Tanka insanları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tanka halkı
Makao'da bir Tanka kadını
Önemli nüfusa sahip bölgeler
 ÇinGuangdong, Guangşi, Fujian, Hainan, Şanghay, Zhejiang, ve Yangtze nehri boyunca[1]
 Hong KongKowloon
 MacauMakau Körfezi
Diller
Yue Çincesi'nin Tanka lehçesi,
Doğu Min Çincesi'nin Fuzhou lehçesi (Fuzhou Tanka),
İngilizce, Vietnamca, Kmerce, Tetun, Birmanca, Tayca, Hintçe, Bengalce, Malayca konuşan diasporada yaşayanların diğer Çince türleri, (hem Malezyaca / Bruneyce hem de Endonezce), İspanyolca, Portekizce (Makau dahil), Fransızca, Fijice, Creole ve Felemenkçe
Din
Çin geleneksel dinleri ( Taoizm, Konfüçyüsçülük, atalara tapınma ve diğerleri dahil) ve Mahayana Budizmi.

Çince adGeleneksel Çince1. 蜑家
2. 艇家
3. 水上人
4. 曲蹄
5. 蜑民
6. 曲蹄囝
Sözlük anlamı1. Dan aileleri
2. tekne haneleri
3. sudaki insanlar
4. çarpık toynak, çarpık bacaklı
5. Dan insanları
6. çarpık tırnaklı çocuklar, çarpık bacaklı çocuklar

Tankalar veya tekne insanları, Guangdong, Guangşi, Fujian, Hainan, Şanghay, Zhejiang kıyı kesimleri ve Yangtze nehri boyunca da Hong Kong ve Makao'nun kıyı kesimlerinde Güney Çin'de[2] jong üzerinde geleneksel olarak yaşayan güney Çin çinlileştirilmiş etnik bir gruptur. Tekne insanları, Guangdong dışında başka farklı isimlerle anılır (Tanka olarak adlandırılmaz). Birçoğu artık karada yaşıyor olsa da, eski nesillerden bazıları hala teknelerinde yaşar ve geçimlerini geleneksel balıkçılıkla sürdürür. Tarihsel olarak, Tankalar dışlanmış olarak kabul edildi. Deniz kenarında yaşayan tekne insanları oldukları için hem Çinliler hem de İngilizler tarafından bazen "deniz çingeneleri" olarak anılırlardı. Tanka kökenleri, denize sığınmış ve yavaş yavaş Han Çinli kültürüne asimile olmuş olabilecek, tarihsel olarak Baiyue olarak bilinen güney Çin'in yerli etnik azınlıklarına kadar izlenebilir. Ancak Tanka, Han kültüründe bulunmayan yerel geleneklerinin çoğunu korumuştur.

Az sayıda Tanka da Vietnam'ın bazı bölgelerinde yaşar. Orada Dan (VietnamcaĐàn) olarak adlandırılırlar ve Ngái etnik kökeninin bir alt grubu olarak sınıflandırılırlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [books.google.com.sg/books?id=HcPuCAAAQBAJ&pg=PA219]
  2. ^ Maria Jaschok; Suzanne Miers (1994). Maria Jaschok; Suzanne Miers (Ed.). Women and Chinese patriarchy: submission, servitude, and escape. Zed Books. s. xvi. ISBN 1-85649-126-9. Tanka, a marginalised boat people which could be found in the Southern provinces of China.