Soli'li Clearchus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Soli'li Clearchus (YunancaKλέαρχoς ὁ Σολεύς Klearkhos ho Soleus), Aristoteles'in Peripatetik okuluna mensup, MÖ 4. – 3. yüzyılda yaşamış bir Yunan filozofuydu . Kıbrıs'ta Soli'de doğdu.

Doğu kültürleri üzerine kapsamlı yazılar yazdı ve modern Afganistan'daki Baktriya şehri Ai-Khanoum'a (Kuzey Afganistan) seyahat ettiği düşünülüyor.

Yazılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Clearchus 320 civarında kapsamlı yazılar yazdı.İsrail'den İran'a ve Hindistan'a kadar Doğu kültürlerine dair ve ona ait birkaç parça bilinmektedir. "Eğitim Hakkında" adlı kitabı (GrekçeΠερὶ παιδείας , Peri paideiās ) Diogenes Laërtius tarafından alıntılanmıştır.

Soli'li Clearchus'un yazıtlarının bulunduğu taş blok. Ai-Khanum, MÖ 2. yüzyıl.

Clearchus özellikle batı ve doğu dinleri arasındaki bağlantıya ilişkin çeşitli teorileri dile getirdi.

Bir metninde, birinci yüzyılda yaşamış Roman-Yahudi bilim adamı Josephus, Clearchus'un Aristoteles'le bir diyalogu aktardığını iddia etti; burada filozof, İbranilerin Hintli filozofların torunları olduğunu belirtiyor:

Hindistan sınırına yakın Baktriya şehri Ai-Khanoum'da, Delphi'den Clearchus tarafından şehre getirilen Yunanca şiirler, Kineas şehrinin kurucusuna ithaf edilmiştir. Yunancada Kineas'ın mezarı olarak tanımlanan ve M.Ö. 300-250'ye tarihlenen Herôon'un mezar anıtı üzerindeki yazıtta şöyle yazıyor:[1]

Çocukken görgü kurallarını öğrenin.

Genç erkekler olarak tutkularınızı kontrol etmeyi öğrenin.
Orta yaşta adil olun.
Yaşlılıkta iyi tavsiyeler verin.
O zaman pişmanlık duymadan ölün.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]