Sulci Deniz Muharebesi

Koordinatlar: 39°04′00″N 8°27′00″E / 39.0667°K 8.4500°D / 39.0667; 8.4500
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sulci Deniz Muharebesi
Birinci Pön Savaşı
TarihMÖ 258
Bölge
Sardinya, Sulki sahili ve açıklarında
Sonuç Roma zaferi
Taraflar
Roma Cumhuriyeti Kartaca
Komutanlar ve liderler
Gaius Sulpicius Paterculus Hannibal Gisco


Sulci Deniz Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ve Kartaca arasında yapılan Birinci Pön Savaşı'nın deniz muharebelerinden biri olup Sardinya adasının güneybatı köşesinde bulunan küçük bir yarımada olan "İsola di Sant'Antıoco"'da bulunan, antik çağlarda "Sulcitanus Portus" adı verilen (modern "Golfo di Palmas" adlı), koyda konumlanmış olan antik (günümüzde "Sulcitani" adlı arkeolojik harabe olan) "Sulki" açıklarında MÖ 258 yılında gerçekleşmiştir.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 100 kadar gemiden oluşan Roma Filosu'na Gailus Atilius Regulus komuta etmiştir. Yine 100 kadar gemiden oluşan Kartaca donanması Hannibal Cisco komutasında Palermo'da iken oradan ayrılıp önce Kartaca'ya gitmiş ve sonra Sardinya adası açıklarına yönelmiştir. Bu Kartaca filosunun harekâtının yüksek seviyede Kartaca yöneticilerinin komutası ile mi yapıldığı yoksa donanma komutanı Hannibal Cisco'nun kendi kararı ile olduğu bilinmemektedir. Fakat stratejik hedefini Sicilya adasını savunmanın gerekmediği ama büyük kısmı Kartaca eline bulunan Sardinya adasının savunmasının gerektiği olduğu aşikardır.[1]

Roma filosu Sardinya güneybatı sahillerinde bulunan puslu ve sisli havadan faydalanarak Sardinya açıklarına gelmiş olan Kartaca donanmasına Kartacalılar tarafından hiç beklenmeyen bir sürpriz baskın yaptı. Kartaca donanması bu baskından gayet az zayiatla kurtularak adanın güneybatısında bulunan körfez şehri olan Sulki şehri limanına sığınmayı başardı. Roma donanması bu sis içinde saklanarak Sulki şehri açıklarında Kartacalıları beklemeye başladı. Kartacalılar komutanı bir müddet beklemeden sonra limanın korunaklı olduğunu kabul ederek bazı gemilerinin tayfalarının karaya çıkması için gemilerini karaya çektirdi. Bunu beklemekte olan Roma donanması sisten faydalanarak limanda demiratmış olan Kartaca filosuna, özellikle karaya çekilmiş gemilerine, bir saldırı düzenledi. Kartacalılar bu saldırıda 40 kadar gemi kaybettiler. Kartacalı amiral Hannibal Cisco geri kalan Kartaca filosu ile Sardinya kıyılarından ayrılıp Sardinya adasını Romalılar eline bırakıp Sicilya'ya kaçtı.[1]

Muharebeden sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaçan Kartaca filosunun gemi reisleri ve tayfaları Kartaca gelenklerine uyayarak yenilmiş olan Kartaca komutanı Amiral Hannibal Cisco'yu yakalayıp çarmıha gerekek idam ettiler. Sardinya adası ve özellikle bu adada Kartaca ana üssü olan Olbia kalesi Romalılar eline geçti ise de aynı yılın sonbaharında (muhtemelen Hannibal'ın oğlu olan) Hannon komutasında Kartacalılar tekrar Sardinya'ya çıkarak Olbia kalesinden Romalıları söküp attılar ve ada idaresi tekrar Kartacalılar eline geçti.


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu madde kısmen veya tümüyle "İtalyanca Wikipedia" "Bataille de Sulci" maddesi kaynaklıdır. Online:[1]22 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Diğer kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pitassi, Michael (2011) The Navies of Rome, Boydell & Brewer, ISBN 9781843836001,
  • Bagnall, Nigel (1990) The Punic Wars: Rome, Carthage, and the Struggle for the Mediterranean - New York: St. Martin’s Press. ISBN 0312342144.
  • Lazenby, J. F. (1996) The First Punic War: A military history Stanford: Stanford University Press. ISBN 0804726744
  • Dorey, T.A. ve Dudley, D.R. (1972) Rome Against Charthage Garden City: Doubleday

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]