Su da Yanar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Su da Yanar
Film afişi
YönetmenAli Özgentürk
YapımcıAli Özgentürk
SenaristIşıl Özgentürk
OyuncularTarık Akan, Şahika Tekand, Ayberk Çölok, Turgut Savaş
MüzikSarper Özsan
Görüntü yönetmeniErtunç Şenkay
CinsiSinema filmi
Yapım yılı1987
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Su da Yanar, yönetmenliğini Ali Özgentürk'ün yaptığı, başrolünde Tarık Akan'ın yer aldığı 1987 tarihli siyasi filmi. Nâzım Hikmet'le ilgili bir film yapmak isteyen bir yönetmenin öyküsü konu edilmektedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 12 Eylül dönemi Türkiyesinde, korku ve ümitsizliğin kol gezdiği, insanların hapse atıldığı, işkence gördüğü, öldürüldüğü bir ülkede aydın panaroması çizer. Diğer yandan da bir film yönetmeninin hayatındaki açmazların ve verdiği mücadele ele alınır. Filmde, Nazım Hikmet hakkında bir film çekmek isteyen yönetmen, bunun için para bulmaya çalışmaktadır. Çekmek istediği film önündeki büyük engeller çıkartılır. Karşılaştığı sayısız zorluğun yanı sıra özel hayatında da tam bir kaos yaşayan yönetmenin dünyası, bir yandan karısı, sevgilisi, kızı, bir yandan arkadaşlarının ölümü, bir yandan da sansür tarafınsan yakılan filmleri arasında paramparça olur.

Yasaklanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Ali Özgentürk'ün dördüncü filmi olan Su da Yanar, yönetmeni tarafından "lanetli filmim" diye nitelendirilir.

Film, gösterime girdikten bir süre sonra önce Anadolu'da, daha sonra da İstanbul'da yasaklanmış ve kopyaları polis tarafından toplanmıştır.

Özgentürk'ün de yargılandığı bir mahkeme sürecinin ardından resmen "aklanan" yapıt, bundan sonra da Japonların ellerinde bulunan negatifi "kaybettiklerini" açıklamalarıyla medyanın gündemine oturmuştur.

film, gösterime girdikten bir süre sonra önce Anadolu\'da, daha sonra da İstanbul\'da yasaklanmış ve kopyaları polis tarafından toplanmıştır. Özgentürk\'ün de yargılandığı bir dizi mahkemenin ardından "aklanan" yapıt, bundan sonra da Japonların ellerinde bulunan negatifi "kaybettiklerini" açıklamalarıyla gündeme oturmuştur. "Türk sinema tarihinden silinen film" diye anılan "Su da Yanar", Ali Özgentürk\'ün tam çabalarına karşın halen olumlu bir gelişmeyle yüzyüze gelememiştir... Yönetmenin, Tokyo Film Festivali\'nden kazandığı 250 bin dolarla gerçekleştirdiği filmde, başrolleri Tarık Akan, Nathalie Duverne ve Şahika Tekand paylaşıyorlar.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]