Tartışma:Aydınlık (gazete)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Olgu-Övgü, Nesnellik-Yorum, Bilgi-İddia[kaynağı değiştir]

"2.5 yıl süreyle her gün yayımlanan Aydınlık, 1925, 1971, 1975’te olduğu gibi, 12 Eylül 1980 günü askeri yönetim tarafından kapatıldı. Türkiye tarihinde sıkıyönetimlerce dört kez kapatılmış ikinci bir yayın organı yoktur. Aydınlık’ın 1978-1980 arası Kontrgerillaya karşı yürüttüğü mücadelesi, gerçekleri açıklama kampanyaları ve haberciliği o tarihlerden beri kaynak olarak kullanılıyor." Burada yalnızca nesnel bir ifadeyle olgular sunulmuyor. Bir olgudan bahseder gibi görünüp övgü ifadeleri ekleniyor.(Kontregerillaya karşı gerçekleri açıklayarak yürütülen mücadele)(Övgü olup olmaması bir yana, yorum mu gerçeklik mi net değil, bu yüzden bazı olgular araya sıkıştırılmış; derginin kapatılması gibi, ancak yeterli değil) Yazan kişi, okuyanların değerlendirme yapma hakkına saygı gereği bu ifadeyi düzeltmeli.

Eğer iş yorumlara kaldıysa bu madde nasıl yazılabilir, aşağıda tamamen yaşanmış sayılması gereken olgular var, kimi bunu kontragerillaya karşı bir mücadele, kimi sol içi ihbar sayar; hatta kimileri sol görünümlü bir yapının solun bir kısmını ihbarı bile sayabilir, ansiklopedi hiç birini yazmaz, gerekli görüldüğü takdirde olguyu; yukarıda alıntılanan kısmın aksine nesnel bir ifadeyle sunar:

"Maceracılık, bugün Türkiye'de artık halk düşmanı ve devrim düşmanı bir nitelik kazanmıştır. Sovyet sosyal emperyalistleri, 1970 yıllarından beri maceracı örgütlerin içine sızıyor, bunlar aracılığıyla Türkiye'yi iç kargaşalığa sürüklüyor ve halkın güçlerini bölmeye çalışıyorlar."

(Doğu Perinçek, "Başyazı: Yolumuz Aydınlıktır, Gelecek Aydınlık", 20 Mart 1978 (ilk sayı)) "Beş işçinin öldürülmesini lanetliyoruz. Kim yaparsa yapsın, hangi görüş adına yapılırsa yapılsın, Ümraniye'de beş işçinin öldürülmesi halk düşmanı, devrim düşmanı bir eylemdir. (...) Komandolar, İstanbul Üniversitesinden çıkan öğrencilere bomba atıyor ve altı öğrenciyi katlediyor. (...) Her iki halk düşmanı eylemin ipleri aynı adamların elindedir. (...) Artık Türkiye'de Kontrgerilla kimi zaman TİKKO, kimi zaman Acilciler veya benzeri bir adla ortaya çıkıyor. (...) Maceracılık artık halk düşmanı, devrim düşmanı bir nitelik kazanmıştır. (...) Devrimcilerin bunlarla hiçbir ortak yanı yoktur. Sahte solla beraber yürüyenler, halkla birlikte yürüyemez. Maceracılıkla mücadele bugün Kontrgerilla ile mücadelenin bir parçasıdır."

(D. Perinçek, "Başyazı", 23 Mart 1978) "(Manşet TİKKO'cu denen halk düşmanları kendilerinden ayrılanları ölümle tehdit ediyor."

(24 Mart 1978) "Hala 'kol kırılır yen içinde' diyenler var. Kimin kolu bu maceracılık? Devrimciler sahte solcularla aynı 'yen' içinde mi dururlar? Olaylar gösteriyor ki, TİKKO-MİKKO denen örgütler, devrimciliğin bir kolu değil, Kontrgerillanın bir koludur."

(D. Perinçek, "Başyazı", 24 Mart 1978) "Devrim düşmanı TİKKO'cu şef Sabri Koçyiğit'i gizli eller himaye ediyor."

(Birinci sayfada haber başlığı, 26 Mart 1978) "Bunların komandolardan ne farkı var? İGD'lilerle Devrimci Yol'cular mahkeme kurup, 3 devrimci öğrenciyi okuldan uzaklaştırdılar. Mahkemenin kuruluşunda elebaşılığı Ali Menteş adlı Devrimci Yol'cunun yaptığı öğrenildi."

(28 Mart 1978, s. 7) "Bazı sahte solcu gruplar, TİKKO'cu canileri açıkladığımız için bizi 'ihbarcılık'la suçluyorlar. Kimi, kime ihbar etmişiz? Kontrgerillayı Kontrgerillaya ihbar etmek kadar anlamsız bir şey olabilir mi?"

(29 Mart 1978, s. 5) "Size bir hafta süre, yoksa isimlerinizi açıklarız!" (Aydınlık'ın satışını engelleyen Devrimci Halkın Yolu taraftarlarına tehdit)

(2 Mayıs 1978, s. 1 ve 7) "Provokasyon basını işbaşında. Şefliğini Garbis Altınoğlu'nun yaptığı Devrimci Halkın Birliği adlı dergi..."

(14 Ocak 1979, s. 1) "Kız yurdunda oda basan Dev-Sol taraftarları..." (İsimler veriliyor)

(11 Mart 1979, s. 5) "Dev-Solcular Bursa DGB'ye saldırdı." (İsimler veriliyor)

(17 Mart 1979) "Tunceli'de Halkın Kurtuluşçularıyla Apocular arasında çatışma. Hakkı Karabulut adında bir Apocuyu döven HK ...."

(11 Nisan 1979, s. 7) "Çatışmadan kaçan Hikmet Uygun aranıyor. Evlerden birinde, cesaret verici serumlar bulundu." Bu habere yorum yazısının başlığı: "Moskova'nın cesaret serumu"

(15 Nisan 1979) "Aydınlık'ı ihbarcılıkla suçlayanlar unutmasınlar ki, Aydınlık, 49 sahte solcu tekkenin elebaşılarının künyesini açıklayabilecek güç ve imkana sahiptir."

(Hüseyin Üstün, "DHY'ci Arkadaşa Mektup", 24 Nisan 1979) "Tunceli'de sahte solun zorbalığı." (İsim veriliyor)

(2 Mayıs 1979, s. 5) "Sahte TKP'nin adamı gözaltında. Fevzi Şolt 1 Mayıs'ta üzerinden çıkan 526 bin lirayı izah edemiyor. Makina Mühendisleri Odası Genel Başkanı Fevzi Şolt'un, TKP'nin İzmir'deki 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınmasından sonra..."

(11 Mayıs 1979, birinci sayfa) "Siirt'te Şeyh İsmet Aydın'ın oğlu 'Apocu', Siirt yeraltı dünyasının en ünlü isminin oğlu 'Apocu'..."

(Doğan Yurdakul, "Açıkça", 12 Mayıs 1979) "TKP'nin 'Savaş Komiteleri' işbaşında. Saldırganların başını İGD'li T. Ç., H. Ö. ve H. A. çekiyor." (İsimler açık olarak veriliyor)

Dolayısıyla kontragerillaya karşı gerçekleri açıklama kampanyası, dergi tarafından savunulan bir iddiaysa, ansiklopedide yer alması söz konusu olduğunda; iddianın, derginin kendisi hakkında kullandığı bir niteleme olduğu belirtilmeli. Bu belirtildiğinde sorun ortadan kalkar. Aksi halde bir yorum, nesnel bir gerçeklikmiş gibi sunulmuş olur. Bu ise ansiklopedinin ruhuna aykırıdır.

  • Evet, bahsettiğin mesele ansiklopedik bir ifade değil. Ama senin niyetin de ansiklopedi değil anlaşılan. -Ostique- 21:05, 31 Mayıs 2010 (UTC)

tamamen yanlış..[kaynağı değiştir]

proleter devrimci aydınlık dergisi dev-genç/pda'nin dergisidir. 60 lı yıllarda çıkmış olup, ibrahim kaypakkaya, aktan ince, gün zileli gibi isimlere dayanır. işçi partisinin aydınlık dergisi ise proleter devrimci aydınlık ile hiç bir alakası olmayan, şovenist ve faşist bir dergidir. PDA TİİKP olur, TİİKP TİKP olur, TİKP İP olur, İP aydınlık dergisini çıkarır, ama bu evrim sürecinde PDA artık PDA olmaktan çıkmıştır. Çünkü bu süreç içinde bütün pda'lı devrimciler TİİKP'ye eleştiri vererek ayrılmıştır. geriye kalan doğu perinçek çevresi ise düzenle kaynaşarak nazizme benzer bir nasyonal sosyalizm anlayışını benimsemiştir. wikipedia'ya hiç yakışmayan bir madde olmuş.. üstelik tamamende taraflı..95.10.168.6 19:51, 15 Mart 2011 (UTC)

  • Kusura bakma ama tamamen zirvalamissin. Hadi diyelim Aydinlik gazetesinin maddesi tarafli, senin yazdigin deli sacmasi tekerleme mi tarafsiz? --95.223.12.245 23:07, 21 Mart 2011 (UTC)Romulus
PDA ile İşçi Partisine ait Aydınlık dergisinin ne ilgisi var. Adam eleştirisinde tamamen haklı95.7.229.197 02:03, 12 Ağustos 2011 (UTC)

bunlara solcu diyen b.kuma allah der. bu şu "kebap yemeyin, kebap kürt işidir, kırolar yer" diye manşet atan çok demokrat :) çok devrimci :) çok solcu :) türk solu adlı dergiye yakın çevre değil mi? ergenekon soruşturmalarında hepsi içeri tıkıldı, akıbetleri belirsiz. 88.231.24.22 16:31, 5 Ağustos 2012 (UTC)

postmodern taraf gazetesi bile sizden solcu be, ne solu, sizin adınız solcu içiniz sağcı. geçin bu ayakları. bir de denizin adını kirletiyorsunuz. thko hiç bir zaman kürtleri asimile / aşağılama politikasını savunmamıştır. :)88.231.24.22 16:33, 5 Ağustos 2012 (UTC)

  • Şurada yazdıklarınız ansiklopedik bilgiden hiçbir şey anlamadığınızı gösterir. Kurumlar, kişiler değişse de devam eder. Cumhuriyet Halk Partisi'ni, Türk Dil Kurumu'nu, Türk Tarih Kurumu'nu vb. de sizin kafanızla hiç maddeleştirmemek lazım. Ansiklopedik ifade tarafsız olur, yorumlara yer vermez. Ayrıca Türksolu grubunun Aydınlık ile ne ilgisi var? Adamlar neredeyse her sayılarında İP'e, Aydınlık'a küfrediyorlar. Ansiklopedik ifadeden anlamadığınız gibi, meseleye de hakim değilsiniz. -Ostique- (mesaj) 04:45, 1 Eylül 2012 (UTC)
Puhaha ben mi meseleye hakim değilim. Buyrun Türksolu dergisine yakın Ulusal Partinin kurucularından Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun özgeçmişine bakın.

http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6k%C3%A7e_F%C4%B1rat_%C3%87ulhao%C4%9Flu

1993-94 yılında İşçi Partisi’ne katılarak İstanbul teşkilatını kuran isimlerden birisi olmuştur. Partiden 25 yaşında ayrıldığı 2000 yılında Merkez Komitesi'ne kadar yükselmiştir. İşçi Partisinden atıldığı iddialarına kendisi; Doğu Perinçek'e rakip olarak gösterildiğini, partiye hep eleştirel yaklaştığını ve parti içinde Kemalist olduğuna dair eleştirildiğini söylemektedir.

görüldüğü gibi bu çevre, İşçi Partisi kökenli ama daha radikal ve açıkça faşistliğini belgeyen bir çevredir. Kısacası kökenleri aynı, meseleye hakim olmayan sizsiniz.88.231.26.92 01:41, 28 Ekim 2012 (UTC)

  • Görüldüğü gibi demeniz, gazı katı yapmıyor. Konuya hakim olmadığınız gibi, varsayımsal-yarı-destekli-atışlarda da başarısızsınız. Ayrıca verdiğiniz kaynak da elle tutulur bir şey değil --Kanobmd (mesaj) 02:21, 6 Şubat 2014 (UTC)