Spoleto “A. Belli” Deneysel Lirik Tiyatrosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Spoleto “A. Belli” Deneysel Lirik Tiyatrosu- 1947’de avukat ve müzikolog olan Adriano Belli tarafından henüz isim yapmamış genç yeteneklere yol açma amacıyla kurulmuştur.


Çalışmaları yıllık olarak 3 bölümden oluşmaktadır.

  1. Uluslararası arenanın en önemli yarışmaları arasında sayılan Avrupa Birliği ülkelerinin genç lirik sanatçılarına yönelik yarışma (mart ayında)
  2. Yarışmayı kazanan sanatçılara yönelik sahneye hazırlık kursu (nisan’dan ağustos’a). Kurs esnasında sanatçılar mim, vokal yorumlama, oyunculuk dersleri alırlar. Son yıllarda ders veren hocalar arasında sayabileceklerimiz: Renato Bruson, Raina Kabaivanska, Luca Ronconi, Ugo Gregoretti, Henning Brockhaus, Piera Degli Esposti, Enza Ferrari, Massimo De Bernart, Ruggero Raimondi ve diğerleri. Kursun final bölümünde sanatçılar sanat yönetmeni tarafından seçilen operalardaki rolleri için çalıştırılırlar.
  3. Spoleto Teatro Nuovo’da ve Teatro Caio Melisso’da açılan lirik sezon ise sanatçıların çalışmalarının ödüllendirilmesi niteliğindedir. Sezon, opera repertuvarından en az üç başlığı öngörmektedir. Temsillerden bir tanesi Umbria bölgesinin belli başlı şehirlerinden birinde de sunulur: Perugia (Teatro Morlacchi), Terni (Teatro Verdi), Todi (Teatro Comunale), Orvieto (Teatro Mancinelli), Città di Castello (Teatro degli Illuminati), Assisi (Teatro Lyrick).

Son yıllarda yönetmen olarak aralarında Spiros Argiris, Bruno Aprea, Massimo De Bernart, Enrique Mazzola, Ivo Lipanovic, Marcello Panni gibi isimlerinde bulunduğu çok sayıda seçkin sanatçı işbirliğinde bulunmuştur. Rejisör olarak katkıda bulunanlar ise Giancarlo Corbelli, Giorgio Pressburger, Luca Ronconi, Henning Brockhaus, Denis Krief, Franco Ripa di Meana, Piera degli Esposti, Daniele Abbado, Gabriele Dolcini, Gigi Proietti, Stefano Monti, Pippo Delbono’dur.

Bu yüzyılın pek çok sanatçısı bu yarışmayı kazanarak Spoleto’da eğitim almıştır. Bunlar arasında şu isimleri sayabiliriz: Franco Corelli, Antonietta Stella, Anita Cerquetti, Giangiacomo Guelfi, Ettore Bastianini, Anna Moffo, Gabriella Tucci, Marcella Pobbe, Rolando Panerai, Margherita Rinaldi, Franco Bonisolli, Giorgio Merighi, Leo Nucci, Ruggero Raimondi, Renato Bruson, Mietta Sighele, Veriano Luchetti, Salvatore Fisichella. Son yıllarda ise: Natale De Carolis, Giusy Devinu, Elisabeth Norberg-Schulz, Giuseppe Morino, Monica Bacelli, Roberto Frontali, Nuccia Focile, Giuseppe Sabbatini. More recently Roberto DeCandia, Sonia Ganassi, Norma Fantini, Manuela Kriscak, Nicola Ulivieri, Daniela Barcellona.. Birkaç yıldır Deneysel Lirik Tiyatro Perugia Vilayeti, Spoleto Belediyesi, Avrupa Sosyal Fonu ve Umbria bölgesi işbirliğiyle orkestra hocaları ve maestrolar için yüksek formasyon kursları da düzenlemektedir.


Teatro Nuovo

1993’ten bu yana ise iki yılda bir yeni opera parçaları için “Orpheus” yarışmasını da düzenlemektedir. Uluslararası jüri’nin başkanlığını beş yıl boyunca Luciano Berio yapmıştır. O ana kadar hiç oynanmamış olan kazanan operalar ilk kez Spoleto’da bilahare ise Roma Teatro dell’Opera’da sahnelenmektedir.

2001 yılında Lirik Tiyatro Luciano Berio tarafından koordine edilen Bach’ın ölümsüz eserinin çok enstrümanlı yeniden elden geçirilmiş hali olan “Bach/Berio Projesi – L’arte della Fuga”, projesini gerçekleştirmiştir. Eğitim aktiviteleri, binyediyüzlü yıllara ait Spoleto’daki Villa Redenta ve aralarında XII yüzyılın eski kilisesi olan Sala Pegasus gibi görkemli salonlarında bulunduğu özel mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

Lirik Sezon’un operaları 1864 yılında italyan tarzı olarak inşa edilen Teatro Nuovo ve daha da eski olan Teatro Caio Melisso’da hazırlanmakta ve sahneye konulmaktadır. Deneysel Lirik Tiyatro’nun tarihi arşivi olan “Centro Studi-Belli Argiris” ’de ise oldukça zengin bir müzik kütüphanesi ve çok sayıda lirik operanın yer aldığı audio visuel malzemede bulunmaktadır.

Deneysel Lirik Tiyatro aralarında Teatro dell’Opera di Roma, il Teatro Comunale di Bologna, il Teatro Comunale di Firenze e l’Arena Sferisterio di Macerata’nın da olduğu pek çok tiyatro ile işbirliği yapmaktadır.


Teatro Nuovo

Deneysel Lirik Tiyatro konser ve operalarıyla şu mekanlarda misafir olmuştur:

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]