Tabldot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye'de tabldot bir menü
Bir New York kulübünden tabldot menüsü, 1893.

Tabildot[1] (seçmesiz yemek), Fransızca “misafir sofrası” anlamına gelen table d’hôte kelime öbeğinden Türkçeye aktarılmıştır. Restoran terminolojisi olarak kullanılır ve çeşitli yemekleri kapsayan sabit ücrete tabii sabit bir menüyü belirtir. Bu menüye “sabit ücret” anlamına gelen Fransızca kökenli prix fixe de denmektedir. Seçmeli menü ise Alakart (à la carte) olarak adlandırılır. Yaygın yazım şekli "tabldot" olmasına rağmen Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazımı "tabildot" şeklindedir.[2]

Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

“d’hote” köken olarak, misafirlerin belirli bir zamanda paylaştığı yemek masasına denilir. Kelime daha sonra sabit fiyatlı ve sabit bir menüyü içeren herhangi bir yemeğe verilen bir isim haline gelmiştir.

Uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya’da benzeri bir uygulama Teishoku (定食) olarak adlandırılır. Bu yemek, sabit bir menüyü içerir, garnitür, turşu veya yöresel çorbayla birlikte sunulur. 800 ile 1.500 yen arası değişen meblağlar ile ücretlendirilir. Türkiye’de de birçok eğitim kurumlarında ve devlet dairelerinde tabldot yemek verilmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TDK Büyük Türkçe Sözlük". 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2016.