Stockton ve Darlington demiryolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Stockton ve Darlington demiryolu
John Dobbin tarafından yapılan Stockton ve Darlington demiryolu eseri
Genel bilgiler
DurumKapatıldı
YerCounty Durham
Hizmet
Türüdemiryolu
Tarihçe
Açılış1825
Kapanış1863
Güzergâh haritası

Stockton ve Darlington demiryolu (İngilizceStockton and Darlington Railway (S&DR)), 1825'ten 1863'e kadar kuzeydoğu İngiltere'de faaliyet gösteren bir demiryolu şirketiydi. Dünyanın buharlı lokomotifleri kullanan ilk kamu demiryolu hattı olup ilk hattı Shildon yakınlarındaki maden ocaklarını County Durham'daki Darlington ve Stockton'a bağlamaktaydı. Resmî olarak 27 Eylül 1825'te açıldı. Kömürün gemilere taşınması hızla kazançlı bir iş haline geldi ve hat kısa sürede Middlesbrough'daki yeni bir limana kadar genişletildi. Kömür vagonları başlangıçtan itibaren buharlı lokomotiflerle çekilirken, 1833'te buharlı lokomotiflerle çekilen vagonlar kullanılmaya başlanana kadar yolcular atların çektiği vagonlarda taşındı.

S&DR, York ve Darlington arasındaki Doğu Kıyısı Ana Hattı'nın inşasında yer aldı, ancak ana genişlemesi Middlesbrough Docks'ta ve batıda Weardale'e ve doğuda Redcar'a doğru idi. 1840'ların sonunda ciddi mali zorluklar yaşadı ve Cleveland'da demir cevheri keşfinden ve ardından gelen gelir artışının borçlarını ödeyebileceği anlamına gelmesinden önce neredeyse York, Newcastle ve Berwick demiryolları tarafından devralınıyordu. 1860'ların başında Pennine Dağları'nı geçerek Penrith yakınlarındaki Tebay ve Clifton'daki Batı Kıyısı Ana Hattı'na bağlanan demiryollarını devraldı.

Şirket, 1863 yılında Kuzey Doğu demiryolu tarafından devralındı ve 200 güzergah mili (320 güzergah kilometresi) hat ve yaklaşık 160 lokomotif aktarıldı, ancak 1876'ya kadar Darlington Bölümü olarak bağımsız olarak çalışmaya devam etti. S&DR açılışı, buharlı demiryolunun kanıtı olarak görüldü ve etkinliği ve yıldönümü 1875, 1925 ve 1975'te kutlandı. Orijinal hattın çoğuna artık Northern tarafından işletilen Tees Valley Hattı hizmet vermektedir.

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]