Sultanın Sırrı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sultanın Sırrı
Sultanın Sırrı
Sultanın Sırrı film posteri
YönetmenHakan Şahin
YapımcıÖmer Erbil
YazarÖmer Erbil
Oyuncular
MüzikEngin Arslan
Görüntü yönetmeniTolga Kutlar
StüdyoFilmografi
Çıkış tarih(ler)i17 Aralık 2010 (2010-12-17)
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Bütçe4,000,000 TL (tahmini)
Hasılat$274,344

Sultanın Sırrı (İngilizce:Secret of the Sultan) Hakan Şahin'in yönettiği, tarihçi ve gazeteci Ömer Erbil tarafından yazılan ve üretilen 2010 Türk aksiyon filmidir. Emanuel Bettencourt, arkadaşı Mark Dacascos'un yardımıyla Topkapı Sarayı'nın gizli yer altı manastırlarında sultanın gizemli sandığını aramak için İstanbul'da Amerikalı bir profesörü oynamıştır.

17 Aralık 2010 tarihinde Türkiye genelinde gösterime giren film, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle çekildi. Hürriyet Daily News eleştirmeni Emrah Güler, filmi "Büyük Hazine" filmleri ile Dan Brown'un "Da Vinci Şifresi" ve "Melekler ve Şeytanlar" filmlerinin bir karışımı olarak tanımladı.[1][2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikalı bir profesör, Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan ve petrol üzerindeki mevcut siyasi güç oyunlarıyla ilgili olduğuna inandığı, yüzyıllık gizemli bir sandığı bulmak için İstanbul'a gider. Araştırmaları, günümüzde Topkapı Müzesi olan Topkapı Sarayı'nın uzun zamandır unutulmuş yeraltı manastırlarını keşfetmesine yol açar. Burada bir vatansever olan müze müdürü ve Türk istihbaratıyla yüzleşir. Körfez Savaşlarına, İran-Irak Savaşı'na, I. Dünya Savaşı'na ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarına kadar giden komplolar, araştırması sırasında ortaya çıkar.

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, İstanbul'da,Topkapı Sarayı, Ayasofya, Yıldız Sarayı ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri gibi tarihi mekanlarda çekildi.

Gösterimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin prömiyeri 9 Aralık 2010'da İstanbul İstinye Park'ta film yıldızı Mark Dacascos'unda katıldığı bir gala gösterisinde yapıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Secret of the Sultan in movie theatres by December 17th". istanbul2010.org. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2010. 
  2. ^ Güler, Emrah (17 Aralık 2010). "Filmmakers clamoring for involvement in historical Istanbul films". Hürriyet Daily News. Erişim tarihi: 30 Aralık 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]