Song 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Song 2", İngiliz Blur grubunun bir şarkısı. Nisan 1997'de beşinci albümlerinden çıkan ikinci singledir. Şarkıdaki belirgin ve farklı bateri (davul) sesi gitarist Graham Coxon'un baterist Dave Rowntree'nin karşısında ikinci bir bateri seti çalmasıyla oluşturulmuştur. Şarkının nakaratındaki ünlü "Woo Hoo" (Türkçe okunuşu Vuu Huu) Blur'un birlikte tura da çıktığı İzlandalı rock grubu Botnleðja'dan alınmıştır. Türü Rock olan şarkının prodüktörü Stephen Street'tir.

İsim[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının orijinal ismi "Song 2" şeklindeydi. Nitekim Damon Albarn Haziran 1996'da RDS, Dublin'deki debut peformansında şarkıya verecek henüz bir isimlerinin olmadığı bu yüzden şarkıya "Song 2" dediklerini belirtmiştir: "This one's called 'Song 2', 'cos we haven't got a name for it yet". İki sayısını çevreleyen tesadüfler zamanla şarkıyla ilişkilendirilmeye başlandı: albümdeki ikinci şarkıydı, albümden çıkan ikinci single idi, Birleşik Krallık listelerinde 2 numaraya yükseldi ve 2 dakika ve 2 saniye uzunluğundaydı. Sözlerde şarkının ismi yer almadığı için şarkı bazen yanlışlıkla, nakarattan yola çıkarak, "Woo Hoo" olarak da anılmıştır.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı 1997'de ABD'de kolej ve modern rock radyo istasyonlarında yayımlanmaya başlamasıyla oldukla popüler olmuş ve grubun ABD'deki en çok tutulan şarkısı olmayı başarmış, Modern Rock Parçaları Billboard'un da 6. sıraya kadar yükselmiştir. Her ne kadar şarkının genelde Blur'un tarzından biraz farklı olduğu kabul edilse de, ABD'de şarkı yoğun biçimde grupla ilişkilendirilmiştir.

Kolaylıkla akılda kalan nakaratıyla şarkı birçok farklı etkinlikte ve medyada yer edinmiştir. Örneğin popüler video oyunu FIFA '98 için kullanılan şarkı, 90'ların sonunda Kanada'da John Labatt Brewing Corporation tarafından da tema müziği olarak kullanılmıştır. Spor etkinliklerinde de özellikle futbol ve hokey müsabakalarında gol ardından şarkının çalındığına rastlanmıştır. Şarkının kullanımına ilişkin bir başka ünlü olay ise ABD ordusunun yeni bir radara yakalanmayan yeni bir bombardıman uçağının tanıtımında şarkıyı kullanmak istemesidir[1]. Grup şarkının kullanılmasına izin vermemiştir ki Albarn'ın savaş karşıtı olduğu bilinmektedir[2].

Şarkı ayrıca Simpsons'un "Sunday, Cruddy Sunday" isimli bölümünde de yer almıştır.

Mart 2005'te Q dergisi şarkıyı En İyi 100 Gitar Parçası listesinde 14. sıraya yerleştirdi.

Weezer, Wallflowers ve My Chemical Romance gibi Amerikan grupları şarkıyı canlı performanslarında yeniden seslendirmişlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^- [3]11 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^- Britpop rebel with a cause says no new nukes10 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.