Tartışma:Adile Naşit

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tartışma sayfası[kaynağı değiştir]

"Asıl adı Adile Keskinerdir" dedikten sonra "Özgün adı ise Adela'dır." bana birsey ifade etmedi. Ozgun adi asil adindan nasil farkli olabilir? 88.241.116.134 21:45, 3 Ocak 2007 (UTC)

EVET OLABİLİR. ÇÜNKÜ GAZETELERDEN ADİLE NAŞİT'İN ERMENİ KÖKENLİ OLDUĞUNU OKUMAMIŞTIM--YoungOttoman 13:12, 22 Mart 2007 (UTC)

Arkadaşın da dediği gibi : özgün ad ve asıl ad arasındaki fark nedir? Neden farklıdır?Siyah876 23:10, 10 Ağustos 2007 (UTC)Siyah876

"ermeni sinema sanatçısı" n demek? ermeni sinemasının sanatçısı mı? ermeni kökenli mi? sadece bir yerde annesi ermeni kökenli olan şudur desek yeterli. "ermeni sinema sanatçısı" tanımındaki ermeni kelimesini siliyorum. en azından ermeni kökenli diyelim. 3210king 14:46, 2 Şubat 2011 (UTC)

Köken konusu[kaynağı değiştir]

Adile Naşit'in ermeni kökenli olması demek babası tarafından ermeni kökenli olduğunu ifade eder.Bu çok doğru bir açıklama değildir.Zira soy babadan geçer.Ya ermeni-türk melezi denilir ya da ermeni kökenli amelya hanım ile türk kökenli naşit beyin çocukları denilebilir.Açıkçası kökenle ilgili ibarenin doğrudan ilk cümlede kullanılması yanlıştır.Hele ki detaylı açıklama gerektiren bir ibare ise.Önemli ansiklopedik olarak en uygun açıklamayı bulmaktır.Poincaré 20:42, 13 Şubat 2011 (UTC)

annesinin ermeni olması "ermeni kökenli" yapmaz, dolayısıyla adile naşit'in "ermeni asıllı türkler" listesinden çıkarılması gerektiğine kaniim. bu haliyle sırf bir propaganda malzemesi durumuna sokulmuş. Azadagaoglu 12:17, 10 Şubat 2012 (UTC)

Adela Özcan[kaynağı değiştir]

Adile Naşit 1934 tarihli Soyadı Kanunundan önce doğduğuna göre, nüfusa -soyadı yerine- babasının adı olan "Naşit" ile kaydolunduğundan, Vikipedi kullanıcı adımın E4024 olduğu kadar eminim. (Türk tarihini iyi kötü bilen herkes bu uygulamayı bilir.) Bu bir. Adının "Adile" ya da "Adela" olması konusuna gelince, elbette yüzlerce Yeşilçam sanatçısı gibi o da resmiyette başka (Adela) sinemada/günlük hayatta başka (Adile) isim kullanmış olabilir. Bu hususlar güvenilir kaynaklarca belirtilirse başımızın üzerine. Hürriyet gazetesini güvenilir kaynak sayanlar olabilir (bazen ben de). Ama bu güvenilirlik her haber için ayrı ayrı sorgulanabilir, ve sorgulanmalıdır. (Örnek olarak bkz. Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Esin Alpogan sayfasındaki yorumum.) Burada refere edilen haberde Adile Naşit ile ilgili şu ifade var: "Gerçek adı Adela Özcan olan ancak Türkiye’nin Adile Naşit olarak tanıdığı efsane oyuncu, 17 Haziran 1930 tarihinde Ermeni asıllı Türk bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya geldi." Bravo! Demek ki meşhur tuluatçı, "Komik-Şehir" Naşit (Özcan Soyadını 1934 Soyadı Kanunundan sonra aldı) bir Ermeni vatandaşımız imiş! Allah Allah, hiç duymamıştım. Benim bildiğim Adile Naşit'in sadece annesi Amelya Hanım Ermeni, evet. Full stop. Naşit Özcan maddesine Naşit'in Ermeni olduğunu mu eklemeliyiz şimdi? Kaynak (yani bu haber, bu cümle) yanlış, hiç de güvenilir değil. O nedenle etiketledim. Teşekkürler. --E4024 (mesaj) 08:30, 20 Haziran 2016 (UTC)