Tartışma:Avanak Avni

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu makalede hic bir kaynaga dayanmayan ifadeler var. AA'nin Meksika'da vs., kullanildigini belgeleyebilir misiniz. Aksi takdirde Wikipedia kurallari geregi bunlari metinden cikarmaniz gerekiyor.

Bunu duymustum. Bir pozunu pankartlarda kullaniyorlardi yanilmiyorsam. Citrat 03:16, 29 Nisan 2006 (UTC)

Radikal’de yayınlanan bir haberde 90’lı yılların başında ODTÜ’deki Özgür Üniversite Hareketi’nin ilk defa Avnili ve Türkçe-İngilizce yazılı tişörtler kullandığı, bu tişörtlerin yurtdışına gönderildiği ve bu yolla dünyaya yayıldığı yazıyor. Demir Küçükaydın’ın 2005 yılında yazılan bir makalesinde ise Avni’nin uluslarası örgütlerce nasıl kullanıldıığı farklı biçimde anlatıyor. Bu makale, Avni’nin 80’lerin ortasındaki pankartlarda Meksikalı yoksulların sembolü olarak ortaya çıktığını söylüyor ve tam tersine Odtülülerin Meksika’daki Troçkistlerden etkilenerek Avni’yi tişörtlerinden kullandığınan bahsediyor.

Bahsettiğim makaleye göre Avni sembolü’nün Avrupa’ya gidişi ise Almanya’da yaşayan Türkler’in kurduğu Anfifaşist Gençlik Grubu aracılığı ile oldu. Nazi haçı kıran Avni tipini kendilerine sembol yapan, hatta Avniye adında kadın tipi yaratna bu gruptan sonra ırkçılığa karşı başka gruplar da Avni’yi sembol olarak kullandılar. 80’lerde Hamburg’daki Basamak adlı bir dergide Avni’nin yurt dışı macerası ile ilgili bir yazı yayınlandı.

Hürriyet gazetesi’ndeki bir haberde ise ilk defa Yiğit Bener adlı Türk, 1984’te Brüksel’deki bir gazeteye renk katmak için Avni’yi “arakladığını” anlatıyor ve bundan sonra Avrupa’daki gençlik hareketleri arasında yayıldığı, 1985’te Troçkist gençlik örgütünün dergisi PRT’nin kapağında Meksika’da avni’nin görüldüğünü söylüyor.

Haç kıran Avni taşıyan tişörtlerin 2005 AB anayasasına karşı çıkan göstericilerin tarafından da kullanıl ve fotoğrafları tüm gazetelerde yayınlandı. Türk basını, bu ayrıntıya özel bir ilgi göstermiş ve hatta bu gençlerle tişörti nereden aldıkları konusunda röportajlar yapmıştı. Bu yüzden internette bu konuda bolca yazı bulmak mümkün.

Epey uzun bir yanıt oldu, biri bu bilgileri makaleye eklese daha iyi olacak :)--Başak 11:24, 29 Nisan 2006 (UTC)