Tartışma:Adli sicil

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hukuk (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Ekonomi (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Sayın Rapsar kanun metinleri telif hakkı içermez... Şamil Demir 20:48, 11 Şubat 2012 (UTC)
Maddede verdiğim bağlantıya bakabilir misiniz?--RapsarEfendim? 20:53, 11 Şubat 2012 (UTC)
  • Bu işi bir hukukçu olarak bana bıraksanız? Kanun metinleri telif haklı metinler değildir. Herkes istediği yerde alıp kullanabilir. Başka yerlerde bulunabiliyor olması bir hak ihlali anlamına gelmez. Şamil Demir 20:56, 11 Şubat 2012 (UTC)
Hukuk metni değil, tanımdır ilk cümledeki. Ek olarak madde VP:MİLLİ ile ciddi olarak çelişmektedir. Son olarak kanınların yer alması gerektiği yer Vikipedi değil, Vikikaynak'tır. Hukukçu olmanız önemli değil burada, önemli olan burada buranın kurallarına, politikalarına göre hareket etmektir.--RapsarEfendim? 21:06, 11 Şubat 2012 (UTC)
  • Sn. Rapsar, tanım da kanun metninden esinlenerek oluşturuldu:

Kanun No: 5352 Adli Sicil Kanunu (YÜR. TAR.: 01.06.2005)

Kabul Tarihi: 25.05.2005 R.G. Tarihi: 01.06.2005 R.G. No: 25832

Amaç ve kapsam

MADDE 1 - (1) Bu Kanun, kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine mahkûmiyete ilişkin bilgilerin otomatik işleme tâbi bir sistem kullanılarak toplanmasına, sınıflandırılmasına, değerlendirilmesine, muhafaza edilmesine ve gerektiğinde en seri ve sağlıklı biçimde ilgililere bildirilmesine dair usul ve esasları belirler.

Bu tanım milli değil. Adli sicil dünyanın her yerinde var. Diğer dillerden bu anlaşılıyor. Bu kadar ısrar etmeye değer mi bilmiyorum ama maddeyi madde açmış olayım diye değil "istek" listesinde olduğu için açtım. Şamil Demir 21:12, 11 Şubat 2012 (UTC)

Demek istediğim maddede sadece Türkiye ve/veya Türkçe hakkında bilgi vermek VP:MİLLİ ihlalidir. Topluluklarının farklılıkları sebebiyle farklı özellikleri ve yönleri bulunsa da tüm Vikipedi projeleri temelde aynıdırlar. Farklı dillerde içerik sunmaları onları o dillerle bağdaştırılan millet veya devletlerin ansiklopedisi kılmamaktadır. der orada ki gördüğüm kadarıyla maddede yapılan tam da bu. Mümkün mertebe diğer ülkeler hakkında bilgi verilmesi, ve bunların hemen hemen eşit büyüklükte olması bu sorunu ortadan kaldıracaktır.--RapsarEfendim? 21:28, 11 Şubat 2012 (UTC)
Sevgili Rapsar, bu durumda maddeyi silinmesi için etiketlemek yerine bir devlete daha yakın olduğuna dair yanlılık etiketi eklenmesi daha doğru olmaz mı? Bilgi veya ilgisi olan bir kullanıcı da ABD'deki, Avrupa'daki, Japonya'daki veya başka herhangi bir yerdeki adli sicil sistemine dair bilgi ekleyebilir. VP:MİLLİ'nin varlığı, bizi detay bilgiler sunmak bakımından engellememeli. Utku Tanrıveremesaj 21:33, 11 Şubat 2012 (UTC)
Silme gerekçesi o değildi zaten. G9 idi. Kanunların telifli olmadığı denince kaldırıldı silme şablonu. Ek olarak şablonda kanun kısmı değil, giriş kısmının telifli olduğu belirtilmişti...--RapsarEfendim? 21:35, 11 Şubat 2012 (UTC)
Tanım telifli değil. Kanundan yararlanılarak yeniden yazıldı. Bu sistem dünyanın heryerinde var ve tanım her yerde aynı. Baştan tanım yazmaktansa neredeyse tüm dillerde ortak olan ve tüm unsurları içeren bir metinden yararlanmakta bence sakınca yok. Taslak olarak etiketlenen metinde sadece Türkiye'ye ait bilgilerin olmasını nedeni "şimdilik" en kolayının bu olması. Zamanla diğer ülke uygulamaları ben ve diğer kullanıcılar tarafından metne eklenerek madde geliştirilebilir. Şamil Demir 21:48, 11 Şubat 2012 (UTC)
Anladım, açıklama için teşekkürler. Kanun metinleri elbette telifsizdir; ancak VP:MİLLİ konusundaki yaklaşımıma ne dersin, asıl merak ettiğim bu. Yani Vikipedi evet, Türkiye'nin ansiklopedisi değil; ancak maddelerde Türkiye ile ilgili spesifik yaklaşımların bulunması -hele ki ayrıca bir başlık altındayken-, başka ülkelerdeki işleyişle ilgili bilgi verilmesini engelleyen bir durum değil. Maddenin şu hâli senin de içine sindi mi biraz da olsa, onu merak ettim. İyi çalışmalar. Utku Tanrıveremesaj 21:42, 11 Şubat 2012 (UTC)
Ayrıca bir hususa daha değinmek istiyorum. Bana kalırsa ilgili bir editör tarafından oluşturulan madde, hiç tartışılmadan diğer bir editör tarafından hemen silinememelidir. Silinecek madde olarak etiketlenmeden önce en azından diğer editörün niyetini anlamak için tartışma başlatılmalıdır. Emeği ve bilgisi nedeniyle arkadaşların vikiyi sahiplenmesini anlıyorum. Ama daha sağlıklı, katılımcı ve motive olmuş bir çalışma ortamı için biraz sabırlı olmak gerekir. Şamil Demir 22:19, 11 Şubat 2012 (UTC)
  • Maddede şablonda yazılı değişiklikleri yaptım. wiki kaynakta bulunması gereken metni oraya kaydettim. Bence her iki şablon da kaldırılabilir. Şamil Demir 15:41, 15 Şubat 2012 (UTC)