Sophia (Volodar Gleboviç'in kızı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sophia
Danimarka Konsort kraliçesi
Hüküm süresi1157–1182
Ölüm5 Mayıs 1198
DefinSankt Bendts Kilisesi
Eş(ler)iI. Valdemar
III. Louis
Çocuk(lar)ıSophia
VI. Knud
II. Valdemar
Ingeborg
Helena
Richeza
HanedanIziaslavichi of Polotsk
BabasıVolodar Gleboviç
AnnesiRyksa Bolesławówna
DiniKatolik Kilisesi
Ringsted'deki Sankt Bendts Kilisesi'ndeki Kraliçe Sophia'nın mezar taşı.

Minskli Sophia veya Polotsklu Sophia (ö. 5 Mayıs 1198), I. Valdemar ile evlilik yoluyla Danimarka Konsort kraliçesi ve Thüringen Landgrave'ı III. Louis ile evlilik yoluyla Thüringen'in Landkraftıydı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Sophia, İsveç'in dul Kraliçesi Ryksa Bolesławówna'nın, Poloni Ülkesinin Kralı "Valador" ile olan ikinci evliliğinden kızıdır. Babasının kimliği belirsiz; ya Minskli Volodar[1] ya da Vladimir Vsevolodiç [ru], Novgorod Prensi ve Pskovlu Vsevolod'un oğludur. Her ikisi de Polotsk'un Iziaslavichi'sinin üyeleridir. İkinci versiyon, Sophia'nın olası babası Volodar'ın, Valdemar'ın annesi Kievli Ingeborg'un yeğeni olması nedeniyle, Valdemar'ın bir zamanlar uzaklaştırılan ilk kuzeniyle evli olduğu anlamına gelmektedir.[2]

Çocukluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukluğunun bir bölümünü, annesinin ilk evliliğinde bir Danimarka prensiyle evlendiği Danimarka'da geçiren Sophia, ikinci evliliği bitince kızıyla birlikte geri döndü. Sophia, annesinin ilk evliliğinden olan oğlu Knud'un üvey kız kardeşiydi. Üvey erkek kardeşi 1146'da Danimarka kralı olduktan sonra annesi, kızı Sophia ile birlikte Danimarka'ya döndü ve böylece çocukluğunun bir kısmını Danimarka'da üvey kardeşi kralın sarayında geçirdi.

Yaklaşık 1149'da annesi üçüncü evliliğinde İsveç Kralı I. Sverker ile evlendi. Kızını da yanında İsveç'e götürdü ve burada Sophia daha sonra çocukluğunun geri kalanını İsveç kraliyet sarayında geçirdi.

Kraliçeliği[değiştir | kaynağı değiştir]

1154'te, yaklaşık on dört yaşındayken Sophia, İsveç ile Danimarka arasındaki ittifakın sembolü olarak Valdemar'la nişanlandı: o zamanlar ileride güzel bir genç kadın olacağı belli sevimli bir kız olarak tanımlanıyordu.[3] Evlilik sözleşmesinde üvey kardeşi Kral V. Knud'un Danimarka'daki mülklerinin sekizde biri güvence altına alındı.[3]

Valdemar ve Minskli Sophia'nın düğününün anısına 1157 brakteli

Sophia, nişanın 1154'te sonuçlanmasının ardından İsveç'ten Danimarka'ya gitti, ancak henüz İskandinav standartlarına göre evlenecek kadar yaşlı sayılmadığından, Valdemar'la yaşayacak yaşa gelene kadar Bodil adında bir koruyucu annenin yanına gönderilmiştir.[3]

Sophia ile Valdemar'ın düğünü, üç yıl sonra 1157'de Viborg'da gerçekleşti.

Kraliçe Sophia, güzel, baskın ve zalim olarak tanımlanmıştır. Geleneksel rivayete göre Valdemar'ın metresi Tove'u öldürmüş ve kız kardeşi Kirsten'i yaralamıştır ancak bu doğrulanamamıştır.[4]

1182'de dul kalmıştır.

Sonraki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dul kraliçe Sophia, yaklaşık 1184 yılında Thüringen Landgrave'si III. Louis'den bir teklif aldı ve onunla evlendi ve oğlu ile büyük bir maiyet tarafından sınıra kadar eşlik edildi.

1190'da boşandı ve Danimarka'ya döndü.

Çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sophia'nın I. Valdemar'dan şu çocukları olmuştur:

  • Sophia (1159–1208), Weimar-Orlamünde Kontu III. Siegfried ile evlendi.
  • Danimarka Kralı VI. Knud (1163–1202)
  • Maria (y. 1165 ), Roskilde rahibe oldu (1188).
  • Margaret (y. 1167 – y. 1205 ), Roskilde rahibe oldu (1188).
  • Danimarka Kralı II. Valdemar (1170–1241)
  • Ingeborg (1174–1237), Fransa Kralı II. Philippe ile evlendi.
  • Helena (c.1176 – 1233), Brunswick-Lüneburg Dükü William ile evlendi.
  • Richeza (c.1178 – 1220), İsveç Kralı X. Erik ile evlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Самонова, Мария Николаевна (2012). "Полоцкое княжество в системе династических связей и политических взаимоотношений Руси со Скандинавией и Польшей в ХІ ― начале ХІІІ в". Studia Historica Europae Orientalis. Cilt Вып. 5. Минск: Республиканский институт высшей школы. ss. 6-24. 
  2. ^ Nazarenko A. V. Русско-немецкие связи домонгольского времени (IX — середина XIII в.): Состояние проблемы и перспективы дальнейших исследований [Russian-German relations of pre-Mongol times (IX - mid XIII century): The state of problem and possibilities for the further research] (Rusça). YASK. s. 266. ISBN 5-7859-0142-0. 
  3. ^ a b c Bricka, Carl Frederik. "163 (Dansk biografisk Lexikon / XVI. Bind. Skarpenberg - Sveistrup)". runeberg.org. 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2019. 
  4. ^ Smith-Dampier, Eleanor. Danish Ballads, pp. 15-24 (Cambridge U. Press 1920).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]