Tartışma:Beşik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gerçek Beşik[kaynağı değiştir]

Hangisi GERÇEK beşik: en:Bassinet ya da en:Infant bed. --Kmoksy (mesaj) 13:39, 2 Kasım 2012 (UTC)

en:Bassinet beşik, diğeri çocuk yatağı.--Mskyrider ileti 13:48, 2 Kasım 2012 (UTC)
Sallamasız sabit düz beşik
Sağdaki resimdeki beşik değil, çocuk yatağı. --Mskyrider ileti 13:49, 2 Kasım 2012 (UTC)
İngilizcede "cradle" (= beşik) kelimesi hem en:Bassinet hem de en:Infant bed olarak kullanılıyor. "Geleneksel" beşik olarak ben en:Bassinet (ve diğer intervikilerin) sayfasındakileri biliyorum, fakat "çağdaş" beşik olarak en:Infant bed sayfası olmalı. Günümüzde şehirlerde (Ankara gibi mesela) "çocuğu beşiğe yatırdın mı?" sorusuna cevaben gidip baktığımızda, geleneksel "bassinet" değil, modern "infant bed" karşımıza çıkıyor. Benim ikircikte kalma sebebim budur. --Kmoksy (mesaj) 13:56, 2 Kasım 2012 (UTC)
  • yorumuna aynen katılıyorum. ingilizcede yandaki resim için "crib" kullanıyorlar, o da kenarları kapalı olan yatak anlamına. "bassinet" bir tarafı kapalı sepet anlamında ve çocuk yatağı için şu resimde olan nesneler için kullanılıyor. "cradle" aslında sallamalı olanlar için kullanılıyor ama bazen diğerlerine de cradle deniyormuş. --Mskyrider ileti 14:18, 2 Kasım 2012 (UTC)
Amerika Yerlileri (özellikle de yarı-göçebe Kızılderililer), geçmişte avcılık ve toplayıcılık yapanları yılda birkaç kez yer değiştirirmiş (ve azalsa da bazıları hâlâ sürdürüyor). Yarı göçebe Kızılderillerin "beşik" lerine baktığımızda dışarıda açık havada iş yaparken sırtlarında taşıyorlar. Kanada Eskimo kadınları ise parkalarının (en:Amauti) sırt cebini "beşik" olarak kullanıyor fakat bunlar ingilizcede "cradle" olarak değil giyim türü olarak görülüyor. Tıpkı Orta Anadolu'da Konya yöresinde kadınların çocukları taşımak için örgü bağlarla sırtlarına "ebişmeleri" gibi. Tahta ya da saf deriden bir kundak içerisinde tutulup sırtta taşınırsa "cradle" adını alıyor, yalın olarak sırtta taşınıyorsa "cradle" denmiyor. Aslında "beşik" konusunda ilgisi ve bilgisi olanların en azından "tanımlama" ile "geleneksel beşik türlerini sınıflandırması" konularına el atsa iyi olur. Ben elime etnoğrafik bilgi ulaştıkça eklerim, sayfayı şimdilik fazla ileriye götüremiyeceğim, zira beni yolumdan alıkoyup "farklı mecralara" sürüklüyor. Alaska'dan dışarı çıkmayım en iyisi. --Kmoksy (mesaj) 14:37, 2 Kasım 2012 (UTC)
  • Beşik sayfası "reklamvari dış bağlantılara" oldukça açık bir sayfa olduğu için ben firmalardan değil Google'dan genel resimleri seçtim ve beşik,

tekerlekli beşik ile beşik karyola "geleneksel" beşikten "modern" beşiğe ya da "cradle-infant bed" evrimini görüyoruz. Özellikle Google'da "beşik" resimlerinde "infant bed" olanlar çoğunlukta gibi --Kmoksy (mesaj) 15:02, 2 Kasım 2012 (UTC)