Tanrıdoğuran'ın Kemeri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Theotokos'un Havari Thomas'a kemerini verirkenki anı tasvir eden ikon. Aşağıda lahit üzerinde çiçekler bulunan Meryem Ana Mezarı'nı temsilen bir kabir resmedilmiş.
Pek Kutsal Tanrıdoğuran'ın Kemerinin Yerleştirilmesi ( Rus ikonu )
2011 yılında hacılar, Teslis Katedrali'nde sergilenen Meryem Ana Kemeri'ni anmak için Ekaterinburg'da toplandılar.

Kutsal Geleneğe göre, Pek Kutsal Tanrıdoğuran uyuduktan sonra On İki Havariler O'nu usulünce güzel bir mezara gömdü.

Törene üç gün geciken Havari Tomas, yoldan bitap düşmüş halde son bir kez daha Meryem Ana'nın mübarek yüzünü görebilmek için diğer havarilerden apar topar mezarı açmalarını istedi.

Mezar boştu, Meryem Ana dirilmiş ve bedenen cennete yükselmişti. Giderken, Kutsal Kemerini ise Havari Aziz Tomas’a bırakmıştı. Bu vesileyle Kutsal Kemer, Meryem Ana’nın dirilişinin ve göğe yükselişinin bir delili olmuştu.

Kutsal Geleneğe göre bu kemer, Meryem Ana’nın bizzat kendi emeğiyle deve tüyünden yapılmıştı. Kemer ilk olarak Yeruşalim’de muhafaza edildi. Daha sonra İmparator Arkadius döneminde (395-409) Kapadokya Vilayeti - Zile'den İstanbul’a getirildi, Tanrıdoğuran’ın Kilisesi’ne yerleştirildi. 458 yılında ise Bilge İmparator VI. Leo tarafından Vlaherna Kilisesi'ne taşındı. İmparatorun eşi olan İmparatoriçe Zoi, mucizevî bir tedavinin minnettarlık belirtisi olarak Kutsal Kemeri altın ipliklerle kaplattı ki bu şekilde bugün bulundu fakat üç parçaya ayrılmış olarak. 12. Yüzyıl boyunca İmparator Komnenos I. Manuil’in egemenliği altında (1143-1180), 31 Ağustos’ta kutlanmak üzere Kutsal Kemer için bu gün belirlendi; daha önce 1 Temmuz’da başka bir yortuyla birlikte kutlanıyordu.

12. Yüzyılda, İmparator İsakyus’un Bulgar Kralı Ivan Asen (1185) tarafından mağlup edildiği hafta, Kutsal Kemer Bulgaristan’a kaçırıldı, sonra oradan da Sırpların eline geçti. Sırp Prensi I. Lazarus (1372-1389) tarafından Gerçek Haç’ın büyük bir parçasıyla birlikte kutsal emanet olarak Vatopedi Manastırı’na sunuldu.

O zamandan bugüne Manastır’ın merkez şapelinde muhafaza edilmektedir.

Osmanlı hakimiyeti süresince de manastırın keşişleri Kutsal Kemeri, kutsiyetini paylaşıp Rum halkına moral vermek ve bulaşıcı hastalıklara şifa vermek amacıyla Girit, Makedonya, Trakya, İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli yerlerine götürdüler.

Bugün halen Kutsal Kemer ile birçok mucizevî olay gerçekleşmektedir. Onun değeri paha biçilemez çünkü bizzat Meryem Ana’nın ta kendisine aittir.[1]

Rusya[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 sonbaharında, hürmet edilen kemer, Rus Ortodoks Hristiyan hacıların farklı şehirlerde ona saygı göstermelerine olanak sağlamak için Rusya'ya getirildi. St. Petersburg'da[2] Moskovsky Bulvarı'ndaki Diriliş Rahibe Manastırı'na giden yol boyunca 2 kilometre uzunluğundaki insan kuyruğu, bitişik sokaklardaki otomotiv trafiğini neredeyse tamamen engellemiştir,[3] yaklaşık 200.000 kişi toplanmıştı ve Vladimir Putin önlerde bir yerde idi. Kemerin sergilendiği ikinci durak, bölge valisi Alexander Misharin de dahil olmak üzere civar oblastlardan yaklaşık 150.000 kişinin toplandığı Yekaterinburg idi .[4] Sonraki şehirler Norilsk (50 bin, Taymyr Yarımadası nüfusunun dörtte biri kadar) ve son olarak Vladivostok; kutsal emanetin hürmet bulup gezdirilmesi Kasım ayı sonuna kadar devam etti.

  1. ^ "Meryem Anne'mizin Kutsal Kemeri". Azizlerimizin Hayat Hikayeleri. Ortodokslar Topluluğu. 31 Ağustos 2023. 31 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Voice of Russia report in English". English.ruvr.ru. 20 Ekim 2011. 21 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2013. 
  3. ^ "(Rosbalt news agency illustrated report in Russian)". Rosbalt.ru. 23 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2013. 
  4. ^ (Rusça) n:ru:К Поясу Богородицы приложились 150 тысяч человек в Екатеринбурге и четверть населения Таймыра — Russian Wikinews report