Son Buzul Çağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son buzul çağı (yaklaşık son 120.000 yıl) için önem taşıyan iklim olaylarının kronolojisi
Son buzul çağı küresel deniz seviyesinin çok daha düşük olmasına neden oldu

Son Buzul Çağı, yaklaşık 115.000 ile 11.700 yıl önce Son Buzul Arası'nın sonundan Erken Dryas Devri'nin sonuna kadar meydana gelen bir dönemdi.[1]

Son Buzul Çağı, yaklaşık 2.588.000 yıl önce başlayan ve devam eden Kuvaterner buzullaşması olarak bilinen daha geniş bir buzul ve buzullararası dönemler dizisinin bir parçasıdır.[2] Kuvaterner'in 2,58 milyon yıl önce başladığı tanımı Arktik buz örtüsünün oluşumuna dayanmaktadır. Antarktika buz tabakası daha erken, yaklaşık 34 Mya'da, Senozoyik'in ortasında oluşmaya başladı. Geç Senozoik Buzul Çağı terimi bu erken aşamayı kapsamak için kullanılır.[3] Yaklaşık 128.000 yıl önce sona eren önceki buzul çağı, Sondan Bir Buzul Çağı, Britanya gibi bazı bölgelerde Son Buzul Çağı'ndan daha şiddetliydi, ancak diğerlerinde daha az şiddetliydi.

Son Buzul Çağı'nda, buzul ilerlemesi ve geri çekilme dönemleri birbirini takip etti. Son Buzul Çağı'nda, Son Buzul Maksimum'u BP 26.000 ila 20.000 yıl arasındaydı. Küresel soğuma ve buzul ilerlemesinin genel modeli benzer olsa da, buzul ilerlemesi ve geri çekilmesinin gelişimindeki yerel farklılıklar, ayrıntıların kıtadan kıtaya karşılaştırılmasını zorlaştırmaktadır. Yaklaşık 12.800 yıl önce, en son buzul çağı olan Erken Dryas Devri, önceki 100.000 yıllık buzul çağının bir özeti olarak başladı. Yaklaşık 11.550 yıl önce sona ermesi, mevcut jeolojik dönem olan Holosen'in başlangıcını işaret ediyordu.

İnsan arkeolojisi açısından Son Buzul Çağı, Paleolitik ve erken Mezolitik dönemlere denk gelir. Buzullaşma olayı başladığında Homo sapiens daha düşük enlemlerle sınırlıydı ve Batı ve Orta Avrasya'daki Neandertallerin ve Asya'daki Denisovalılar ve Homo erectus'un kullandığı aletlerle karşılaştırılabilecek aletler kullanıyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The history of ice on Earth". New Scientist (İngilizce). Erişim tarihi: 18 Nisan 2024. 
  2. ^ Clayton, Lee; Attig, John W.; Mickelson, David M.; Johnson, Mark D.; Syverson, Kent M. "Glaciation of Wisconsin" (PDF). Dept. Geology, University of Wisconsin. 
  3. ^ University of Houston–Clear Lake – Disasters Class Notes – Chapter 12: Climate Change sce.uhcl.edu/Pitts/disastersclassnotes/chapter_12_Climate_Change.doc

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]