Hayri Kozanoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hayri Kozanoğlu, (d. 1956, Adana) Türk endüstri mühendisi, akademisyen, iktisatçı ve siyasetçi. ÖDP'nin eski genel başkanıdır.

ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü´nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’ne araştırma görevlisi olarak girdi. Yüksek lisans ve doktorasını işletme finansmanı konusunda yaptı. Bir ara bürokraside Eximbank’ta görev aldı. 1992’de Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü’ne girdi. Halen aynı bölümde iktisat politikası profesörüdür. Evli ve iki çocuk babasıdır.[1] Birgün gazetesinde yazmaktadır.[2] Türk şair ve güfteci Cenap Muhittin Kozanoğlu'nun torunudur.[3]

Öğretim Elemanları Sendikasına girişi[değiştir | kaynağı değiştir]

1988-1992 arası üniversiteden ayrılıp bürokraside çalıştığı yıllardı. Tekrar üniversiteye döndüğünde, arada geçen dönemde Türkiye’de sosyal hareketliliğin gelişmesine paralel olarak sendikaların canlanmaya başlaması, meslek örgütlerinin daha aktif hale gelmesiyle birlikte, üniversite örgütlenmeleri de canlanmaya başlamıştı. 1994 yılında kurulmuş olan Öğretim Elemanları Sendikasına 1995 yılında üye oldu. Orada da, 1996 yılından itibaren şube üyesi ve şube başkanı olarak aktif olarak görev yaptı. 2000 yılında da Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı oldu. 2001 sonunda çıkan Kamu Sendikaları Yasası, ana okulundan üniversitelere kadar, dikey, bütün sektörü içeren iş kolu örgütlenmesi anlayışını temel aldığından üyesi olduğu Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim-Sen’e katıldılar.

ÖDP'deki geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

ÖDP’nin kuruluş öncesinden itibaren, ODTÜ’den arkadaşları olan insanlarla, geniş kitlelerin umudu olabilecek, Türkiye'nin temel meselesi olan Kürt sorununu çözme inisiyatifine sahip olabilecek, geçmişin hatalarından dersler çıkartabilen, geçmişin mirasına sahip çıkabilen, geçmişin deneyimlerinden öğrenmenin yanında geçmişin hatalarını aşabilen bir sol hareket nasıl oluşturabileceklerini düşünmeye, konuşmaya başlamışlardı. ÖDP’nin kuruluşu olan 1996 Ocak’ından önceki bir buçuk yıllık süreçte bu tartışmalarda ve kuruluş çalışmalarında yer aldı. Kuruluştan sonra da 2003 Ocak'ına kadar da Beşiktaş ilçe üyesi, Parti Meclisi üyesi, 1999 seçimleri öncesinde de bir dönem Merkez Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Kuruluş öncesinden başlamak üzere kesintisiz olarak ÖDP ile birlikte örgütsel mücadele içinde oldu. Türkiye'nin en önemli ve temel meselesi olan Kürt sorunuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştur.

1 Şubat 2009'da yapılan ÖDP 5. Olağanüstü Konferansı'nda yeniden genel başkan seçilmiştir. Olağan Kongre'ye kadar devraldığı bu görevini 20 Haziran 2009 tarihinde Alper Taş'a bırakmıştır.[4]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hayri Kozanoğlu kimdir?". idefix. 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Yazarlar". Birgün. 20 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Cenaze ilanı". şairlerimiz.org. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2021. 
  4. ^ bianet (2009). "ÖDP Başkanı Hayri Kozanoğlu".