Simin Tander

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Simin Tander
Tander 2016'da
Genel bilgiler
Doğum19 Ekim 1980 (43 yaşında)
Köln, Batı Almanya
Başladığı yerAlman
TarzlarCaz Müziği
MesleklerMüzisyen
Besteci
ÇalgılarVokal
Piyano
Müzik şirketiECM Plakçılık
Resmî sitesimintander.com

Simin Tander (d. 19 Ekim 1980), Alman caz müzisyeni (vokal ile piyano) ve besteci.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tander ve Tord Gustavsen
Vinterjazz, 2016'da
Tander ve Gustavsen, Vinterjazz, 2016'da
Tander, Gustavsen ve Vespestad
Vossajazz, 2016'da

Tander, 19 Ekim 1980'de Köln, Batı Almanya'da çocukken kaybettiği Afgan gazeteci bir baba ile Almanca öğretmeni annenin kızı olarak doğdu. Köln'de yetişti. Ablası Mina Tander oyuncudur. Tander liseyi bitirdikten sonra pop şarkısı olarak mesleğinde karar kılmış albüm antlaşması yapmaya çok yakındı. Opera ses eğitimi aldığı esnada klasik eserler söylemekten çok doğaçlama vokal yeteneği olduğunun farkına vardı. Piyano eğitimi aldı kendi müzik grubunu kurdu. 2002 yılında Hollanda'da ArtEZ Konservatuvarı'nda caz müziği eğitimlerine katıldı.[1] Buradan 2008 yılıdna müzik alanında yüksek lisans derecesiyle mezun oldu.[2] Hollanda'lı müzisyenler Eric Vloeimans ile Bo van de Graaf'ın I Compani, Fellini ve Garbo and Extended çalışmalarına katkı verdi. Almanya'da Tatort adlı polisiye TV dizisi ve ZDF kanalı polisiye türünde Der Kriminalist adlı TV filminin iki bölümünün müziklerini yaptı.[3]

Jeroen van Vliet (2014 Boy-Edgar-Ödülü kazananı), Etienne Nillesen ve Cord Heineking'in katkılarıyla Quartet adlı kendi çalışmasını çıkardı. Albümü Quartet ile Kuzey Denizi Caz Festivali, Bohemya Caz Festivali (Çekya), Katanya Caz Festivali (İtalya), Madrid Uluslararası Caz Festivali (İspanya), OCT LOFT Festivali (Çin), Hong Kong Caz Festivali ve Jarasum Caz Festivali (Güney Kore) gibi uluslararası organizasyonlarda performanslarını sergiledi. Ayrıca sanatçı uluslararası etkinliklerde Almanya'yı temsil etmek üzere Birleşmiş Milletler Kadın Komitesi'nde birkaç kez davet edilmiştir. Haziran 2015'te 20'nci Pekin Konferansı sırasında Birleşmiş Milletler ülkelerinde yaşayan kadınlara yönelik hazırlanan One Woman adlı parçayı seslendirmiştir.

2014 yılından itibaren Norveçli piyanist Tord Gustavsen ve baterist Jarle Vespestad ile beraber hazırladığı 'What Was Said albümünü 2016'da çıkardı. Bu albümüyle Norveç'teki 2016 Vossajazz'da sahne aldı. Buna ek olarak, 2015 yılında Caroline Thon yönetimindeki 'Ruth ausgezeichnete Ensemble' Avrasya Birliği ve Heiner Schmitz' Sins & Blessings ile TFF Rudolstadt'da konserlere çıkmaktadır. 2012 yılından bu yana Osnabrück Müzik Enstitüsü'nde caz şarkıcılığı üzerine öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Köln, Almanya'da yaşamını sürdürmektedir[4]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Solo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2011: Wagma (Neuklang)
  • 2014: Where Water Travels Home (Jazzhaus Plakçılık)
  • 2020: Unfading (Jazzhaus Plakçılık)

Toplama albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

David Golek ile birlikte

  • 2011: Folk Tales from Another Land (Kululush Plakçılık)

Hazel Leach's PLoTS ile birlikte

  • 2012: Songs from the Edge (JazzHausMusik), Tessa Zoutendijk, Esmée Olthuis, Laia Genc ile

Tord Gustavsen ve Jarle Vespestad ile birlikte

  • 2016: What Was Said (ECM Plakçılık)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Franzen, Stefan (17 Eylül 2012). "Simin Tander kommt zum Jazz-Festival Freiburg" (Almanca). Badische Zeitung. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2016. 
  2. ^ "Tord Gustavsen med Simin Tander – Kun få bill!". NasjonalJazzScene.no. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2016. 
  3. ^ "Biography of Simin Tander". Song365.co. 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2016. 
  4. ^ "DozentInnen Jazz Osnabrück". IFM.hs-Osnabrueck.de. 20 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Simin Tander ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur