Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(TAKSAV sayfasından yönlendirildi)
Vakfın logosu

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), 1993 yılında İstanbul'da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

Toplumsal sorunlara bilim ve sanatla müdahale etmek üzere kurulan vakıf, atölye çalışması, panel, söyleşi, etkinlikler, festivaller düzenler. En önemli etkinliği, 1996 yılından itibaren düzenlemekte olduğu Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali'in organizasyonudur.

Amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakıf senedinde vakfın amacı "Toplumsal, kültürel yaşamın gelişimine bilimsel, özgürlükçü ve demokratik bir anlayışla katkıda bulunmak, yaratıcı ve araştırıcı düşüncelerin gelişimine yardımcı olmak" şeklinde belirtilmiştir.[1]

Kurucuları[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakfın en önemli etkinliği 1996 yılından itibaren aralıksız olarak düzenlediği Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali'in organizasyonudur. 2012 yılından beri İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali'ni de düzenlemektedir.[2]

Vakfın, yetişkinlere yönelik, Güzel sanatlara hazırlık atölyesi'nde, Güzel sanatlar dallarında eğitim veren kurumların özel yetenek sınavlarına hazırlananlar için; resim, heykel, iç mimarlık, grafik, tekstil, seramik, endüstri ürünleri tasarımı ve fotoğraf alanında yetenek geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu atölye çalışması; desen, suluboya, sanat tarihi ve sanat etkinlikleri izleme-katılma başlıkları altında yürütülmektedir.

Çocuklara yönelik Yaratıcı drama atölyesi'nde, çocukların ya da gençlerin; yaratıcılıklarını geliştirmeleri, kendini ifade olanaklarını geliştirmeleri, yaşama ilişkin becerilerini geliştirmeleri (toplum ve çevre ile uyum) sağlanır. Duyu çalışması (gözlem-algı-dikkat-konsantrasyon-farkındalık), zihinsel-bedensel ısınmalar, doğaçlama ve rol oynama belirli bir sanat alanını tanımaları; “resim, heykel, şiir, müzik-ritm, öykü, masal, doğaçlama, dans, kolaj çalışması, seramik, rekreasyon, maske çalışması, gazete haberi, drama-tiyatro ilişkisi üzerine eğitim ve çalışmalar gerçekleştirilir.

Vakfın Müzik atölyesinde klasik gitar eğitimi veren atölye çalışması, yaş grubuna göre belirlenen 2 ve 4 kişilik sınıflarda yapılmaktadır. Amaç, sadece gitar çalmayı öğretmek değil, aynı zamanda müzikal bir altyapı oluşturmak ve bireylere üretkenlik katmaktır.

Ayrıca TAKSAV, "Latin Amerika'da neler oluyor?", "Ortadoğu'da neler oluyor?", Milliyetçiliğin yükselişi" gibi panel ve söyleşiler düzenlemektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vakıf Senedi". www.taksav.org. 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2021. 
  2. ^ "Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali Hakkında". izmirtiyatrofestivali.org sitesi. 22 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2021.