal vermek icin: dunyada milyonlarca insanin hayalini kurdugu isvicrede biel sehrine frankofon kesim darilmasin diye Biel Bienne denmektedir. Neyin kulaktan dolma neyin olmicaani akli selim her sahis akil etme yoluyla rahatliklan fark edebilir. Kolay olan bunlarin hepsi kaynaksiz uydurma seyler deyip sayfayi ciliz etmek, muhim olan ise iyi bi imla kontrolu ile cok iddiali olan cumleleri ayarlamak olabilir kanaatindeyim. Aksi taktirde wikipedia turkiye koyleri beyaz bos sayfalara donucektir. Halihazirda google maps ile hangi koye hangi mesafede gidilcek herkes bakabiliyo. Muhim olan koyde nerde kafe var restoran var veya konak var onu vermek. Tabii hakim mantikla gidilirse o ideale ulasmak hayal olacak gibi sayin Burokrat Muratero. a.nailov (mesaj) 12:53, 23 Mayıs 2015 (UTC)
  • kendinizi ifade etmek yerine kişilerle uğraşmanız sebebiyle defalarca ceza aldınız. Uyarılara devam etmezseniz kalıcı olarak ceza almanız yanında yaptıklarınızda sorgulanabilir. Saygılar...--Muratero 17:30, 23 Mayıs 2015 (UTC)
  • Tehditler kimseyi yildiramaz. a.nailov (mesaj) 18:20, 23 Mayıs 2015 (UTC)