Solomon Mikhoels

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1943'te Birleşik Devletler'de Itzik Feffer, Albert Einstein ve Solomon Mikhoels (sağda).

Solomon (Shloyme) Mikhoels (Yidce: Shlomo Michaels, Rusça: Cоломон (Шлойме) Михоэлс, 16 Mart 1890 - 13 Ocak 1948) Sovyet Yahudi aktör ve Moskova Devlet Yahudi Tiyatrosu'nun sanat yönetmeniydi. Mikhoels, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi Anti-Faşist Komite'nin başkanlığını yaptı. Ancak, Josef Stalin Savaştan sonra giderek artan bir Yahudi aleyhtarı çizgiyi takip ederken, Mikhoels'in Yahudi cemaatinin lideri olarak pozisyonu Sovyet devletinden gördüğü baskıların artmasına neden oldu. 1948'de Stalin emriyle Minsk'te öldürüldü.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dvinsk'te (şimdi Daugavpils, Letonya) doğan Shloyme Vovsi, Mikhoels Saint Petersburg'da hukuk okudu, ancak 1918'de Rusya'da Yidce dilinde ulusal bir Yahudi tiyatrosu oluşturmaya çalışan Alexis Granowsky'nin Yahudi Tiyatrosu Atölyesine katılmak için okulu bıraktı. İki yıl sonra, 1920'de, atölye Moskova'ya taşındı ve Moskova Devlet Yahudi Tiyatrosu'nu kurdu. Bu, Vladimir Lenin'in Sovyetler devletinin himayesi altında kendi kültürlerini sürdürmeye ve geliştirmeye teşvik eden milliyetler politikasıyla uyumluydu.

Tiyatro kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikhoels tiyatronun başrol oyuncusu ve 1928'den beri direktörüydü.[1] Unutulmaz rolleri arasında Tlomye, Sholom Aleichem'in Milkman adlı Milkman (Amerikalı bir izleyici için Çatıda Fiddler olarak uyarlanmıştır) uyarlaması; ve 1935'te Shakespeare'in Kral Lear'ın Yidiş çevirisinde başlık rolleriydi.[2] Yönetmen olarak, tiyatronun geleneksel hikâyede sosyalist bir dönüş olarak başarılı bir şekilde sahnelediği Shmuel Halkin tarafından yazılmış yeni bir Bar Kochba görevlendirdi.[3]

Bu oyunlar görünüşte Sovyet devletini destekliyordu; ancak tarihçi Jeffrey Veidlinger, daha yakın okumaların aslında Stalin'in rejimi ve Yahudi ulusal kimliğinin iddialarının örtülü eleştirilerini içerdiğini ileri sürmektedir. Ukraynalı yönetmen Les Kurbas'ın 1934'te Berezil tiyatrosundan çıkarıldıktan sonra orijinal Kral Lear prodüksiyonuna katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Mikhoel'in yönetmenlik tarzı üzerinde kalıcı bir etkisi var gibi görünüyordu.

Anti-faşist faaliyetler ve suikast[değiştir | kaynağı değiştir]

1930'ların ortalarında Mikhoels'in kariyeri, Stalin'in tasfiyesinin kurbanı olan diğer önde gelen aydınlarla ilişkisi nedeniyle tehdit altına girdi. Mikhoels, Stalin'i Adolf Hitler'e karşı aktif olarak destekledi ve 1942'de Yahudi Anti-Faşist Komitesi'nin başkanlığına getirildi. Bu sıfatla, dünyayı dolaşarak Yahudi topluluklarıyla buluşarak Nazi Almanya'sına karşı savaşında Sovyetler Birliği'ni desteklemeye teşvik etti.

Bu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Stalin için kötü olsa da, savaştan sonra Stalin, " burjuvazi " olarak gördüğü Komünist olmayan ülkelerde Sovyet Yahudileri ve Yahudi toplulukları arasındaki temaslara karşı çıktı. Yahudi Devlet Tiyatrosu kapatıldı ve Yahudi Anti-Faşist Komite üyeleri tutuklandı. Üyelerin ikisi hariç hepsi sonunda Stalin'in ölümünden kısa bir süre önce tasfiyede idam edildi.

Cinayeti vur ve kaç trafik kazası olarak gizlendi. Daha sonra Mikhoels, MGB kulübesine götürüldü ve Yahudi olmayan meslektaşı Golubov-Potapov ile birlikte Stalin'in Devlet Güvenlik Bakanı Yardımcısı Sergey Ogoltsov'un gözetiminde öldürüldü. Cesedi daha sonra Minsk'te bir yol kenarına atıldı.[4][5] Mikhoels bir devlet cenazesi ile Moskova'daki Yeni Donskoy Mezarlığı'na gömüldü .

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Solomon Mikhoels'in 125. doğum yıldönümünü anmak için verilen bir posta kartı. Rusya'nın Mesajı, 2015.

Mikhoels, Polonya kökenli Rus Anastasia Pototskaya ile evlendi. Sara Kantor, Nina ve Natalya Vovsi ile ilk evliliğinden iki kızı oldu.[6]

Mikhoels'in kuzeni Miron Vovsi, Stalin'in kişisel doktoruydu. Doktorlar Komplosu olayı sırasında tutuklandı, ancak Stalin'in 1953'te ölümü sonrası, Mikhoels'in damadı, Polonya doğumlu besteci Mieczysław Weinberg gibi serbest bırakıldı. 1983'te Mikhoel'in kızı Natalia Vovsi-Mikoels, babasının biyografisini yazdı: Babam Shlomo Mikhoels: Yahudi Bir Aktörün Yaşamı ve Ölümü .

Diğer gönderiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yahudi Tiyatro Okulu Sanat Yönetmeni, Profesör
  • Moskova Kent Konseyi Üyesi
  • Stalin Ödül Komitesi Üyesi

Dereceler ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lenin'in sırası
  • SSCB Halk Sanatçısı
  • Stalin Ödülü Sahibi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Leftwich, Joseph (2007). "Solomon Mikhailovich Mikhoels". Encyclopaedia Judaica. 2nd ed. Macmillan Reference USA. Retrieved via Biography in Context database, 2016-12-16.
  2. ^ Wasserstein, Bernard (2012). On the Eve: The Jews of Europe Before the Second World War 24 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. New York: Simon & Schuster. 9781416594277. p. 292.
  3. ^ Wasserstein (2012), p. 292-293 24 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ Robert Conquest. Reflections on a Ravaged Century, Norton, (2000) ISBN:0-393-04818-7, s.101
  5. ^ "Как убивали Mихоэлса". Moskovskij Komsomolets(Rusça). 6 September 2005. 27 May 2007 tarihinde kaynağından 31 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. arşivlendi.
  6. ^ At his side: the last years of Isaac Babel. University of California: Steerforth Press. 1996. ss. 75. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]