Suat Gönülay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.18, 10 Kasım 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17805920 numaralı sürüm (Taşındı: Kategori:Samsun doğumlular -> Kategori:Samsun doğumlu sanatçılar (Katalitik))
Suat Gönülay
Doğum(d. 1965, )
Samsun
MilliyetTürk
Çalışma alan(lar)ıÇizgi roman

Suat Gönülay, (d. 1965, Samsun, Türkiye) Türk çizgiromancı. Lak-Lak mizah dergisine çizmeye başladı. Gırgır ve Fırt dergilerinde bir süre karikatür çizdi. Gırgır'da başladığı çizgiromana Limon'da devam ederek çok başarılı bir çizgiromancı haline geldi. Daha sonra Hıbır, Avni ve Dıgıl dergilerinde çalıştı, bir süre Dıgıl'ın editörlüğünü yaptı. Sinema ve TV çalışmaları için ara verdiği çizgiromana L-Manyak, Penguen, Rodeo Strip gibi dergilerde arada bir geri dönüyor. L-Manyak'taki çalışmalarından biri olan Adolf, 2003 yılında Yunanistan'ın Selanik kentindeki Kültür Olimpiyatları kapsamında, Türk çizgi romanını temsilen sergilenmiştir.

2010 yılında çıkan "Ben Yaşarım" adlı albümünün ilanında şöyle söylenmiş: "Manyak gibi adamlar ve cillop gibi kadınlar, delirmişçesine ilerleyen hikayeler, fantazi, komiklik, heyecan: hepsi BEN YAŞARIM'da..."

Haftalık mizah dergilerinde 'devamı haftaya' formatı içinde uzun soluklu öyküleri adeta birer sinema eseri bütünlüğünde başarıyla çizen Gönülay'ın, çizildiği dönemde çok ses getiren öykülerinden bazıları Sultanahmet'in Kamburu, Baltalar Elimizde, Hayatım Roman, Örtmenim Canım Benim olarak sayılabilir. Vakur Barut, Gönülay'ın en uzun süre çizdiği ve kendisiyle en rahat özdeşleştirilebilecek karakter olarak göze çarpar.

Kitapları

  • Hayatım Roman/Baltalar Elimizde (1991-Joker Yayın)
  • Ben Yaşarım (2010-Mürekkep Yayınları)
  • Sonsuz Cuma Günü (2012-Destek Yayınları)
  • Halkım İstesin Hemen (2013-Mürekkep Yayınları)

Dış bağlantılar