Tartışma:Bayan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

...kullanılmaya başlanılan"ın cevabı tamam. Ama "başlayan" kim? Bu cümlenienin doğrusu değiştirlmeden önceki "çift edilgen" hâlidir: "....kullanılmaya başlanılmıştır."

"Bayan sözcüğü genellikle kadın demenin ayıp olacağının düşünüldüğü ortamlarda kullanılır. Böylece kadının cinsel kimliği arka plana itilmiş olur" kadın yerine bayan demekle cinsel kimlik nasıl geri plana itilmiş oluyor? Bu ansiklopedik bir bilgiden ziyade, kadın yerine bayan demeyi tercih eden birisinin bu tavrına gerekçe göstermesi gibi gözüküyor. Buna kaynak gösterilse dahi, "cinsel kimlik arka plana itilmiş olur" değil, "cinsel kimliği arka plana itmek amacıyla kullananlar vardır" gibi bir ifade daha iyi olur. Filanca 08:43, 15 Nisan 2007 (UTC)

kimse erkeğe "bay" demezken birçok kişinin kadına "bayan" demesinin mantıksal bir açıklaması olarak göremez miyiz kadın cinselliğinin arka plana itilmesi sözünü? sonuçta bayan lafının kullanılmasında mantıksal bir tutarsızlık var, erkek-bayan birbirine paralel terimler değil, ortada bir eşitsizlik var; bunun sebebi cinsel kimlikle ilgili değil de ne ile ilgili olabilir? kadın hakları savunucularının ısrarla kadın sözcüğünü kullanmasının ardında yatan neden başka ne olabilir? kaynak bulunmasına elbette karşı değilim (radikal gibi gazetelerde bu konuda makaleler yazılmıştı zamanında ama onlar da "10-15 yıl önce bu kadar yaygın olmayan, minibüs şoförlerinden ağzımıza bulaşan bu laf" derken kaynak göstermediklerinden yeterince bilimsel bulunmayabilir), ancak bu olayın aşikar olmaması garibime gitti sadece.. sonuçta kaynak olmasa da bir şekilde bu işin içinde bir tutarsızlık/eşitsizlik olduğunu, bu terimin kibarlıktan ibaret olmadığını yazmak gerekiyor diye düşünüyorum. --spAs 10:47, 2 Mayıs 2007 (UTC)