Soulseek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Soulseek
Microsoft Windows üzerinde eski Soulseek 157 NS 13e istemci sürümünün ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)Nir Arbel
İlk yayınlanma8 Nisan 2001 (23 yıl önce) (2001-04-08)[1][2]
Programlama diliC++, Qt
İşletim sistemiEn yeni Qt istemcisinde Microsoft Windows, ve macOS ve Linux
Erişilebilirlikİngilizce, Hollandaca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Rusça, Lehçe, Estonca
TürEşler arası dosya paylaşımı (P2P)
LisansTescilli freeware
Resmî sitesislsknet.org
soulseekqt.net

Soulseek, eşler arası (P2P) bir dosya paylaşım ağı ve uygulamasıdır. Soulseek terimi, (1) iki ağdan birine veya (2) üç resmi kullanıcı istemci arayüzünden birine atıfta bulunabilir.[3] Kullanıcılar çeşitli dosyaları paylaşabilse de, Soulseek çoğunlukla müzik paylaşımı yapmak için kullanılır. Soulseek, Safed'li İsrailli bir programcı olan Nir Arbel tarafından hazırlandı.[4]

Tarihsel olarak, Soulseek adı altında her ikisi de aynı yönetim tarafından yönetilen iki bağımsız ağ olmuştur. Daha eski olana Soulseek istemcisi 156 tarafından erişilir; Soulseek client 157 (yalnızca Windows) veya SoulseekQt (Microsoft Windows, macOS veya Linux platformları) tarafından erişilen daha yeni ağ.[5] İstemci 156 tarafından erişilen ağ, kullanım neredeyse sıfıra düştüğü için kapatılmıştır.[5]

Yeni gelişmeler yalnızca SoulseekQt istemci arayüzündedir. Client 157 (yalnızca Windows) üzerinde çalışma 2008'de durduruldu. SoulseekQt, 157 istemci arayüzüne kıyasla biraz farklı işlevselliğe sahiptir.[6]

Ana Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşler arası (P2P) dosya paylaşım programı olarak erişilebilir içerik, Soulseek istemcisinin kullanıcıları ve hangi dosyaları paylaşmayı seçtikleri tarafından belirlenir. Ağ, tarihsel olarak, yeraltı ve bağımsız sanatçılar, demolar ve mixtape'ler gibi yayınlanmamış müzikler, kaçak şarkılar, canlı parçalar ve canlı DJ setleri dahil olmak üzere çeşitli bir müzik karışımına sahipti, ancak büyük ve bağımsız plak şirketlerinden yayınlar da bulunabilir.[7]

Merkezi sunucu[değiştir | kaynağı değiştir]

Soulseek, bir çift merkezi sunucuya bağlıdır. Bir sunucu orijinal istemciyi ve ağ Sürümü 156'yı desteklerken, diğeri daha yeni ağı destekler (istemciler 157 ve Qt ile çalışır). Bu merkezi sunucular, aramaları koordine etmek ve sohbet odalarını barındırmak için anahtar olsa da, doğrudan ilgili kullanıcılar arasında gerçekleşen, kullanıcılar arasında dosya aktarımında gerçekte bir rol oynamazlar. (Aşağıdaki Tek Kaynaklı İndirmelere bakın).

Arama[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanıcılar öğeleri arayabilir; Sonuçlar, adları kullanılan arama terimiyle eşleşen dosyaların bir listesi olarak döner. Aramalar açık olabilir veya hariç tutulacak joker karakterler/kalıplar veya terimler kullanabilir. Örneğin, blue suede -shoes araması, adlarında blue ve süet dizelerini içeren dosyaların bir listesini döndürür, ancak adlarında shoes dizesini içeren dosyalar hariç tutulur.

Soulseek arama motoruna özgü bir özellik, klasör adlarının ve dosya yollarının arama listesine dahil edilmesidir. Bu, kullanıcıların klasör adına göre arama yapmasına olanak tanır. Örneğin, deneysel yazmak, o ada sahip klasörlerde bulunan tüm dosyaları döndürür ve belirli bir müzik türündeki gruplara ve albümlere hızlı erişim sağlar.

Arama sonuçları listesi, dosyanın tam adı ve yolu, boyutu, dosyayı barındıran kullanıcı ve bu kullanıcıların ortalama aktarım hızı gibi ayrıntıları ve kodlanmış parçanın kendisi hakkında kısa ayrıntıları gösterir. bit hızı, uzunluk vb. Ortaya çıkan arama listesi daha sonra çeşitli şekillerde sıralanabilir ve tek tek dosyalar (veya klasörler) indirilmek üzere seçilebilir.

Soulseek protokolü arama algoritmaları, bu algoritmalar sunucuda çalıştığı için yayınlanmaz.

Tek kaynak (bire bir) indirmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Soulseek, diğer Napster sonrası istemciler gibi çok kaynaklı indirmeyi veya "toplamayı" desteklemez ve istenen bir dosyayı tek bir kaynaktan getirmesi gerekir. (Buna karşılık, küme oluşturma, istenen bir dosyanın o dosyaya sahip olan birkaç kullanıcıdan alınmasına izin verir, böylece dosyanın parçaları birkaç kaynaktan aynı anda indirilebilir ve tipik olarak daha iyi performans sağlar. )

Yasaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm Soulseek istemcileri, seçilen kullanıcıların dosya istemesinin yasaklanabileceği bir yasaklama özelliği içerir. Bu, bedavacılık yapan (yani, kendileri herhangi bir dosya paylaşmadan başkalarından dosya alan) veya sohbet olanakları aracılığıyla kişisel bir tartışma veya çok fazla dosya indirerek bir kullanıcının bant genişliğini kullanmak gibi başka nedenlerle veya sadece yasaklayan kullanıcının kaprisiyle sıkıntıya neden olabilecek kullanıcılara yanıttır. Yasaklama tartışmalı bir konu olabilir ve özellikle ilk günlerde kullanıcı forumlarında çok tartışılan bir konuydu. İndirme ayrıcalıklarına sahip kullanıcılar yine de yasaklanabilir.

Albüm indirmeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Soulseek, diğer P2P istemcileri gibi, bir kullanıcının bir arama sonuçları listesinden her birini seçerek diğer dosyalardan ayrı ayrı indirmesine izin verirken, Klasör İçeren İndir seçeneği tüm albümlerin indirilmesini basitleştirir. Örneğin, bir albümün tamamının dağıtımını kolaylaştırmak isteyen bir kullanıcı, albümle ilgili tüm parçaları bir arada ana bilgisayardaki bir klasöre yerleştirebilir ve bu klasörün tüm içeriği (yani, albümün tüm parça dosyaları) daha sonra kaydedilebilir. bu komut kullanılarak birbiri ardına otomatik olarak indirilir.

Dosya aktarımı izleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Soulseek istemcisi, yüklenen ve indirilen dosyaların ilerlemesinin izlenebildiği ve kontrol edilebildiği iki dosya aktarımı izleme penceresine sahiptir.

Kullanıcı profilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanıcılar, sevdikleri şeylerin bir listesi, sevmedikleri şeylerin bir listesi ve isteğe bağlı olarak bir resim dosyası ile birlikte temel serbest biçimli metin bilgilerini (örneğin kendileri veya 'dosya aktarım kuralları' hakkında temel bilgiler) içeren bir profili tamamlayabilirler. Bu öğeler daha sonra diğer kullanıcılar tarafından bir sohbet odasındaki üye listesinden veya bir aramayla döndürülen dosya listesinden kullanıcı adı seçildiğinde görüntülenebilir.

Bir kullanıcının beğendiği öğeler listesi, Soulseek topluluğunda o öğe için genel sıralamalar elde etmek veya beğendikleri şeyler listesinde aynı öğelere sahip diğer kullanıcılardan tavsiyeler almak için de kullanılabilir.

İstek listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Soulseek 156, 157 ve Qt istemcileri, kayıtlı bir arama gibi işlev gören bir "istek listesi" özelliği sağlar. Arama terimleri, bir dilek listesine girdiler olarak girilir ve ardından her bir dilek listesi girişi, istemci yazılımı tarafından otomatik olarak periyodik olarak yürütülür ve uygun şekilde sonuçlar döndürülür.

Ayrıcalıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Soulseek yazılımı ücretsiz olsa da programlama çabalarını ve sunucuların bakım maliyetlerini desteklemek için bir bağış planı mevcuttur. Bağış karşılığında, kullanıcılara dosya indirirken bir kuyrukta bağış yapmayan kullanıcıların önüne geçme ayrıcalığı verilir (ancak dosyalar bir yerel alan ağı üzerinden paylaşılmıyorsa).

Destek forumları ve blog[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer birçok yazılım başlığı gibi, Soulseek'te de kullanıcıların yazılımı kullanmanın teknik yönleri gibi çeşitli konularda yardım isteyebilecekleri bir dizi forum vardır. Ayrı forumlar artık 156 ve 157 istemcilerini ve Qt'yi destekliyor. İlk blog 2003'ün ikinci yarısında oluşturuldu.

Finansman[değiştir | kaynağı değiştir]

Soulseek, hiçbir reklam veya kullanıcı ücreti olmaksızın tamamen bağışlarla finanse edilmektedir. Nir Arbel, 1 Temmuz 2008 itibarıyla şöyle yazıyor:

Bu vesileyle yaşam tarzımız ve Soulseek'ten kazandığımız para hakkında yayılan bazı yalanlara da değinmek istiyorum. Kıt kanaat geçiniyoruz. Birkaç ay önce, mükemmel çalışmalarına rağmen sistem yöneticimiz sierracat'ı bırakmak zorunda kaldık çünkü artık onun hizmetlerini karşılayamıyorduk. Oldukça ağır bir borç içindeyiz. Fransa'da yasal bir savaş veriyoruz. Fakir ya da aç değiliz, ancak ikimiz de lüks bir araba kullanmıyoruz ve istesek de alamayız. Para konularını tartışmayı sevmiyorum, ancak kendimizi açıkça doğru olmayan ve her zaman doğru olan suçlamalara karşı savunmamız gerektiğini hissediyorum. Bununla birlikte, Soulseek'i kullandığınız ve onu çok popüler ya da başarılı olmasa da önemli bir deneyim haline getirdiğiniz için hepinize teşekkür etmek istiyorum. Teşekkürler [8]

Telif hakkı sorunları[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılında sanatçı Sapphirecut, grubun müziğinin kullanıcılar arasında paylaşılmasını durdurmak amacıyla Soulseek ile temasa geçti; Soulseek'in sunucu sunucusu Verio durumun farkına vardığında ağı kapattılar ve ağ haftalarca kullanılamadı.

Soulseek, telif hakkı ihlaline karşı olduğunu ve hizmetlerinin amacının imzasız sanatçıları tanıtmak olduğunu iddia ediyor. Şu, ana sayfalarından bir alıntıdır:

Soulseek® telif hakkıyla korunan materyallerin paylaşımını onaylamaz veya göz yummaz. Yalnızca yasal olarak paylaşmanıza izin verilen veya başka bir şekilde paylaşma izni aldığınız dosyaları paylaşmalı ve indirmelisiniz.[9]

Soulseek, 2008 yılında iki Fransız müzik endüstrisi grubu tarafından mahkemeye verildi. Gruplar, Soulseek'in telif hakkıyla korunan eserlere yetkisiz erişime izin verecek şekilde tasarlandığını iddia etti.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılı civarındaki orijinal Soulseek kullanıcı tabanı çoğunlukla IDM posta listesinin üyelerinden oluşuyordu ve Soulseek'te ilk bulunan müziğin çoğu yeraltı elektronik müziği veya kullanıcıların kendileri tarafından yaratılan müziklerdi. Geliştirici Nir Arbel, Soulseek kullanıcılarının yardımıyla, kullanıcıların yeni özellik veya hata düzeltme taleplerine yanıt olarak istemcinin yeni sürümlerini çok sık yayınladı.

Yayınlanmış bilinen bir kullanım verisi yok. Soulseek ilk desteği 2001'de Napster kapatıldığında aldı ve ardından 2002'de Audiogalaxy sitesi kapatıldığında ikinci bir destek aldı. Nir Arbel, 26 Aralık 2003'te yayınlanan bir röportajda, o zamanlar bir milyondan fazla kayıtlı kullanıcı adı olduğunu ve yoğun saatlerde 80.000-100.000 kullanıcının oturum açtığını belirtti.[10] Audiogalaxy'nin kapatılmasından sonra Soulseek kullanıcılarındaki artış, sohbet odası popülasyonlarının öncesi ve sonrası karşılaştırmasında açıkça görülüyordu. Rakibi kapatılmadan önce, Soulseek'in en çok katılan sohbet odaları ortalama 50 kişiydi. Kapandıktan sonra bu sohbet odalarının nüfusu 100 veya üzerine çıktı.

Soulseek, basit bir dosya paylaşım istemcisinden çok bir topluluktur. Soulseek'te kullanıcılar, benzer müzik zevklerine sahip diğer kullanıcılarla dosya paylaşmak ve sohbet etmek için bağlantı kurabilir. Hatta kullanıcılar kendi sohbet odalarını oluşturabilir ve benzer zevklere sahip diğer kullanıcıları en sevdikleri müzikleri tartışmak üzere davet edebilirler. Elektronik sahnesinden pek çok müzisyen de bu Soulseek topluluğunun bir parçası. 2004 yazında, tüm dünyadan Soulseek kullanıcıları Almanya, Augsburg'da buluştu. O zamandan beri her yıl bu toplantı, uzun süredir Soulseek kullanıcısı olan Manfred Genther ve diğer Augsburglular tarafından Almanya'nın Augsburg kentinde düzenlenen Lab30 (Abraxas Theatre'ın sokak numarası 30'dur) adlı bir dijital sanatlar festivalinde düzenleniyor. Bu festival, dünyanın her yerinden dijital müzisyenleri, dijital sanatçıları ve ağ etiketlerini sergilemeye odaklanıyor. Birçok Soulseek sanatçısı festivalde sahne aldı ve çok sayıda sanatçı ilk kez burada canlı performans sergiledi. Lab30, ilk etkinlikten bu yana istikrarlı bir şekilde büyüdü ve Soulseek'in müzisyenleri ve kullanıcıları için bir buluşma yeri olmaya devam ediyor. Katılımcılar genellikle tüm Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden gelir. Lab30, Augsburg'da iyi bilinen bir etkinliktir ve Augsburg müzik ve sanat ortamı tarafından geniş çapta desteklenmekte ve değer verilmektedir.

Soulseek Kayıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal Soulseek kullanıcılarının birçoğu aynı zamanda müzik yapımcılarıdır ve Soulseek Records ("SLSK Records" ile karıştırılmamalıdır) 2002 yılında kurulmuştur.

Versiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk sürüm, 2002-03 arasında yaklaşık 12 ay süren 139 idi. Sunucularda yapılan bir değişikliğin ardından, bu etkinlikle aynı zamana denk gelecek şekilde yeni bir sürüm yayınlandı. Başlangıcından bu yana ana arayüz büyük ölçüde değişmeden kalırken, 156 versiyonuna sohbet odası 'ticker' gibi ek özellikler eklendi.

Sürüm 156 ilk olarak 2005 yılında ortaya çıktı. Sunucunun ikinci bir 'test' sürümü olan sürüm 157, kısa bir süre sonra kuruldu ve bu, 2008'de birincil istemci oldu.

6 Temmuz 2008'den bu yana, Soulseek istemcisinin tamamen farklı kullanıcılara, kullanıcı gruplarına ve dosyalara sahip iki sürümü bulunmaktadır. Eski sürüm olan v.156 aşamalı olarak kapatılıyor,[8] ancak çok az kullanıcıyla da olsa Ağustos 2011 itibarıyla çalışmaya devam ediyor. Kullanıcılar yükseltme yapmak zorunda değildir ve yeni kullanıcılar yine de istemeden 156 istemcisini indirebilir.

157 "test" ağı, 156 istemcisinde zayıf arama özelliğini atlatmak için 2005'ten beri var. v.157 testi 12c, Kasım 2007'de yayınlandı. Tüm yeni sürümlerde, askıda kalabilecek veya sistemin aramayı veya indirmeyi durdurmasına neden olabilecek birkaç hata vardır.

SoulseekQT Public Build 1 istemcisi 19.04.2011'de yayınlandı.[11]

Daha eski istemciler (156 ve 157) için, Windows dışı işletim sistemleri için resmi bir istemci geliştirilmedi, ancak o sırada bir dizi resmi olmayan üçüncü taraf istemci vardı. Üçüncü taraf istemcilerdeki kodlama hataları veya ağ kurallarının açık bir şekilde atlatılması, zaman zaman Soulseek ağı üzerinde ciddi bir olumsuz etkiye sahip olduğundan, üçüncü taraf istemcilerin geliştirilmesi önerilmemektedir (ancak yasaklanmamıştır).

Alternatif istemciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nicotine+, şu anda feshedilmiş olan Nikotin istemcisinin aktif olarak sürdürülen bir çatalıdır. Nicotine+, GNU/Linux, *BSD, Solaris, Windows ve macOS altında çalışır.[12] Şu anda kaynağı GitHub'da barındırılan bir gönüllü ekibi tarafından sürdürülmektedir.[13] Gtk+ 3, Python 3 kullanır ve UPnP'yi destekler. Ubuntu için kararlı[14] ve kararsız[15] paketler mevcuttur. Nikotin+, sürüm 2.0.0'dan itibaren Flatpak olarak da mevcuttur.[16]

Nicotine+'nın feshedilmiş selefi Nicotine, Mac OS X gibi tüm Unix tabanlı sistemlerde ve Microsoft Windows'ta da çalışıyordu.[17] Sırasıyla, orijinal PySoulSeek projesine dayanmaktadır. Hala Linux tabanlı sistemlerde bazı paket dağıtımcılarından edinilebilir.[18]

PySoulSeek, Python'da yazılmış, Linux/FreeBSD/Solaris ve diğer Unix tabanlı işletim sistemleri altında çalışan bir Soulseek istemcisiydi. PySoulSeek, Mac OS X altında çalışır, ancak bazı zorluklarla.[19]

slskd ve Museek+, bir istemci-sunucu modeli kullanan Soulseek istemcileridir,[20][21] ancak ikincisi artık geliştirme aşamasında değildir.[22]

Arayıcı, modern Android cihazlar için bir Soulseek istemcisidir. GoSeek, eski Android cihazlar için bir Soulseek istemcisiydi (Android Nougat'tan önce).

MewSeek orijinal olarak iPod Touch için bir Soulseek istemcisi ve iOS'un jailbreak'li sürümlerini çalıştıran iPhone istemcileri olan iSlsk idi. MewSeek artık Soulseek'i desteklemiyor.

Mac OS X istemcileri, Soulseex (ssX)[23] ve iSoul'u içermektedir.[24] iSoul, Solarseek adlı eski bir müşteriyi temel alıyordu.[25]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IDM Mailing List Archives - April 2001". 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2021. 
  2. ^ "P2P: Soul Seek Reviewed. / In Depth // Drowned In Sound". 6 Mart 2003. 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2021. 
  3. ^ Other non Soulseek clients may still be able to access the network
  4. ^ "ציפור הנפש - ראיון עם מפתח סולסיק, ניר ארבל - אישית לוחצת". Israblog. 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2018. 
  5. ^ a b "Frequently Asked Questions". Slsknet.org. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  6. ^ "Soulseek". Slsknet.org 157 forum. 14 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2011. 
  7. ^ "dorian moore: digital designer & techologist". www.dorianmoore.com. 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2018.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ a b "New Beta-Client available – Soulseek Network Community Forums". Forums.slsknet.org. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2010. 
  9. ^ Resmî site
  10. ^ "News SoulSeek Interview". Slyck.com. 10 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2010. 
  11. ^ "SoulseekQT Public Build 1". 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2014. 
  12. ^ "Nicotine+". 30 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  13. ^ "Nicotine+: A graphical client for the SoulSeek peer-to-peer system". GitHub. 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  14. ^ "Nicotine+ (Stable)". 2 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  15. ^ "Nicotine+ (Unstable)". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  16. ^ "Nicotine+ Flatpak on Flathub". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  17. ^ MacUpdate.com. "Nicotine 1.0.8rev3". MacUpdate. 13 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2010. 
  18. ^ "Other systems". 15 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "Other systems" (Rusça). Sensi.org. 16 Şubat 2003. 25 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2010. 
  20. ^ slskd, slskd, 25 Haziran 2022, 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 29 Haziran 2022 
  21. ^ "Museek+". www.museek-plus.org. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2022. 
  22. ^ Museek Plus, 2 Haziran 2022, 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 29 Haziran 2022  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  23. ^ "S o u l s e e X". 25 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2014. 
  24. ^ "Google Code Archive - Long-term storage for Google Code Project Hosting". code.google.com. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2018. 
  25. ^ "arranger1044". GitHub. 21 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]