İçeriğe atla

Türkiye'de kaykay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Railslide" hareketini yapan bir Türk kaykaycı, Ankara, 2002

Türkiye'de kaykay, 1980'lerde yapılmaya başlamış bir spor dalıdır. Bu spor için kullanılan materyal de aynı isimle anılmaktadır. Başlıca Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, İzmit olmak üzere çok sayıda ilde bu sporla ilgili gelişmeler kaydedilmiştir. Vertstyle ve Türkiye'de daha fazla gelişmiş olan Streetstyle olmak üzere iki ayrı tarzda yapılır. Ankara'da daha önce yapılmış olan iki kaykay parkı ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı kapanmıştır. İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenli olmasa da zaman zaman ulusal yarışmalar düzenlenmekte bu yarışmalar yerel ve ulusal basın tarafından da takip edilmektedir. Ayrıca son zamanlarda uluslararası büyük kaykay markaları Türk takımları ile turlar düzenlemeye başlamış ve Türk kaykaycılar yabancı profesyonellerle daha çok karşılaşma fırsatını da yakalamışlardır.[1] Bir süreden beri hemen tüm dünyada yapılan Etnies Skate Jam organizasyonuna Türkiye de dahil olmuştur. Bu gelişmelere paralel olarak Türkiye'de yaşayan bazı kaykaycılar da sponsor bulma fırsatını yakalamışlardır.

Türkiye'de bu sporla uğraşan kişi sayısı az olduğu için malzeme lojistiği açısından da problem oldukça fazladır. Ancak son zamanlarda ekonomik iyileşme ve sporun hafif de olsa yaygınlaşma eğilimine girmesi ile pek çok ilde kaykay malzemesi satan mağazalar açılmış ve lojistik anlamda biraz rahatlama görülmüştür. Ayrıca günümüzde yapılan modern sitelere kaykay alanları eklenmeye başlamıştır. Son yıllarda yabancı kaykay malzemesi markaları ülkede şubeler açmışlar ve geliştirmeye başlamışlardır. Ancak yurt içindeki bu mağazalar sürümün yeteri kadar olmaması nedeniyle fiyatlarını oldukça yüksek tutmaktadırlar. Çoğu yerli kaykaycılar ise bu durumda alışverişlerini çok daha ucuza sonuç aldıkları mail-order yöntemi ile yurt dışındaki mağazaların internet şubelerinden yapmaktadırlar. Bu yöntemde gümrükte yaşanan problemler ise bazı kanunlarda yapılan değişiklikler ve uluslarararası kargo şirketlerinin son yıllarda hizmet kalitelerini oldukça artırmaları ile azalmıştır.

Türkiye'de kaykay kültürü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de kaykay sporu tarihi boyunca hiç gelişmemiştir. Bunda ülkede futbol dışındaki spor dallarına çok önem verilmemesi ve de kaykayın çocuk sporu olarak algılanmasının yanında bu sporun yapılmasının ekonomik olarak oldukça pahalı olması önemli yer tutar.[1] Kaykaycılar diğer ülkelerde de olduğu gibi genellikle aralarından hızla kaydıkları, zaman zaman çarptıkları Türk halkı tarafından sempatik bulunmazlar.[2] [3] Ancak son zamanlarda eskisine nazaran hükümet ve belediyelerin desteğiyle yapılan çalışmalar ve tesislerin yapımının hız kazanması yakın gelecekte bu sporun gelişmesi konusundaki umutları artırmaktadır.[4]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2007. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2007. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2007. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2007.