İçeriğe atla

Steller deniz kartalı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Steller deniz kartalı
Hokkaidō'da bir Steller deniz kartalı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Accipitriformes
Familya: Accipitridae
Cins: Haliaeetus
Tür: '''H. pelagicus'''
Haliaeetus pelagicus
(Pallas, 1811)

H. pelagicus'nın yaşam alanı

Steller deniz kartalı (Haliaeetus pelagicus), Accipitridae familyasından büyük bir deniz kartalıdır. Sağlam bir kartaldır; koyu kahverengi tüyleri, beyaz kanatları ve kuyruğu, sarı gagası ve sarı pençeleri bulunmaktadır. Genellijle, yaklaşık 5 ila 10 kg ağırlığıyla dünyadaki en ağır kartaldır, ancak bazı standart ölçümlerde harpy kartalı ve Filipin kartalının altında sıralanabilir.[1] Şimdiye kadar hiçbir alt tür tanınmamıştır. Steller deniz kartalının dişileri erkeklerden daha büyüktür.

Steller deniz kartalı, kuzeydoğu Asya kıyılarına özgüdür ve Rusya, Kore, Japonya, Çin ve Tayvan'da yaşar. Esas olarak balıkları ve deniz kuşlarını avlar. Kamçatka Yarımadası, bu kuşların nispeten büyük popülasyonuyla tanınır; Bu kartalların yaklaşık 4.000'i orada yaşar.[2] Steller deniz kartalı, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN Kırmızı Listesi) tehdit altındaki türler listesinde hassas olarak listelenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ferguson-Lees, James; Christie, David A. (2001). Raptors of the World. illustrated by Kim Franklin, David Mead, and Philip Burton. London, UK: Christopher Helm. ss. 406-08. ISBN 0-7136-8026-1. 
  2. ^ "Fauna on Kamchatka: Brown Bear, Steller's Sea Eagle, Salmon". 25 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur: