Still (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Still"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
12. bölüm
YönetmenJulius Ramsay
SenaristAngela Kang
Yayın tarihi2 Mart 2014 (2014-03-02)
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Claimed"
Sonraki →
"Alone"
The Walking Dead (4. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Still (TürkçeHareketsiz), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in dördüncü sezonunun on ikinci bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 2 Mart 2014 (2014-03-02)'te AMC'de yayımlanmış olup, Angela Kang tarafından yazılmış ve Julius Ramsay tarafından yönetilmiştir. Bölümde Daryl Dixon (Norman Reedus) ve Beth Greene (Emily Kinney) ormanda gezinirken bir golf kulübüne ve Daryl'in daha önce bulduğu bir dağ kulübesine rastlarlar. İkili, orada kaçak içki içerler ve birbirleri hakkında daha fazla şey öğrenirler. Bölüm, dizinin sadece iki ana karakterinin yer aldığı ilk bölümdür.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Daryl (Norman Reedus) ve Beth (Emily Kinney), yolun kenarında terk edilmiş bir araba bulurlar. İkili geceyi arabanın bagajında gizlenerek geçirir. Ertesi sabah arabadan çıkan ikili, malzeme aramaya koyulurlar. Daha sonra Daryl yemek avlarken Beth kamp ateşi yakmaktadır. Daryl büyük bir yılan öldürür ve onu kampa getirir. Beth ve Daryl, yılanı pişirip yer. Beth yemeğini bitirdikten sonra Daryl'a alkol içmek istediğini ve babasının onun içmesine izin vermediğini söyler. Daryl ona cevap vermediğinde Beth sinirlenir ve bıçağını alıp oradan ayrılır. Beth yürürken, aylaklara rastlar ve gizlenmek zorunda kalır. Daryl onun yanına gelerek onu kampa geri götürür. İkili kamptan ayrılmadan önce Beth, Daryl'a kendi başının çaresine bakabileceğini söyler.

İkili, aylaklardan kaçarken bir golf kulübüne ulaşır. Beth, kulüp binasına girer zira binada alkol olduğuna inanmaktadır. İçeride çok sayıda cesedin yanı sıra kendilerini boyunlarından asarak intihar ettiklerine inanılan üç kişinin öldükten sonra birer aylağa dönüşmüş ancak halen boyunlarından asılı duran aylak vardır. Beth alkol ararken Daryl bulduğu paraları çantasına koymaktadır. Dışarıdaki aylaklar kulüp binasına girmeye başlar ve ikili binadaki odalardan birisinde saklanır.

Binadaki odaların birinde Beth, henüz açılmamış bir şarap şişesi bulur ancak daha sonra kendisine saldıran bir aylağı öldürmek için şişeyi kırarak onu bir silah olarak kullanır. Daryl'in tüm bu olanları izlediğini gören Beth, Daryl'a alayvari bir şekilde teşekkür eder.

İkili binanın içinde bir dükkân bulur. Dükkânda bir vitrin mankeninin bacaklarına tutuşturulmuş bir kadın cesedinin üst yarısına ulaşır. Cesedin üzerinde "zengin kahpe" yazan bir tabela vardır. Beth'in ısrarı üzerine Daryl, cesedi bir muşamba ile kapatır. Bir süre sonra binadaki eski bir saat çalmaya başlar ve saatin çıkardığı ses binadaki aylakların dikkatini çeker. Daryl ve Beth kaçmaya çalışırken çıkışı olmayan bir odaya ulaşırlar ve orada Daryl, kendilerine saldıran aylakları önce oku ile, sonra bir golf sopası ve bıçağı ile öldürür ve en son aylağı da golf sopası ile döverek parçalar.

İkili daha sonra golf kulübünün barına ulaşır ve Beth barda alkol aramaya başlar. Beth, yarım şişe şeftali "schnapps" (Türkçedamıtık Alman içkisi) bulur ve Daryl'a içkinin iyi olup olmadığını sorar ve Daryl'dan "hayır" cevabını alır. Temiz bir bardak bulamayan Beth, ağlamaya başlar. Daryl, Beth'in oturduğu yere sinirli bir şekilde yürür, şişeyi Beth'in elinden alarak parçalar ve ona Beth'in ilk içkisinin daha iyi bir içki olması gerektiğini söyler.

Daryl, kendisinin daha önce Michonne ile birlikte keşfettiğini söylediği köhne bir eve Beth'i getirir. İkili, binanın arkasında bulunan bir barakaya girer ve orada bir kasa dolusu kaçak içki bulur. Grup, içkileri alıp eve girer ve Daryl, Beth'e bir bardak kaçak içki doldurur. Beth, Daryl'in de kendisine katılmasını teklif eder ancak Daryl, iki kişiden birisinin ayık olması gerektiğini söyleyerek Beth'in teklifini reddeder. Buna rağmen Beth, Daryl'i, "Daha önce hiç yapmadım" (İngilizceNever Have I Ever) adındaki, oyuncuların sırlarını ifşa etmesine yönelik, içki içerek oynanan bir oyunu oynamaya ikna eder. Oyun sırasında Daryl sarhoş olur. Beth'in Daryl'a sorduğu sorulardan birisi Daryl'i sinirlendirir ve Daryl saldırganlaşır. Daryl, Beth'i, eve doğru yaklaşan bir aylak üzerinde okçuluk eğitimi yapmaya zorlar. Beth bunu kabul etmez ve aylağı bıçağı ile öldürür. İkili daha sonra tartışmaya başlar. Tartışma sırasında Daryl, yolda kaybolduğu ve tüm ailesini kaybettiği için Beth'i suçlar ve Beth'e, tek istediği şeyin liseli bir kız gibi içki içmek olduğunu söyler. Beth ise Daryl'ı hiçbir şeyi umursamamakla suçlar. Daryl ağlamaya başlar ve Hershel'in ölümünden, Vali'yi öldürmede başarısız olduğu için kendisini sorumlu tutar. Beth daha sonra ağlayan Daryl'a sarılır.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Daryl, Beth'e, Merle ile geçirdiği çocukluğu hakkında bir hikâye anlatır. Beth, Daryl'e, onun hayatta kalmayı başaran son kişi olacağına inandığını söyler ve bunun, Daryl'in geçmişteki kim olduğu yüzünden değil, şimdiki kişiliği yüzünden mümkün olacağına inandığını dile getirir. Beth, Daryl'a geçmişteki karakterini ardında bırakması gerektiğini yoksa geçmişinin onu öldüreceğini söyler. Beth, daha sonra Daryl'a o an kaldıkları evi yakmayı teklif eder. Daryl, Beth'e gülümser ve bunun için daha çok kaçak içkiye ihtiyaçları olacağını dile getirir. İkili, evdeki tüm kaçak içkiyi binanın farklı yerlerine döker. Daryl, Beth'e bir kibrit kutusu verir ve Beth, Daryl'ın daha önce topladığı paraları kibritle yakarak binaya fırlatır ve bina yanmaya başlar. Yanan ateşin etkisiyle aylaklar binaya doğru yaklaşırken, Beth ile Daryl oradan ayrılır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin sürekli oyuncularından Reedus (sol) ve Kinney (sağ) dışında bölümde başka bir ana karakter yer almamaktadır. Dizinin sürekli oyuncularından Reedus (sol) ve Kinney (sağ) dışında bölümde başka bir ana karakter yer almamaktadır.
Dizinin sürekli oyuncularından Reedus (sol) ve Kinney (sağ) dışında bölümde başka bir ana karakter yer almamaktadır.


"Still", yapımcı Angela Kang tarafından yazılmış ve dizinin editörü Julius Ramsay tarafından yönetilmiştir. Bölüm, Ramsay'ın ilk yönetmenlik denemesidir.

Bölüm, tümüyle Daryl Dixon (Norman Reedus) ve Beth Greene (Emily Kinney) karakterlerine odaklanmaktadır. Bölüm ayrıca dizideki ana oyunculardan sadece ikisinin yer aldığı ilk bölümdür. Andrew Lincoln (Rick), Steven Yeun (Glenn), Lauren Cohan (Maggie), Danai Gurira (Michonne), Chandler Riggs (Carl) ve Melissa McBride'ın (Carol) isimleri bölümün açılış jeneriğinde geçer ancak bölümde yer almamaktadırlar. Chad L. Coleman (Tyreese), Sonequa Martin-Green (Sasha) ve Lawrence Gilliard, Jr. da (Bob) bölümde yer almamaktadır ancak isimleri "diğer oyuncular" altında geçer.

Bölümün kapanış sahnesinde çalan müzik, The Mountain Goats grubunun "Up the Wolves" isimli şarkısıdır.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

İzlenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlandığı gece bölüm, 12.61 milyon kişi tarafından izlenerek 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 6.4 puan almıştır.[1] Bu izlenme oranları, bir önceki bölümün izlenme oranlarından bir miktar azdır.[2] Buna rağmen 86. Akademi Ödülleri'ne karşın iyi bir izlenme oranına ulaşmıştır. Bölüm, kablolu televizyonda yayımlanan programlar içerisinde o günün en çok izlenen programı olmuştur.

Eleştirel Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

IGN'den Roth Cornet, bölümün Daryl ve Beth karakterlerinin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı bölüme 10 üzerinden 8.5 puan verdi. Cornet, "bu sezonun temeli en sağlam karakter gelişimine dayalı bölümlerinden birisi" yorumunda bulundu. Cornet, bunun yanı sıra özellikle bölümün açılış sahnesindeki korku öğelerinin kullanılmasından da övgüyle bahsetti.[3]

The A.V. Club yazarı Zack Handlen ise bölüme B notunu verdi. Handlen, bölümün ilerleyişini yavaş bulduğunu söyledi ancak bölümün karakter gelişimine yaptığı katılımları olumlu bularak, bölümün açılış ve kapanış sahnelerini özellikle başarılı bulduğunu belirtti.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bibel, Sara (4 Mart 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'Talking Dead', 'True Detective', Oscars Red Carpet, 'Girls' & More". TV by the Numbers (İngilizce). 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2014. 
  2. ^ Kondolojy, Amanda (25 Şubat 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, + 'Talking Dead', 'Real Housewives of Atlanta', 'True Detective' & More". TV by the Numbers (İngilizce). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2014. 
  3. ^ Cornet, Roth (2 Mart 2014). "The Walking Dead: "Still" Review" (İngilizce). IGN. 5 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  4. ^ Handlen, Zack (2 Mart 2014). "The Walking Dead: "Still"". The A.V. Club (İngilizce). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]