Sonja Henie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sonja Henie
Madalyalar
Artistik Buz Pateni
Olimpiyat Oyunları
Altın 1928 St. Moritz Kadınlar
Altın 1932 Lake Placid Kadınlar
Altın 1936 Garmisch-Partenkirchen Kadınlar

Sonja Henie (d. 8 Nisan 1912 - ö. 12 Ekim 1969), Norveç asıllı Amerikalı artistik patinajcı. Art arda 10 yıl bayanlar amatör dünya şampiyonluğunu, ayrıca 1928, 1932 ve 1936 Kış Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazandı. Aynı zamanda bir iş insanı olan Henie, hem profesyonel buz patencisi, hem de sinema oyuncusu olarak büyük başarı ve servet edinmesiyle de tanınır.

Bale eğitimi gören Henie, baleye özgü bazı hareketleri artistik patinajla birleştirdi. Artistik patinajın alışılmış bir dizi düz hareketten olağanüstü bir gösteriye dönüşmesinde belirleyici rol oynadı. 1936 Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı zaferin ardından profesyonel oldu. Henie, 1936 Kış Olimpiyatları öncesinde, Berlin'de bir sergi'de Nazi selamı ile Hitler'i karşılamış ve Norveç basını tarafından kınanmıştır. Garmisch-Partenkirchen'deki Olimpiyatlarda Nazi selamını tekrar etmedi, ancak Oyunlardan sonra Hitler'in uzun bir yazıt ile imzalı bir fotoğrafını aldı ve Berchtesgaden'de ki tatil evinde Hitler ile öğle yemeği davetini kabul etmiştir. Hollywood Ice Revues 'ün yıldızı olarak Avrupa ve Amerika'da turnelere çıktı. 1951-1952 yıllarında buz dansı gösterilerinin yapımcılığını üstlendi. Sinema oyunculuğuna başladığı ilk yıllarda (1937-1945 arasında 10 filmde oynadı) filmleri en yüksek gişe geliri sağlayan birkaç oyuncudan biriydi.

1941'de ABD vatandaşı olmadan önce iki kez evlendi.Sonraki yıllarda modern sanat koleksiyoncusu ve koruyucusu olarak ünlendi. Üçüncü kocası Norveçli armatör Niels Onstadile Oslo yakınlarında Sonja Henies og Niels Onstads Stiftelser adıyla bir modern sanatlar merkezi kurdu (1968).

Henie'ye 1960'ların ortalarında Lösemi tanısı kondu. Paris - Oslo uçuşu sırasında 1969 yılında 57 yaşında bu hastalıktan öldü. Tarihinin en büyük buz patencilerinden biri olarak birçok kişi tarafından kabul edilen Henie, Onstad Art Centre'a bakan tepenin üzerinde Oslo Onstad'a gömüldü.